Ingyen van, mégsem kell a magyaroknak: később súlyos árat fizetnek érte

Ingyen van, mégsem kell a magyaroknak: később súlyos árat fizetnek érte

2019. december 9. 14:30

Rendkívül gyászos Magyarországon az emberek fogorvoshoz járási hajlandósága. A legfrissebb statisztikák szerint ugyanis egy átlagos magyar évente mindössze 0,7-szer megy el fogorvosi konzultációra, ez pedig a 4. legrosszabb arány az EU-ban. Az évenkénti kontroll elmaradása ugyanakkor súlyos következményekkel járhat, és nem mellesleg brutális anyagi vonzatai lehet.

Egész Európában jóval kevesebbszer járnak fogorvosi vizitre az emberek, mint más orvosokhoz általában - adta hírül jelentésében az Eurostat. Ha a legfrissebb, 2017-es adatokat megtekintjük, kiderül, hogy az EU tagállamok közül messze Hollandia szerepelt a legjobban, ami a fogorvosi konzultációkat illeti, egy átlagos holland ugyanis 2,8 fogorvosi viziten vett részt egy évben, míg egy cseh, illetve egy litván 1,6-on. 

Az adatokat böngészve ugyanakkor kitűnik, hogy a lista éllovasai és a sereghajtói között bődületes különbségek mutatkoznak. Összesítésben például tök utolsó Ciprus, ahol egy évben átlagosan 0,12 vizit jut egy lakosra, de Romániában sem sokkal jobb a helyzet, itt átlagosan 0,48 fogorvosi konzultáció jut egy évre. Innen pedig sajnálatos módon egy parányi ugrás és máris Magyarország következik, 

ami az Európai Unióban 4. legrosszabb eredményét produkálja.

Hazánkban ugyanis mindösszesen 0,69 fogorvosi konzultáció jut egy évre, aminél pusztán 4 ország tudott rosszabb eredményt produkálni. Kiábrándító adat továbbá az is, hogy a 2016-os adatainkhoz képest, amikor is egy évben 0,71 konzultáció jutott (ami szintén a 4. legrosszabb volt az EU-ban) még 0,02 százalékpontnyit sikerült is rontanunk. Ez azért rendkívül problémás, mert az éves rendes, fogászati kontrollok elmulasztása később bizony óriási gondokat okozhat, aminek brutális anyagi vonzatai is lehetnek. 

Ingyen van, mégsem kell

Magyarországon szinte minden fogorvosi kezelés ingyenesen is elérhető,  a kivételek közé tartozik a 18-62 év közötti korosztály fogpótlása, ekkor ugyanis ki kell fizetni az orvos munkadíját. Az ingyenesség ellenére  mégis ijesztő állapotok uralkodnak a magyarok szájában.

Magándokihoz mennél, de szűkös a keret? Találd meg a legjobb személyikölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

A felnőtt lakosság fele elégedett fogainak állapotával, 20 százalék azonban kifejezetten rossznak tartja azt. A magyarok kétharmadának van legalább egy tömött foga, 60 százalék azoknak az aránya, akiknek nem pótolták a kihúzott fogát, és a lakosság csaknem harmadának jelenleg is van kezeletlen szuvas, lyukas foga - írja a lap a KSH korábbi kiadványára hivatkozva.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szájüregi rák kialakulásának gyakoriságában pedig világelsők vagyunk. Ezeken a statisztikákon a rendszeres fogászati szűrés sokat javítana, de még ma is félünk a fogorvosoktól és azt gondoljuk, hogy jobb a magánrendelés, mint az állami, csak drága.

Jajj, a gyermekeink

Hiába biztosít az állam szinte teljes körű térítésmentes fogászati ellátást a gyerekeknek, az európai fogorvosok szövetségének (Council of European Dentists) adatai szerint mégis a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb. Ebben az életkorban már csak alig nyolcaduknak van ép fogsora, egy átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas vagy tömött.

Az európai szakmai szervezetnél részletesebb elemzést készített a magyarok szájüregi egészségi állapotáról Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Az ő adataiból az is kiderül, hogy a helyzet később, a felnőttkorra csak tovább romlik. Míg ugyanis az európai országok nagy többségében a gyerekek szuvas fogait időben kezelik, betömik, addig Magyarországon későn jutnak el fogorvoshoz, és akkor gyakran már csak a húzás marad. A magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a 45 éveseknek már csaknem dupla ennyi.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?