18 °C Budapest
Gyilkos kór támadja a nyugdíjas magyarokat: gyógyítható, de lépni kell

Gyilkos kór támadja a nyugdíjas magyarokat: gyógyítható, de lépni kell

2019. július 29. 14:02

Bár a vírusos májgyulladásban szenvedő betegek a fejlett világban 3-6 hónap alatt általában kigyógyulnak betegségükből, még így is vannak, akik belehalnak a kórba. Magyarországon ráadásul arányaiban jóval többen, mint az EU más országaiban. Olyannyira, hogy a hivatalos statisztikák szerint az uniós tagállamok közül nálunk a 4. legrosszabb az 1 millió lakosra jutó halálozási ráta.

2016-ban a bejelentett 5,1 millió EU-s halálesetből 6 600-at okozott vírusos májgyulladás, azaz hepatitis - derült ki az Eurostat friss jelentéséből, amelyet a Hepatitis Világnapja alkalmából adtak közzé. Mindez azt jelenti, hogy 1 millió lakosra átlagosan 13 halálesetet okozott vírusos májgyulladás. 2011-el összehasonlítva ez 16 százalékos csökkenés, akkor ugyanis az átlagos elhalálozási arány 15 volt egy millió főre vetítve.

Az áldozatok aránya a nemek tekintetében kiegyenlített volt 3 400 férfi és 3 200 nő halt meg a betegségben. Kor alapján kiegyenlítettségről azonban már szó sem volt, a halálesetek majdnem kétharmada ugyanis 65 év feletti embereknél következett be (4 300 ilyen életkorban lévő ember szerepel a statisztikákban). 

Ha megnézzük az országonkénti bontást, jól láthatjuk, hogy óriási különbségek mutatkoznak az egyes tagállamok között. Az éllovas Olaszországban például 38 hepatitises halálesetet jutott egy millió lakosra, míg a második Lettországban 31, a harmadik helyen álló Ausztriában pedig 21. Sajnos Magyarország is az élen végzett ezen a listán, összesítésben a 4. legrosszabb arányszámmal.

Hazánkban ugyanis 18 vírusos májgyulladásos haláleset jutott a vizsgált időszakban 1 millió lakosra.

Ez pedig EU-s átlagnál is több öttel, de például a lista végén szereplő Finnország vagy Szlovénia adatihoz képest már 18-szor magasabb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Eurostat adataiból az is kiderült, hogy Magyarországon a vizsgált évben összesen 177-en haltak meg vírusos hepatitis fertőzésben, illetve, hogy a nemek arányát tekintve abszolút hoztuk az EU-s átlagot, ugyanis 88 férfi elhalálozásra 89 nő jutott.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?