19 °C Budapest
Anyagi csőd lehet a téli kiruccanás vége: erről nem szabad megfeledkezni

Anyagi csőd lehet a téli kiruccanás vége: erről nem szabad megfeledkezni

2018. november 25. 07:00

Egy családi kiruccanás sok macerával jár: elintézni a szabadságot, ha kell, összepakolni, vásárolni ezt-azt, ami esetleg hiányzik. Ha valaki sítúrára indul és nincs felszerelése, még a szükséges sporteszközök megvásárlásáról vagy bérléséről is gondoskodni kell. Nem meglepő, ha a nagy pörgésben a család elfelejt biztosítást kötni, hatalmas kockázatot vállalva ezzel. Ma már viszont gyakorlatilag bárhol, bármikor megköthetjük a biztosítást, rengeteg pénzt spórolva magunknak egy baleset vagy sérülés esetén.

Közeleg a téli szünet, sok család dönt úgy akár a két ünnep között, akár még az ünnepek előtt, hogy befizet egy téli utazásra. Legyen szó túrázásról, nordic walkingról, esetleg jégkoriról, szánkózásról, síelésről, snowboardról vagy a családi pihenés helyszínén szervezett íjászkodásról, lovaglásról, mindenképpen érdemes biztosítást kötni. Egy sérülés ugyanis akár külföldön, akár beldöldön történik, jelentősen megterhelheti a családi kasszát. A Biztosítás.hu januári sajtóközleménye szerint viszont csupán az utazók fele köt biztosítást.

Pedig egy külföldi baleset költségei könnyen több millió forintra duzzadhatnak, amit biztosítás híján saját zsebből kell fizetnie a balesetet szenvedőnek.

Külföldről is gyorsan elintézheted

Ha esetleg valaki elmulasztotta elintézni a biztosítást, ma már online is megkötheti azt percek alatt, a legtöbb biztosítónál ugyanis van erre lehetőség.

Az UNION Biztosító megkeresésünkre közölte, náluk már sms-en keresztül, egy vagy több főre és családra is köthető utasbiztosítás akár még a határátlépést követő 2 órán belül is. A Generalinál is köthető online utasbiztosítás, akár a honlapon, akár egy applikáció segítségével. Az Allianz Biztosítótól szintén azt a választ kaptuk, hogy utasbiztosítás a nap 24 órájában köthető a honlapjukon. Azt írták, az elmúlt egy év adatai alapján a legtöbb online kötés délelőtt 10 órakor történik: több mint 4000 ügyfél használta az online felületet ebben az időpontban. Érdekes módon voltak olyanok is, közel 700-an, akik pontban éjfélre időzítették a biztosítás megkötését.

Síelés? Snowboard? Erre érdemes felkészülni!

A több éves statisztikák alapján Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban. Ausztriában egy szános mentés kb. félmillió, egy helikopteres pedig egy-kétmillió forintba kerül, s a kórházi napidíj akár több százezer forint is lehet - hívta fel a figyelmet közleményébena Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Sokan biztonságban érzik magukat azáltal, hogy a baleseti ellátáshoz kiváltották az EU-ban érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK). Ám baj esetén gyakran azzal kell szembesülniük, hogy a kártya az ellátást kizárólag az állami kórházakban fedezi, és csak az adott ország állami betegbiztosítottjai számára előírt szolgáltatásokra terjed ki, így például a hegyi mentést nem állja.

Ha kifejezetten a téli sportok miatt utazik a család, könnyen találhat olyan biztosítást, amely a téli sportok szerelmeseinek kedvez. Több biztosító is kínál ilyen terméket, mielőtt választunk, érdemes összehasonlítani, hogy melyik biztosítás mire nyújt fedezetet.

Fizess csak akkor, amikor éppen sportolsz!

Az idei év nagy újítása az óradíj alapú balesetbiztosítás.

A protect.me júliusi végi indulása óta már több ezer mobiltelefonon található meg az alkalmazás, és a csoportos biztosításhoz is egyre több felhasználó csatlakozik biztosítottként. Naponta jellemzően több mint százan használják az alkalmazást

 - tudtuk meg az NN Biztosítótól. A biztosítás lényege, hogy a felhasználónak elég arra az időszakra aktiválni a releváns biztosítási csomagot, amikor ténylegesen szüksége van rá: vagyis amikor épp szánkózik, síel, kirándul, lovagol a család.

Csak le kell tölteni egy applikációt, és azon elindítani a biztosítást, amikor sportolni kezdünk, majd kikapcsolni, ha végeztünk. A biztosító elárulta, ezidáig az alkalmazásban a leggyakrabban felvett aktivitások a futás, a biciklizés, az autózás, a túra, a gyaloglás, az úszás és a foci. Egyelőre egyébként többnyire férfiak élnek az óradíj alapú biztosítással, a felhazsnálók harmada budapesti, az átéagéletkor pedig 36 év.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos viszont, hogy a biztosítást nem lehet kiterjeszteni a családtagokra, szóval mindenkinek külön-külön kell felkattintani a kívánt aktivitást, és az alapján fogja az alkalmazás automatikusan hozzárendelni az adott tevékenységhez kapcsolódó biztosítási csomaghoz.

Kíváncsiak voltunk, a többi biztosító is tervezi-e bevezetni az óradíj alapú biztosítást. Megkeresésünkre az Allianz azt válaszolta, termékfejlesztési tervekről üzletpolitikai okok miatt nem nyilatkoznak. Az UNION közölte, a cég egyelőre nem tervezi a "pay as you use", vagyis a "csak annyit fizess, amennyit használsz" típusú biztosítás bevezetését, azonban ha nem is "óraalapú" megoldás, de a biztosításnak egy szűkebb időintervallumban történő felhasználására viszont kínálnak megoldást. Példaként az UNION-Mentát említik, amely határozott tartamra köthető balesetbiztosítás, a minimális időtartam viszont 10 nap.

Igazán az extrém sportolók járnak jól az óradíjalapú biztosításokkal

Az utóbbi években a tárgyi ajándékok mellett egyre többen ajándékoznak élményt. A Bónusz Brigád és a GKI Digital felmérése szerint a  bónuszos/kuponos oldalakat felkeresők 26-28 százaléka inspirációt, különleges, izgalmas dolgot keres, sokan itt vásárolják meg a karácsonyi ajándékot is. A vásárlók 35 százaléka valamilyen élményt vett. Választék pedig van bőven: sárkányrepülés, Ferrari-vezetés, vitorlázás, hószánozás, vadvizievezés.

Csakhogy a különösen veszélyes, extrém sportok és szórakoztató szabadidős tevékenységek - mint például a bungee jumping, vad vízi evezés, hegymászás, falmászás, ejtőernyőzés vagy sárkányrepülés - közben bekövetkezett baleset miatt szükségessé vált ellátásokat, illetve, ennek keretében/részeként kezdeményezett további járóbeteg-szakellátásokat a TB nem finanszírozza, kizárólag a közvetlen életmentő műtétet téríti.

Ráadásul ezek a sportok a hagyományos élet-, baleset- és utasbiztosításokból is ki vannak zárva. Vagyis ha valakit például egy ejtőernyős ugrással, siklórepüléssel vagy vadvizi evezéssel lepnénk meg, akkor az ajándékozottnak érdemes lehet az óradíj alapú biztosítást választania a sport idejére.

Óránként 399 forintos óradíjat kell fizetni, ha az NN Biztosító ajánlatát választjuk (a legnagyobb csomagban foglalt sportok között találjuk a raftingot, siklóernyőzést, vitorlázást, falmászást, quadozást többek közt). Az alapbiztosítási fedezet ez esetben 100 ezer forint, baleseti halál esetén 2 milliót fizet a biztosító, baleseti egészségkárosodás esetén 3 milliót, a baleseti műtéti térítés 50 ezer forint és a baleseti kórházi napi térítés összege 5000 forintTB ellátást idehaza kétmillió forintig térít és csonttörés és csontrepedés esetén 20 ezret fizetnek a biztosítottnak.

Ugyancsak szóba jöhet az Allianz Extrém Sportok utasbiztosítása, amelynél 1 nap a minimális időtartam, amire biztosítást lehet kötni. Egy 18-64 év közti személy számára 3000 forintos biztosítási díj mellett az Arany csomag maximum 50 milliót fizet sürgősségi ellátás térítésére, 2 milliót felkutatás és mentés költségeinek térítésére, még a síbérletet is fedezik, 80 ezer forint értékben, és ha maradandó egészségügyi károsodás történik, 6 milliót fizetnek, baleseti halál esetén pedig 4 milliót. Van úgynevezett Platina csomag is, amelynél a sürgősségi ellátásnál nincs felső határ, és maradandó egészségkárosodás esetén 10 milliót, baleseti halál esetén pedig 6 milliót fizet a biztosító.

Az extrém sportok szerelmeseinek egyébként van más lehetősége is. Aki rendszeresen űz ilyen tevékenységet, annak jó választás lehet a Generali Extrém Sportok balesetbiztosítása. Ezen belül is két csomag választható, az Alap csomag 8, az Extra csomag 15 millió forintot fizet az orvosi költségek térítésére, csonttörés esetén az előbbi 20, az utóbbi 30 ezret fizet, míg a baleseti kórházi napi ellátás az alap választásakor 5000, az extra esetén pedig 10 ezer forint.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?