12 °C Budapest

Íme a robbanó karácsonyfa: ettől pillanatok alatt kiég az egész lakás

2016. december 24. 12:35

A karácsonyi időszakban országszerte jelentősen megszaporodnak a lakástűzesetek. Ennek elsődleges oka a karácsonyfa, illetve az ünnepléshez nem megfelelően használt kellékek, amik miatt még az sem elképzelhetetlen, hogy a lakás gyakorlatilag felrobbanjon. Összegyűjtöttük azokat a tippeket, amelyekkel biztonságban átvészelheted az ünnepeket.

Karácsonykor jelentősen megemelkedik a lakástűz esetek száma, az ünnephez való kellékek közül több is fokozottan tűzveszélyes. A legnagyobb fenyegetést maga a karácsonyfa jelenti. A kivágott fenyőből ugyanis a víz hamar távozhat, ezzel pedig egy fokozottan tűzveszélyessé válik. Ez különösen akkor lehet így, ha a kereskedő már korábban kivágta a fát, és akár egy-két hét is eltelik, mielőtt az otthonunkba kerül.

Ilyenkor a legapróbb szikra is elég lehet ahhoz, hogy az egész fa lángba boruljon. A kiszáradt fenyőben található cellulóz és illóolajak pedig annyira heves égést eredményeznak, hogy úgy tűnhet, mintha felrobbant volna a karácsonyfa. A lenti videón például az egész fa pár másodperc alatt borul lángba és kevesebb, mint egy perc kell ahhoz, hogy az egész szoba kiégjen.

Persze nemcsak a fenyőfával kell vigyázni, az adventi koszorú, a mécsesek és a fényfüzérek is okozhatnak lakástüzet.

A lakásbiztosítás legalább fizet?

A magyar lakásbiztosítások túlnyomó többsége már alapból védelmet nyújt lakástűz esetén, de amennyiben nem így lenne, valószínűleg választható kiegészítőként kérhetjük hozzá. Arra persze nem árt figyelni, hogy a karácsonyfaégők, fényfüzérek kiválasztásánál kiemelten figyeljünk arra, hogy azok ne legyenek hibásak, ugyanis előfordulhat, hogy ilyenkor a biztosító nem fizeti ki a kárunkat. Ha már régi fényfüzért használunk, nem árt leellenőrizni, hogy minden megfelelő rajta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A biztosítás megkötését már online is intézhetjük, a legtöbb biztosítónál van erre lehetőség. Persze érdemes összehasonlítani több ajánlatot is, mivel az egyes szolgáltatók között lehet eltérés a díjakban.

Íme, a Pénzcentrum tippjei a biztonságos ünnepekhez:

  • Állítsd a karácsonyfát vízbe, vagy földbe, amit folyamatosan locsolsz, így lassabban szárad ki és kisebb az esélye, hogy felgyullad.
  • Rögzítsük megfelelően a karácsonyfát és ne tegyük közel a függönyhöz, bútorokhoz, ez ugyanis az esetlegesen kipattanó tűz még gyorsabb terjedését segítheti.
  • Ne tegyünk csillagszórót vagy gyertyát az éghető anyagból készült karácsonyfadíszek közelébe, készítsünk ki egy nagy pohár vizet, amivel elolthatunk egy épp kipattant tüzet.
  • Olyan fényfüzért és karácsonyfaégőt válasszunk, ami megfelel a szabványoknak. Minden terméknek a "CE" jelöléssel kell rendelkeznie ehhez. Beltéri égősort soha se használjunk kültéren.
  • Ne csatlakoztassunk egy konnektorhoz túl sok égősort, ez növeli a zárlat esélyét.
  • Az izzósorokat úgy rendezzük el, hogy az izzók ne melegítsék a vezetékeket és egymást.
  • Éjszaka és amikor elhagyjuk a lakást kapcsoljuk ki az égősorokat, oltsuk el a gyertyákat.
  • A nyílt lángot soha ne hagyjuk őrizetlenül, a gyerekeket ne engedjük a tűzzel játszani.
  • A karácsonyfát ne tegyük az esetleges menekülési útvonal közelébe, így például a bejárati ajtó mellé, vagy a folyosóra.
  • A karácsonyfát és a dekorációkat a fűtőtestektől legalább egy méterre helyezzük el.
  • A karácsonyfára erősített csillagszóróknál mindig győződjünk meg, hogy a csillagszóró teste semmiképpen sem ér hozzá a fához.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem