Íme a robbanó karácsonyfa: ettől pillanatok alatt kiég az egész lakás

Íme a robbanó karácsonyfa: ettől pillanatok alatt kiég az egész lakás

2016. december 24. 12:35

A karácsonyi időszakban országszerte jelentősen megszaporodnak a lakástűzesetek. Ennek elsődleges oka a karácsonyfa, illetve az ünnepléshez nem megfelelően használt kellékek, amik miatt még az sem elképzelhetetlen, hogy a lakás gyakorlatilag felrobbanjon. Összegyűjtöttük azokat a tippeket, amelyekkel biztonságban átvészelheted az ünnepeket.

Karácsonykor jelentősen megemelkedik a lakástűz esetek száma, az ünnephez való kellékek közül több is fokozottan tűzveszélyes. A legnagyobb fenyegetést maga a karácsonyfa jelenti. A kivágott fenyőből ugyanis a víz hamar távozhat, ezzel pedig egy fokozottan tűzveszélyessé válik. Ez különösen akkor lehet így, ha a kereskedő már korábban kivágta a fát, és akár egy-két hét is eltelik, mielőtt az otthonunkba kerül.

Ilyenkor a legapróbb szikra is elég lehet ahhoz, hogy az egész fa lángba boruljon. A kiszáradt fenyőben található cellulóz és illóolajak pedig annyira heves égést eredményeznak, hogy úgy tűnhet, mintha felrobbant volna a karácsonyfa. A lenti videón például az egész fa pár másodperc alatt borul lángba és kevesebb, mint egy perc kell ahhoz, hogy az egész szoba kiégjen.

Persze nemcsak a fenyőfával kell vigyázni, az adventi koszorú, a mécsesek és a fényfüzérek is okozhatnak lakástüzet.

A lakásbiztosítás legalább fizet?

A magyar lakásbiztosítások túlnyomó többsége már alapból védelmet nyújt lakástűz esetén, de amennyiben nem így lenne, valószínűleg választható kiegészítőként kérhetjük hozzá. Arra persze nem árt figyelni, hogy a karácsonyfaégők, fényfüzérek kiválasztásánál kiemelten figyeljünk arra, hogy azok ne legyenek hibásak, ugyanis előfordulhat, hogy ilyenkor a biztosító nem fizeti ki a kárunkat. Ha már régi fényfüzért használunk, nem árt leellenőrizni, hogy minden megfelelő rajta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A biztosítás megkötését már online is intézhetjük, a legtöbb biztosítónál van erre lehetőség. Persze érdemes összehasonlítani több ajánlatot is, mivel az egyes szolgáltatók között lehet eltérés a díjakban.

Íme, a Pénzcentrum tippjei a biztonságos ünnepekhez:

 • Állítsd a karácsonyfát vízbe, vagy földbe, amit folyamatosan locsolsz, így lassabban szárad ki és kisebb az esélye, hogy felgyullad.
 • Rögzítsük megfelelően a karácsonyfát és ne tegyük közel a függönyhöz, bútorokhoz, ez ugyanis az esetlegesen kipattanó tűz még gyorsabb terjedését segítheti.
 • Ne tegyünk csillagszórót vagy gyertyát az éghető anyagból készült karácsonyfadíszek közelébe, készítsünk ki egy nagy pohár vizet, amivel elolthatunk egy épp kipattant tüzet.
 • Olyan fényfüzért és karácsonyfaégőt válasszunk, ami megfelel a szabványoknak. Minden terméknek a "CE" jelöléssel kell rendelkeznie ehhez. Beltéri égősort soha se használjunk kültéren.
 • Ne csatlakoztassunk egy konnektorhoz túl sok égősort, ez növeli a zárlat esélyét.
 • Az izzósorokat úgy rendezzük el, hogy az izzók ne melegítsék a vezetékeket és egymást.
 • Éjszaka és amikor elhagyjuk a lakást kapcsoljuk ki az égősorokat, oltsuk el a gyertyákat.
 • A nyílt lángot soha ne hagyjuk őrizetlenül, a gyerekeket ne engedjük a tűzzel játszani.
 • A karácsonyfát ne tegyük az esetleges menekülési útvonal közelébe, így például a bejárati ajtó mellé, vagy a folyosóra.
 • A karácsonyfát és a dekorációkat a fűtőtestektől legalább egy méterre helyezzük el.
 • A karácsonyfára erősített csillagszóróknál mindig győződjünk meg, hogy a csillagszóró teste semmiképpen sem ér hozzá a fához.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
EZT OLVASTAD MÁR?