31 °C Budapest
Káosz a háziorvosi rendelőkben: mikor jönnek a kínos kérdések?

Káosz a háziorvosi rendelőkben: mikor jönnek a kínos kérdések?

2016. szeptember 1. 11:30

Még egy darabig biztos nem kell hosszú kérdőívet kitöltenünk a háziorvosnál, ugyanis a korábbi tervek ellenére a mai napon még nem lép hatályba az törvénytervezet, miszerint újfajta törzskartonokat vezetnek be az orvosi rendelőkben - értesült a Pénzcentrum.


Tegnap megjelent cikkünkben foglalkoztunk először a háziorvosi rendelőkben megjelenő új törzskartonokkal, akkor azonban még az orvosok sem tudták, hogy mikortól is kell majd kitöltetniük ezeket.  Bár a korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy emiatt már a mai naptól hosszú kérdések sora várhat minket a rendelőkben, a Pénzcentrumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) arról tájékoztatta, hogy erre még várnunk kell egy keveset.

A módosítást tartalmazó miniszteri rendeletcsomag egyeztetése még nem zárult le, így az előírások hatályba lépése is változik a korábban jelzett dátumhoz képest. A népegészségügyi szempontú törzskartonra vonatkozó szabályozás kialakításának határideje 2016. december 31-ében került meghatározásra

- válaszolta megkeresésünkre az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Mi is ez az új törzskarton?

A háziorvosi és a házi gyermekorvosi rendelőkben vezetnek be egy új törzskartont, mégpedig azért, mert a kormány szeretne egy átfogó egészségfelmérést készíteni a lakosság állapotáról. Ezt a gyakorlatban pedig úgy kell elképzelni, hogy az új karton kitöltéséhez a háziorvosunknál kell majd rengeteg kérdésre válaszolnunk, többek között olyanokat témákról is megkérdezhetnek minket például, mint:

  • Családi állapotunk
  • Iskolai végzettségünk
  • Gazdasági aktivitásunk
  • Táplálkozási szokásaink
  • Alkoholfogyasztási szokásaink
  • Sportolási szokásaink
Fontos kormányzati célkitűzés, hogy a magyar lakosság egészségi állapota folyamatosan javuljon és az egészségben eltöltött évek száma növekedjen. Szakmapolitikai cél, hogy a népegészségügyi betegségek kiszűrésében és megelőzésében megerősítse a háziorvosok szerepét

- tette hozzá az EMMI.

Az új törzskartonok bevezetése már májusban is felmerült, de akkor komoly felháborodást váltott ki, mert az akkori tervek szerint a praxisoknak ígért tízmilliárdos támogatásból kellett volna megoldani az orvosoknak a többletmunkát.

A kérdőívek tisztességes kitöltése hatalmas adminisztrációs munka, emberenként 20-30 percet venne igénybe

- tudta meg a Pénzcentrum Póta Györgytől, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökétől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Később felmerült annak a lehetősége, hogy az orvosoknak bizonyos mennyiségű törzskarton kitöltése után járna pluszpénz, ha azonban egy adott időszak alatt nem töltenek ki megfelelő mennyiségű kartont, akkor bírságot is kaphatnak.

Az EMMI mostani megkeresésünkre válaszában pedig azt írta, hogy amellett, hogy 10 milliárd forintos többlettámogatást biztosít a háziorvosoknak, a háziorvosok által használt törzskartonok tartalmát is a többlettámogatásnak megfelelően fejlesztené.

Bár a jelenlegi szabályok szerint is bizonyos időszakonként frissíteni kell a betegek törzskartonjait, de a kormány az elkövetkezendő 3 év alatt szeretné felmérni a lakosság egészségügyi állapotát. Ezért kérdéses, hogy az egyébként is leterhelt orvosok hogyan fogják megoldani ezt a feladatot ilyen rövid idő alatt.

Sokan azt is vitatják, hogy valóban szükség van-e arra, hogy ennyire részletes legyen az új törzskarton, míg mások szerint ezzel a háziorvosok feltérképezhetik a hozzájuk tartozó biztosítottak szinte valamennyi rizikófaktorát. Például az, hogy a betegek mennyire tartják be az orvosi utasításokat, vagy, hogyan viszonyulnak egy gyógyszeres kezeléshez nagyban befolyásolja az iskolai végzettségi szint is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 06:05
Archívumunkból (2020) A tkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp Goldil...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?