Káosz a háziorvosi rendelőkben: mikor jönnek a kínos kérdések?

Káosz a háziorvosi rendelőkben: mikor jönnek a kínos kérdések?

2016. szeptember 1. 11:30

Még egy darabig biztos nem kell hosszú kérdőívet kitöltenünk a háziorvosnál, ugyanis a korábbi tervek ellenére a mai napon még nem lép hatályba az törvénytervezet, miszerint újfajta törzskartonokat vezetnek be az orvosi rendelőkben - értesült a Pénzcentrum.


Tegnap megjelent cikkünkben foglalkoztunk először a háziorvosi rendelőkben megjelenő új törzskartonokkal, akkor azonban még az orvosok sem tudták, hogy mikortól is kell majd kitöltetniük ezeket.  Bár a korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy emiatt már a mai naptól hosszú kérdések sora várhat minket a rendelőkben, a Pénzcentrumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) arról tájékoztatta, hogy erre még várnunk kell egy keveset.

A módosítást tartalmazó miniszteri rendeletcsomag egyeztetése még nem zárult le, így az előírások hatályba lépése is változik a korábban jelzett dátumhoz képest. A népegészségügyi szempontú törzskartonra vonatkozó szabályozás kialakításának határideje 2016. december 31-ében került meghatározásra

- válaszolta megkeresésünkre az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Mi is ez az új törzskarton?

A háziorvosi és a házi gyermekorvosi rendelőkben vezetnek be egy új törzskartont, mégpedig azért, mert a kormány szeretne egy átfogó egészségfelmérést készíteni a lakosság állapotáról. Ezt a gyakorlatban pedig úgy kell elképzelni, hogy az új karton kitöltéséhez a háziorvosunknál kell majd rengeteg kérdésre válaszolnunk, többek között olyanokat témákról is megkérdezhetnek minket például, mint:

  • Családi állapotunk
  • Iskolai végzettségünk
  • Gazdasági aktivitásunk
  • Táplálkozási szokásaink
  • Alkoholfogyasztási szokásaink
  • Sportolási szokásaink
Fontos kormányzati célkitűzés, hogy a magyar lakosság egészségi állapota folyamatosan javuljon és az egészségben eltöltött évek száma növekedjen. Szakmapolitikai cél, hogy a népegészségügyi betegségek kiszűrésében és megelőzésében megerősítse a háziorvosok szerepét

- tette hozzá az EMMI.

Az új törzskartonok bevezetése már májusban is felmerült, de akkor komoly felháborodást váltott ki, mert az akkori tervek szerint a praxisoknak ígért tízmilliárdos támogatásból kellett volna megoldani az orvosoknak a többletmunkát.

A kérdőívek tisztességes kitöltése hatalmas adminisztrációs munka, emberenként 20-30 percet venne igénybe

- tudta meg a Pénzcentrum Póta Györgytől, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökétől.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Később felmerült annak a lehetősége, hogy az orvosoknak bizonyos mennyiségű törzskarton kitöltése után járna pluszpénz, ha azonban egy adott időszak alatt nem töltenek ki megfelelő mennyiségű kartont, akkor bírságot is kaphatnak.

Az EMMI mostani megkeresésünkre válaszában pedig azt írta, hogy amellett, hogy 10 milliárd forintos többlettámogatást biztosít a háziorvosoknak, a háziorvosok által használt törzskartonok tartalmát is a többlettámogatásnak megfelelően fejlesztené.

Bár a jelenlegi szabályok szerint is bizonyos időszakonként frissíteni kell a betegek törzskartonjait, de a kormány az elkövetkezendő 3 év alatt szeretné felmérni a lakosság egészségügyi állapotát. Ezért kérdéses, hogy az egyébként is leterhelt orvosok hogyan fogják megoldani ezt a feladatot ilyen rövid idő alatt.

Sokan azt is vitatják, hogy valóban szükség van-e arra, hogy ennyire részletes legyen az új törzskarton, míg mások szerint ezzel a háziorvosok feltérképezhetik a hozzájuk tartozó biztosítottak szinte valamennyi rizikófaktorát. Például az, hogy a betegek mennyire tartják be az orvosi utasításokat, vagy, hogyan viszonyulnak egy gyógyszeres kezeléshez nagyban befolyásolja az iskolai végzettségi szint is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16