4 °C Budapest
Több mint ezer családi ház semmisült meg: mihez kezdenek most?

Több mint ezer családi ház semmisült meg: mihez kezdenek most?

2016. június 22. 18:31

Kedden hajnalban jégeső söpört végig Magyarország keleti felén, emiatt több mint ezer családi házban keletkezett kár. A térségben egyelőre nem várható újabb vihar, azonban nem árt felkészülni a további viharokra, illetve a károk tovább terjedésére is érdemes ügyelni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szatmári jégesőben megsérült csaknem ezer háztető többségégét, körülbelül nyolcvan százalékát már lefóliázták a kármentesítésben résztvevő tűzoltók és önkéntes mentőszervezetek

- mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Háromszázan dolgoznak a tetők lefóliázásán a jégveréssel érintett tizenhárom településen, a munkálatok várhatóan még szerdán, de legkésőbb csütörtökön befejeződnek. A megyei kormányhivatal harminc szakembere megkezdte az épületekben és a mezőgazdasági növényekben esett jégkárok felmérését.

A térségben egyelőre nem várható nagyobb zivatar, így a remények szerint a fóliázással minden sérült ingatlant meg tudnak védeni az esetleges csapadéktól. Uszkán egy családot ki is kellett telepíteni, a lakhatatlanná vált házba a tető megjavítása, az elektromos hálózat helyreállítása és az átázott falak száradása után térhetnek vissza a lakók.

Mi a teendő, ha viharkár keletkezik?

  • A további károk enyhítésére, illetve megelőzésére kárelhárítást kell végezni, ebben egyébként a katasztrófavédelem is segítségére volt a családoknak, együtt fóliázták le a megrongálódott tetőket.
  • Ha más típusú kár is ért minket a jégverésen kívül, akkor ennek a továbbterjedését is próbáljuk megakadályozni.
  • A lakásbiztosító felé két napon belül jelentsük be a kárunkat.
  • Ha nem ért minket kár, akkor is érdemes felülvizsgálni a biztosításunkat, hogy megfelelő-e a védelmünk. Ha alulbiztosított az ingatlanunk, akkor egy kár esetén alacsonyabb, a biztosítás fedezeti értékének erejéig kapunk biztosítási összeget.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?