Milliókat tesz a zsebünkbe Matolcsy: csak ennyi kell hozzá

Milliókat tesz a zsebünkbe Matolcsy: csak ennyi kell hozzá

Pénzcentrum
2016. március 2. 14:31

Akár 14 százalékkal több pénz is maradhat a zsebünkben a megtakarításunk végén, amikor életbe lép a jegybank ajánlása az életbiztosítások költségeiről. Ez jelentős összeg, különösen, ha egy hosszabb, 20 éves tartamú szerződésről van szó. Kiszámoltuk, mennyivel többet vehetünk fel a megtakarításunk végén.

Az etikus életbiztosítás koncepció következő lépéséről beszélt a Portfolio Biztosítás 2016 konferenciáján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetekért felelős ügyvezető igazgatója, Kisgergely Kornél. Ezzel a befektetési egységekhez kötött más néven unit linked (UL) életbiztosítások költségeit teszik átláthatóbbá és egyben olcsóbbá is. Ugyan még a konzultációs szakaszban járunk, azonban a szabályozásnak köszönhetően hamarosan csak három költségelemet számolhatnak fel a biztosítók:

  • Kockázati díj
  • Fix költség
  • A megtakarított összegre számított (befektetési) költségek.

Az MNB számításai szerint az ajánlásnak köszönhetően a unit linked életbiztosítások után lejáratkor felvett összeg átlagosan 14 százalékkal lehet magasabb, mint most. A jegybank szerint azonban ehhez nem elég önmagában az ajánlás, a jelenlegi átlagos 6,4 évig tartó szerződéseknek legalább 8 évig ki kell tolódnia. Hosszabb távon viszont az is előfordulhat, hogy a 10 évet is meghaladja a szerződések átlagos tényleges futamideje.

Mennyit jelent ez forintosítva?

Ha egy 20 éves szerződést veszünk alapul, amely végig díjrendezett, akkor a 14 százalékkal magasabb összeghez a költségek 1,2 százalékos csökkenésére van szükség. Ha azt feltételezzük, hogy a költségek a hozammal egy szinten vannak, akkor a befizetéseinkkel megegyező összeget kaphatunk kézhez a futamidő végén.

Havi 25 ezer forintos befizetéssel, 20 éves tartammal számolva ez 6 millió forintot jelent. A 14 százalékos növekedés így azt jelenti, hogy 842 ezer forinttal több maradhat a zsebünkben.

Érdemes lehet eljátszani a gondolattal, hogy mennyivel több pénz maradhat a zsebünkben, ha még ennél is olcsóbb lenne az életbiztosításunk. Ha például a költségek 2 százalékkal csökkennek, akkor már 24 százalékkal nő a visszakapott összeg, ha pedig 4 százalékkal olcsóbb biztosítást kötünk, akkor több mint másfélszer nagyobb (55 százalék) lehet a teljes felvett összeg. Ez a fenti példával számolva plusz 1 millió 435 ezer, illetve plusz 3 millió 291 ezer forint lehet. Ehhez persze lehet, hogy a fentihez képest szigorúbb szabályozásra és olcsóbb életbiztosításokra lenne szükség, azonban hosszú távon ez sem elképzelhetetlen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A többlet összeg egyébként sokkal nagyobb is lehet a fentieknél, ha magasabb összeget teszünk félre. Havi 50 ezer forintos megtakarításnál

  • 1,2 százalékos csökkenésnél 1,7 millióval,
  • 2 százalékos csökkenésnél 2,9 millióval,
  • 4 százalékos költségcsökkenésnél pedig 6,6 millióval többet vehetünk fel a biztosítótól, mint a mostani szabályok mellett tehetjük.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?