Milliárdos összegű lehet a kár a tegnapi vihar után

2015. július 9. 20:30

Brutális rohamra és rekordkifizetésre készülnek a biztosítók az országon végigsöprő vihar után. A kár egyelőre felbecsülhetetlen, az igényeket azonban legkésőbb három napon belül be kell jelenteni. Az átlagosnál jóval több vitás eset is lehet, ezek intézése lassabban zajlik majd.

A tegnapi tomboló vihar egyelőre felbecsülhetetlen kárt okozott, elképzelhető, hogy az elmúlt néhány év legnagyobb kártérítési összegét kell majd kifizetniük A biztosítóknak - véli Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Elmondása szerint az első gyors összegzés néhány napon belül várható, a kárbejelentéseket viszont nem érdemes addig halogatni, legkésőbb 3 napon belül meg kell tenni - figyelmeztet a szakértő. Azzal ugyanis, ha még néhány napig víz alatt marad a pince, vagy tovább ázik a bútor a tető nélkül maradt házban, s még biztosabban tönkre megy a berendezés, nem fog több kártérítést fizetni egyetlen biztosító sem, sőt gyanús lesz a halogatás - figyelmeztet a szakértő. A biztosítók ugyanis nemcsak azt várják el az ügyfeleiktől, hogy minden lehetséges módon védekezzenek az esetleges kár ellen, hanem azt is, hogy ha már bekövetkezett a baj, haladéktalanul kezdjék meg a mentést.

Súlyos milliárdokba kerül a vihar

A csütörtöki Kormányinfó első felében a katasztrófavédelem volt főigazgatója most miniszterelnöki biztos a tegnapi viharral kapcsolatos tudnivalókat ismertette. Bakondi György elmondása szerint 5 megye 33 járásában volt piros riasztás előzetesen, és országos 4500 bejelentés, ebből csak a fővárosból kétezer bejelentés, érkezett a katasztrófavédőkhöz. Rengeteg helyre kellett kivonulni, Bakondi György szerint "normál esetben másfél hónap alatt kell ennyi helyre kimenni". Főleg tetők, felső vezetékek, vezetékek rongálódtak meg.

A legerősebb széllökések 111 km/órásak voltak, a legtöbb csapadék Fehérvárcsurgón esett. Budapesten és környékén 144 ezer szolgáltatáskiesés történt. Lázár János azt mondta, hogy "súlyos milliárdokba fog kerülni" a vihar, de még nem tudni, pontosan mekkora a kár.

Rengeteg a kárbejelntés

A tegnap délután és este erős széllökésekkel,felhőszakadással, jégesővel és villámlással járó vihar az ügyfelek kárbejelentései alapján elsősorban Veszprém, Fejér és Pest megyében továbbá Budapesten okoztak kiemelkedő károkat. Az Allianz Hungáriához 2015. július 9-én 2 óra alatt több mint 800 bejelentés érkezett.

A Groupama Biztosítótársaságnál a kárbejelentések száma a szerdai pusztító vihar következtében meghaladja az 1400 darabot, melynek kárösszege közel 270 millió forint. A biztosítótársaság tapasztalatai szerint ilyen mértékű természeti esemény után még további jelentős számú kárbejelentés várható, a bejelentett károk száma a nap végére a duplájára is nőhet, és a további napokban is várhatóak bejelentések. A szerdai pusztító, az egész országot érintő vihar miatt összességében valószínűleg 10 ezer feletti kárbejelentés érkezik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Generali Biztosítóhoz csütörtök koradélutánig nagyságrendileg 2300 bejelentés érkezett, a károk becsült összértéke meghaladja az 500 millió forintot.

Nem ajánlott parkba menni, az utak rendbe vannak

Magyarországon a tegnapi napon átvonult vihar nem okozott jelentős károkat a 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton. A Magyar Közút 93 mérnökségének dolgozói az előzetes időjárási jelentések alapján készenlétben voltak országszerte - írja a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A tegnapi vihar a Főváros parkjaiban lévő fákban hatalmas károkat okozott. Sok fa kidőlt, kettészakadt a viharban, nagy mennyiségű ágat szakított le a szélvihar - tájékoztat a Főkert Nonprofit Zrt. Továbbá arra kéri a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban ne látogassák Budapest közparkjait, mert a letört, fennakadt ágak élet- és balesetveszélyt jelentenek. A közparkok, fasorok átvizsgálása, a károk elhárítása néhány napot vesz igénybe.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem