17 °C Budapest
Milliárdos összegű lehet a kár a tegnapi vihar után

Milliárdos összegű lehet a kár a tegnapi vihar után

2015. július 9. 20:30

Brutális rohamra és rekordkifizetésre készülnek a biztosítók az országon végigsöprő vihar után. A kár egyelőre felbecsülhetetlen, az igényeket azonban legkésőbb három napon belül be kell jelenteni. Az átlagosnál jóval több vitás eset is lehet, ezek intézése lassabban zajlik majd.

A tegnapi tomboló vihar egyelőre felbecsülhetetlen kárt okozott, elképzelhető, hogy az elmúlt néhány év legnagyobb kártérítési összegét kell majd kifizetniük A biztosítóknak - véli Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Elmondása szerint az első gyors összegzés néhány napon belül várható, a kárbejelentéseket viszont nem érdemes addig halogatni, legkésőbb 3 napon belül meg kell tenni - figyelmeztet a szakértő. Azzal ugyanis, ha még néhány napig víz alatt marad a pince, vagy tovább ázik a bútor a tető nélkül maradt házban, s még biztosabban tönkre megy a berendezés, nem fog több kártérítést fizetni egyetlen biztosító sem, sőt gyanús lesz a halogatás - figyelmeztet a szakértő. A biztosítók ugyanis nemcsak azt várják el az ügyfeleiktől, hogy minden lehetséges módon védekezzenek az esetleges kár ellen, hanem azt is, hogy ha már bekövetkezett a baj, haladéktalanul kezdjék meg a mentést.

Súlyos milliárdokba kerül a vihar

A csütörtöki Kormányinfó első felében a katasztrófavédelem volt főigazgatója most miniszterelnöki biztos a tegnapi viharral kapcsolatos tudnivalókat ismertette. Bakondi György elmondása szerint 5 megye 33 járásában volt piros riasztás előzetesen, és országos 4500 bejelentés, ebből csak a fővárosból kétezer bejelentés, érkezett a katasztrófavédőkhöz. Rengeteg helyre kellett kivonulni, Bakondi György szerint "normál esetben másfél hónap alatt kell ennyi helyre kimenni". Főleg tetők, felső vezetékek, vezetékek rongálódtak meg.

A legerősebb széllökések 111 km/órásak voltak, a legtöbb csapadék Fehérvárcsurgón esett. Budapesten és környékén 144 ezer szolgáltatáskiesés történt. Lázár János azt mondta, hogy "súlyos milliárdokba fog kerülni" a vihar, de még nem tudni, pontosan mekkora a kár.

Rengeteg a kárbejelntés

A tegnap délután és este erős széllökésekkel,felhőszakadással, jégesővel és villámlással járó vihar az ügyfelek kárbejelentései alapján elsősorban Veszprém, Fejér és Pest megyében továbbá Budapesten okoztak kiemelkedő károkat. Az Allianz Hungáriához 2015. július 9-én 2 óra alatt több mint 800 bejelentés érkezett.

A Groupama Biztosítótársaságnál a kárbejelentések száma a szerdai pusztító vihar következtében meghaladja az 1400 darabot, melynek kárösszege közel 270 millió forint. A biztosítótársaság tapasztalatai szerint ilyen mértékű természeti esemény után még további jelentős számú kárbejelentés várható, a bejelentett károk száma a nap végére a duplájára is nőhet, és a további napokban is várhatóak bejelentések. A szerdai pusztító, az egész országot érintő vihar miatt összességében valószínűleg 10 ezer feletti kárbejelentés érkezik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Generali Biztosítóhoz csütörtök koradélutánig nagyságrendileg 2300 bejelentés érkezett, a károk becsült összértéke meghaladja az 500 millió forintot.

Nem ajánlott parkba menni, az utak rendbe vannak

Magyarországon a tegnapi napon átvonult vihar nem okozott jelentős károkat a 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton. A Magyar Közút 93 mérnökségének dolgozói az előzetes időjárási jelentések alapján készenlétben voltak országszerte - írja a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A tegnapi vihar a Főváros parkjaiban lévő fákban hatalmas károkat okozott. Sok fa kidőlt, kettészakadt a viharban, nagy mennyiségű ágat szakított le a szélvihar - tájékoztat a Főkert Nonprofit Zrt. Továbbá arra kéri a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban ne látogassák Budapest közparkjait, mert a letört, fennakadt ágak élet- és balesetveszélyt jelentenek. A közparkok, fasorok átvizsgálása, a károk elhárítása néhány napot vesz igénybe.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?