16 °C Budapest

Itt az idő: nézd át a lakásbiztosításodat!

2015. március 31. 17:51

2-3 évente javasolt átnézni lakásbiztosítási szerződésünket, hiszen egy alulbiztosított ingatlan a tulajdonosnak igen komoly problémákat okozhat. Még mindig sokan feledkeznek meg arról, hogy ha az évek során új vagyontárgyak is kerülnek az otthonukba, vagy olyan felújítást végeznek, ami megnöveli az ingatlanuk értékét, akkor a korábban megkötött lakásbiztosításukat is érdemes felülvizsgálni.

Az évek során az ingatlan és az ingóságok értéke is nőhet

Amikor egy lakásbiztosítást kötünk, akkor mindig külön meg kell vizsgálnunk az ingatlan és ingóságok - azaz a bútorok, ruhák, műszaki cikkek, stb. - értéket is. Nagyon fontos, hogy ezeket az értékeket helyesen határozzuk meg, hiszen egy esetleges kár esetén ez az ún. biztosítási összeg jelenti majd a kártérítés felső összegét.

A biztosítótársaság szakértője szerint nincs egységes szabály arra, hogy mikor vizsgáljuk át lakásbiztosításunkat, de kétévente, háromévente mindenképpen érdemes, illetve akkor is, ha vagyontárgyaink, vagy az ingatlan értéke minimum 5 százalékkal emelkedik - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Groupama Garancia Biztosító.

Ha az ügyfél például ráépít a házára egy plusz emeletet, vagy beépíti a tetőteret, esetleg a hagyományos gerébtokos ablakait kicserélteti hőszigetelt ablakokra, vagy új, beépített konyhabútort csináltat, akkor mindenképpen érdemes megvizsgálni a lakásbiztosítási szerződést is, hiszen ha ezt nem módosítja, akkor a biztosító csak a korábban rögzített értéket tudja figyelembe venni egy esetleges kár rendezésénél.

Ha bővül a család

Érdemes abban az esetben is átnézni lakásbiztosításunkat, ha bővül a család. Egy házasság, vagy egy gyermek születése után általában több bútor, ruha, és egyéb használati cikk kerül otthonunkba, így nőhet az ingóságok értéke is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az indexálás nem mindig elég

Az értékkövetés, az ún. indexálás abban segít, hogy lakásbiztosításunk hosszú távon is megfelelő biztosítási védelmet nyújtson. A KSH fogyasztói árindexéhez kötött értékkövetés során évről-évre kis mértékben változnak a biztosítási összegek, és ennek megfelelően a biztosítási díjak is, melynek célja, hogy a kár esetén fizetett összeg az évek múlása vagy a lakásbiztosítási szerződés felülvizsgálatának elmulasztása ellenére is fedezze a helyreállítás költségeit.

A kisebb károknál is gond lehet az alulbiztosítottság

A biztosítótársaságok feladata, hogy részletesen tájékoztassák az ügyfelet a szerződéskötéskor, segítsenek megállapítani azt az összeget, amelyből szükség esetén a tulajdonos minden értékét pótolni tudják. Gyakori tévhit, hogy a lakásbiztosítási szerződésben az ingatlan vételárát kell alapul venni a biztosítási fedezet meghatározásakor. Ez valójában nem számít, azt kell összeszámolni, hogy mekkora költségből lehetne a kár időpontjában felépíteni az adott ingatlant, illetve pótolni valamennyi ingóságunkat.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem