24 °C Budapest
Itt az idő: nézd át a lakásbiztosításodat!

Itt az idő: nézd át a lakásbiztosításodat!

2015. március 31. 17:51

2-3 évente javasolt átnézni lakásbiztosítási szerződésünket, hiszen egy alulbiztosított ingatlan a tulajdonosnak igen komoly problémákat okozhat. Még mindig sokan feledkeznek meg arról, hogy ha az évek során új vagyontárgyak is kerülnek az otthonukba, vagy olyan felújítást végeznek, ami megnöveli az ingatlanuk értékét, akkor a korábban megkötött lakásbiztosításukat is érdemes felülvizsgálni.

Az évek során az ingatlan és az ingóságok értéke is nőhet

Amikor egy lakásbiztosítást kötünk, akkor mindig külön meg kell vizsgálnunk az ingatlan és ingóságok - azaz a bútorok, ruhák, műszaki cikkek, stb. - értéket is. Nagyon fontos, hogy ezeket az értékeket helyesen határozzuk meg, hiszen egy esetleges kár esetén ez az ún. biztosítási összeg jelenti majd a kártérítés felső összegét.

A biztosítótársaság szakértője szerint nincs egységes szabály arra, hogy mikor vizsgáljuk át lakásbiztosításunkat, de kétévente, háromévente mindenképpen érdemes, illetve akkor is, ha vagyontárgyaink, vagy az ingatlan értéke minimum 5 százalékkal emelkedik - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Groupama Garancia Biztosító.

Ha az ügyfél például ráépít a házára egy plusz emeletet, vagy beépíti a tetőteret, esetleg a hagyományos gerébtokos ablakait kicserélteti hőszigetelt ablakokra, vagy új, beépített konyhabútort csináltat, akkor mindenképpen érdemes megvizsgálni a lakásbiztosítási szerződést is, hiszen ha ezt nem módosítja, akkor a biztosító csak a korábban rögzített értéket tudja figyelembe venni egy esetleges kár rendezésénél.

Ha bővül a család

Érdemes abban az esetben is átnézni lakásbiztosításunkat, ha bővül a család. Egy házasság, vagy egy gyermek születése után általában több bútor, ruha, és egyéb használati cikk kerül otthonunkba, így nőhet az ingóságok értéke is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az indexálás nem mindig elég

Az értékkövetés, az ún. indexálás abban segít, hogy lakásbiztosításunk hosszú távon is megfelelő biztosítási védelmet nyújtson. A KSH fogyasztói árindexéhez kötött értékkövetés során évről-évre kis mértékben változnak a biztosítási összegek, és ennek megfelelően a biztosítási díjak is, melynek célja, hogy a kár esetén fizetett összeg az évek múlása vagy a lakásbiztosítási szerződés felülvizsgálatának elmulasztása ellenére is fedezze a helyreállítás költségeit.

A kisebb károknál is gond lehet az alulbiztosítottság

A biztosítótársaságok feladata, hogy részletesen tájékoztassák az ügyfelet a szerződéskötéskor, segítsenek megállapítani azt az összeget, amelyből szükség esetén a tulajdonos minden értékét pótolni tudják. Gyakori tévhit, hogy a lakásbiztosítási szerződésben az ingatlan vételárát kell alapul venni a biztosítási fedezet meghatározásakor. Ez valójában nem számít, azt kell összeszámolni, hogy mekkora költségből lehetne a kár időpontjában felépíteni az adott ingatlant, illetve pótolni valamennyi ingóságunkat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 07:40
A Media1 megtudta, hogy a gazdasági körülmények miatt bezárja a BBC History című magazint a Kossuth...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?