12 °C Budapest

Tippek: így védd meg az otthonod ősszel, télen!

Pénzcentrum
2012. november 3. 11:03

Bár az időjárás sokáig kegyes volt hozzánk, az elmúlt héten beköszöntött az ősz Magyarországra, s vélhetően a dermesztő téli hidegre sem kell már sokáig várnunk. Az esős időszak természetesen a különböző természeti károk elszaporodását is jelenti, melyek ellen nagyon nehéz védekezni, ám nem lehetetlen.

Néhány jótanács megfogadásával ugyanis elkerülhetjük vagy legalább enyhíthetjük az esetleges károkat - tanácsolják a Groupama Garancia Biztosító szakértői.

Így védekezz a víz okozta károk ellen:

  • Árvíz ellen a legjobb védekezés, ha még az ingatlan építése, vagy vásárlása előtt tájékozódunk az építésügyi hatóságnál, a vízügyi hatóságnál (Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség), hogy ingatlanunk biztosan ne épüljön olyan területre, amely árvíz szempontjából veszélyeztetett.
  • Lejtős területre épített ingatlanok esetében a földcsuszamlásból eredő károk megelőzhetők vagy mérsékelhetők megfelelő statikai jellemzőkkel tervezett kerti támfalak építésével.
  • Ha a helyiség padozata talajszint alatt épült, a padozattól a lehetőségekhez mérten minél magasabban tároljuk az ingóságainkat a felhőszakadásból eredő elöntési károk megelőzése érdekében
  • Évente legalább egy alkalommal javasolt a tetőburkolatok áttekintése, amellyel megelőzhető, hogy az esetleges sérülés helyéből kiindulva a fedésben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a fedés sérüléséből eredő nyíláson keresztül a csapadék az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Viharos időjárás esetén a nyílászárókat mindig jól zárjuk be. A személyi sérülések magas kockázata miatt fontos, hogy a repedt ablaküvegeket minél előbb kicseréltessük.

Felkészülés a téli hónapokra:

  • Nyaralónkban vagy otthonunk azon részében, ahol nincs fűtés, a hideg beállta előtt vízteleníteni kell a csöveket az elfagyás megelőzése miatt. Ha esetleg a csövek mégis elfagynának, felmelegítésükre semmiképpen ne használjunk nyílt lángot vagy infra melegítőt, mivel ezektől szétrobbanhatnak. A melegítést forró vízzel, törölközőkkel vagy esetleg hajszárítóval érdemes végezni.
  • Már a tél kezdetén javasolt hófogókat szerelni a háztetőre, mivel a hó megrongálhatja az ereszcsatornát, a tetőről lecsúszó hó pedig balesetveszélyes, illetve kárt tehet a ház mellett parkoló autókban is.
  • Mindössze 20 cm-es hóréteg a tetőn kb. 2 tonna terhelést jelent. A legtöbb tető nem tud ennek tartósan ellenállni, ezért mielőbb érdemes letakarítani a havat a tetőről, mielőtt az meghajlana.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 09:03
Nem finanszírozza tovább a Ludas Mátyás című lap veszteségeit a Kocsis Kiadó. A havilap most jelenik...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem