14 °C Budapest

Tolvajok bontják a nyaralókat: viszik az ereszcsatornát is

Pénzcentrum
2012. szeptember 8. 17:21

A hazai háztartások töredéke rendelkezik csak a kerti vagyontárgyak - növények, bútorok, egyéb kültéri használati tárgyak, berendezések - lopása vagy megrongálódása, illetve - a káresetek döntő többségét kitevő - udvari csőtörés esetén is fedezetet kínáló lakásbiztosítással. Legtöbben ugyanis nem is gondolják, hogy az ilyen jellegű károk értéke a több százezer forintot is könnyedén elérheti, de előfordulhatnak akár milliós nagyságrendű káresetek is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tavaly összesen közel 150 ezer kárbejelentés érkezett az AEGON Biztosítóhoz. "Az elfagyott vezetékek miatt kialakuló csőtörések legalább egyharmada, mintegy ötszáz eset megelőzhető lett volna a nyaralók víztelenítésével, amit egy szakember néhány ezer forintért elvégez. Így elkerülhetjük az elfolyó víz miatt keletkező, gyakorta több százezer forintos kárt" - hívja fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, a társaság szakmai igazgatója

De a statisztikák alapján az elmúlt öt évben folyamatosan növekedett a hazai betöréses károk száma és értéke is. Előbbi több mint egyharmadával, míg utóbbi több mint negyedével emelkedett 2007 óta. "Sokan úgy gondolkodnak, hogy tőlük nem lehet semmit ellopni, mégis, tavasszal rengeteg nyaralótulajdonostól kapunk bejelentést, hogy eltűnt házukról az ereszcsatornát, vagy ellopták a kerti bútoraikat, esetleg a kazánt, vagy a klímaberendezés kültéri egységét. A betöréses lopások ellen a leghatékonyabb módszer a távfelügyeleti központba bekötött riasztórendszer kiépítése, de azzal is jelentősen megnehezítjük a betörők dolgát, ha megfelelő minőségű zárakat, lakatokat használunk értékeink védelmére" - mondja a szakmai igazgató.

A kárstatisztikák elemzése alapján az is látható, hogy a téli időszakban a fűtőberendezések meghibásodása miatt keletkező - 2011-ben a kettőezres nagyságrendet is elérő - tűzkárok akár 40-50 százaléka is elkerülhető lett volna a tüzelőberendezések nyár végén vagy ősszel esedékes felülvizsgálatával és karbantartásával. "Apróság, de fontos megjegyezni, hogy vigyázzunk azon berendezések tűzbiztonságára, amelyek őrlánggal működnek, hiszen ezzel is komoly károkat előzhetünk meg" - jegyzi meg Marosvölgyi Péter.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00