-2 °C Budapest

Tolvajok bontják a nyaralókat: viszik az ereszcsatornát is

Pénzcentrum
2012. szeptember 8. 17:21

A hazai háztartások töredéke rendelkezik csak a kerti vagyontárgyak - növények, bútorok, egyéb kültéri használati tárgyak, berendezések - lopása vagy megrongálódása, illetve - a káresetek döntő többségét kitevő - udvari csőtörés esetén is fedezetet kínáló lakásbiztosítással. Legtöbben ugyanis nem is gondolják, hogy az ilyen jellegű károk értéke a több százezer forintot is könnyedén elérheti, de előfordulhatnak akár milliós nagyságrendű káresetek is.

Tavaly összesen közel 150 ezer kárbejelentés érkezett az AEGON Biztosítóhoz. "Az elfagyott vezetékek miatt kialakuló csőtörések legalább egyharmada, mintegy ötszáz eset megelőzhető lett volna a nyaralók víztelenítésével, amit egy szakember néhány ezer forintért elvégez. Így elkerülhetjük az elfolyó víz miatt keletkező, gyakorta több százezer forintos kárt" - hívja fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, a társaság szakmai igazgatója

De a statisztikák alapján az elmúlt öt évben folyamatosan növekedett a hazai betöréses károk száma és értéke is. Előbbi több mint egyharmadával, míg utóbbi több mint negyedével emelkedett 2007 óta. "Sokan úgy gondolkodnak, hogy tőlük nem lehet semmit ellopni, mégis, tavasszal rengeteg nyaralótulajdonostól kapunk bejelentést, hogy eltűnt házukról az ereszcsatornát, vagy ellopták a kerti bútoraikat, esetleg a kazánt, vagy a klímaberendezés kültéri egységét. A betöréses lopások ellen a leghatékonyabb módszer a távfelügyeleti központba bekötött riasztórendszer kiépítése, de azzal is jelentősen megnehezítjük a betörők dolgát, ha megfelelő minőségű zárakat, lakatokat használunk értékeink védelmére" - mondja a szakmai igazgató.

A kárstatisztikák elemzése alapján az is látható, hogy a téli időszakban a fűtőberendezések meghibásodása miatt keletkező - 2011-ben a kettőezres nagyságrendet is elérő - tűzkárok akár 40-50 százaléka is elkerülhető lett volna a tüzelőberendezések nyár végén vagy ősszel esedékes felülvizsgálatával és karbantartásával. "Apróság, de fontos megjegyezni, hogy vigyázzunk azon berendezések tűzbiztonságára, amelyek őrlánggal működnek, hiszen ezzel is komoly károkat előzhetünk meg" - jegyzi meg Marosvölgyi Péter.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19