1 °C Budapest

Megérkezett a bankok és biztosítók feketelistája

Pénzcentrum
2012. szeptember 3. 14:06

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a fogyasztóvédelmi tevékenységét bemutató második negyedéves jelentése szerint drasztikusan csökkent a pénz, pénztári és biztosítási piacra beérkezett panaszok száma. 2012 II. negyedévében összesen 1 803 darab fogyasztói kérelem érkezett.

Megfigyelhető, hogy míg a pénzpiacot érintő kérelmek szektorokon belüli megoszlása számottevően, 7,9 százalékponttal, 62,0 százalékról 69,9 százalékra nőtt a múlt év azonos időszakához képest, addig a biztosítók szektorokon belüli részaránya 28,5 százalékról 24, 1 százalékra csökkent. A pénztári szektort érintő kérelmek száma a megelőző három negyedévben megfigyelhető ugrásszerű növekedés után - amely a magánnyugdíjpénztári tagok társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépéséhez kapcsolódó tagi kifizetésekkel függött össze - a tárgynegyedévben erőteljesen visszaesett.


A tárgynegyedévben megfigyelhető, hogy míg 2011 azonos időszakához képest minden intézménycsoport statisztikája növekedést vagy stagnálást mutat, az előző negyedévhez viszonyítva - kivétel nélkül - csökkenés tapasztalható. A legtöbb kérelem (956 db) továbbra is a bankokkal kapcsolatban érkezett, de figyelemre méltó, hogy a pénzügyi vállalkozásokra jutó kérelmek aránya az előző időszakhoz képest növekedett, és közel 20 százalékot tett ki. A nem felügyelt intézmények közé tartozó fogyasztói csoportszervező társaságokkal szembeni kérelmek (19 db) tették ki a vizsgált időszakban az egyéb kategória mintegy felét.

Figyelemre méltó, hogy a második negyedévben - jellemzően a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez kapcsolódóan - az elő- és végtörlesztéssel összefüggő kérelmek száma jelentősen csökkent, de még mindig igen magas. Az ilyen jellegű ügyekből az előző időszaki 636 darabbal szemben a Felügyelet a tárgynegyedévben 177 darabot regisztrált.


A pénzpiaci szektornál lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárásokban megállapított legjellemzőbb jogszabálysértések: a panaszkezelési határidő be nem tartása, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatása, a banktitok megsértése, valamint az időszakos tájékoztatási kötelezettség elmulasztása.


A kötelezőkkel volt a legtöbb baj a biztosítóknál

A szolgáltatástípusokat tekintve a kérelmek mintegy háromnegyedét a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, a lakás- és életbiztosításokkal kapcsolatos ügyek teszik ki, míg a kérelemtípusok szerinti csoportosítás alapján hozzávetőlegesen 81 százalékos részarányt képviselnek a kárkifizetésekkel összefüggő, az egyéb ügyviteli hibákkal és a tájékoztatási hiányosságokkal kapcsolatos kérelmek az alábbi diagramok szerint.

 


A pénztári szektorra érkezett kérelmek száma a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása során megállapított, ún. visszalépő tagi kifizetésekkel kapcsolatos kérelmek következtében a korábbi negyedévekben a sokszorosára nőtt, azonban a tárgynegyedévre a szektort érintő kérelmek száma gyakorlatilag visszaállt a hozamgarantált tőke feletti összeg felvételének jogszerűségét és összegszerűségének felülvizsgálatát kérelmező beadványok megsokszorozódását megelőző szintre. Az önkéntes nyugdíjpénztárakra továbbra sem érkezett jelentős számú kérelem, mint ahogy az egészségpénztárakat érintően sem. Az önsegélyező pénztárakkal kapcsolatban pedig már hosszabb ideje csak igen ritkán fordulnak a fogyasztók a Felügyelethez.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
MEDIA1  |  2022. december 2. 09:42
Lapigazgatónak nevezték ki Virág Attilát, a Hírstart vezető szerkesztőjét, a Central Médiacsoport se...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52