13 °C Budapest

Túljutottunk az influenzajárvány csúcsán

MTI
2012. március 28. 16:34

Magyarország túljutott az influenzajárvány csúcsán - mondta Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa elmondta: a fővárosban és 11 megyében már tetőzött a járvány. Három megyében továbbra is emelkedett az influenza miatt orvoshoz fordulók száma; Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 60 százalékkal, míg Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében 7-10 százalékkal nőtt a betegek száma az előző héthez viszonyítva.

Március 19. és 25. között a becslések szerint 23 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, csaknem annyian, mint az előző héten. A legtöbb beteget Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében, míg a legkevesebbet Nógrád és Veszprém megyéből jelentették.

A betegek kormegoszlása alapján továbbra is a 15 éven aluliak voltak a legérintettebbek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a betegek fele volt gyermek. Országos átlagban az összes beteg több mint 35 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, több mint 23 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott, a 60 éven felüliek aránya csaknem 8 százalék volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az előző, 12. héten nem érkezett jelentés, de mint Molnár Zsuzsanna elmondta, az OEK légúti vírus osztályára az elmúlt héten érkezett a legtöbb influenzagyanús minta, összesen 181. Ezek közül 98 esetben mutatták ki az influenzavírust, az A és B vírus aránya nagyjából fele-fele volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A főorvos azt is elmondta, hogy a 6-12. hét között lezajlott országos járvány során a lakosság két százaléka, mintegy 200 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedések miatt. Kevesebben, mint tavaly, tehát az idei influenzajárvány nem volt olyan intenzív, mint az előző szezonban - tette hozzá a főorvos.

A betegek száma a 9. héten érte el a maximumot, ekkor mintegy 40 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 10. héten már nem emelkedett tovább, majd a 11. héten csökkent a betegek száma.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?