Műtét nélkül is félmillióba került a síbaleset

Pénzcentrum
2012. január 23. 13:05

Biztosítás nélkül utazik külföldre minden második magyar, még a balesetveszélyes téli időszakban is. Pedig egy kisebb síbaleset ellátása is százezrekbe kerülhet a külföldi kórházakban, amit, ha nincs utasbiztosítás, a sérült turistán hajtanak be, akár évek múlva.

Bukósisak nélkül síelt az ausztriai Lachtalban a napokban egy magyar turista, aki egy könnyűnek indult esésnél beverte a fejét, ennek következtében néhány pillanatra elvesztette az eszméletét, s mivel ekkor nem tudta koordinálni a mozgását, mindkét válla eltörött. Járni tudott - hiszen a válla sérült meg - ezért nem a hegyi mentők, hanem a barátai szállították be a közeli kórházba, ahol luxus körülmények között, gyorsan, szakszerűen ellátták, s gondosan kezelték a kint tartózkodása hátralévő két napján.

Bár mindkét karját megműtötték volna ott helyben, ám a sérült úgy döntött, magyar orvos barátai kezére bízza magát. A külhoni beavatkozás és a kétnapos kórházi ellátás cehhje csak azért nem haladta meg a félmillió forintot, mert a legköltségesebb tételek, a hegyi mentés és a műtét összege hiányzott a számláról. A sérült tehát megúszta félmillió forintos számlával, amit ő kétezer-háromszáz forintból, a kiutazása előtt kötött utasbiztosításból rendezett.

A magyar turisták fele ugyanakkor nem hiszi, hogy baja eshet külföldön. Legalábbis csak ezzel lehet magyarázni, hogy minden második turista utazik és sportol biztosítás nélkül országhatáron túl is - véli Németh Péter a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs igazgatója. A kockázatviselők nem győzik figyelmeztetni az embereket a hazai viszonylatban horribilisnek számító külföldi orvosi beavatkozások költségeire, az utazók felét mégsem lehet rábírni még egy olcsó, 2-3 ezer forintos utasbiztosításra sem.

Ezek a turisták nem gondolnak arra - vagy nem hiszik el, amíg nem a saját bőrükön tapasztalják -, hogy ha mégis orvoshoz kell fordulni külföldön, az esetenként akár milliókra rúgó orvosi beavatkozások költségét biztosítás híján rajtuk hajtják be, külföldi kórházak magyar profikat bíznak meg a pénz beszedésével. Az eljárás során nincsenek tekintettel az egykori páciensek szociális helyzetére, ezért a megbízó szempontjából sikeres behajtásba egész családok mehetnek tönkre.

Síelés közben legtöbben ütközés vagy elesés közben sérülnek meg, a balesetek kivédése sokszor csak a szerencse kérdése. 2011-ben csak Ausztriában közel 230 síelő orvosi ellátását fedezték a magyar biztosítók, ennek ellenére az utazók egy jelentős része még mindig nem köt utasbiztosítást. A síelés során ráadásul gyakrabban fordul elő olyan baleset, mely során másnak okozunk kárt, ilyenkor a biztosítótársaság az utasbiztosítások felelősségbiztosítási fedezete alapján tud gyakran jelentős anyagi segítséget nyújtani.

A Groupama Garancia Biztosító tapasztalatai alapján pedig a síelés során a leggyakrabban előforduló balesetek a horzsolás, zúzódás, izomgörcs, izomzúzódás, rándulás, csonttörés, agyrázkódás, vérzések, belső sérülések, illetve a lehűlés vagy fagyás.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 4. 19:58
Úgy közölt valótlanságokat beismerő közleményeket a TV2 Tények című műsora Juhász Péterről, hogy az...
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10