Műtét nélkül is félmillióba került a síbaleset

Pénzcentrum
2012. január 23. 13:05

Biztosítás nélkül utazik külföldre minden második magyar, még a balesetveszélyes téli időszakban is. Pedig egy kisebb síbaleset ellátása is százezrekbe kerülhet a külföldi kórházakban, amit, ha nincs utasbiztosítás, a sérült turistán hajtanak be, akár évek múlva.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bukósisak nélkül síelt az ausztriai Lachtalban a napokban egy magyar turista, aki egy könnyűnek indult esésnél beverte a fejét, ennek következtében néhány pillanatra elvesztette az eszméletét, s mivel ekkor nem tudta koordinálni a mozgását, mindkét válla eltörött. Járni tudott - hiszen a válla sérült meg - ezért nem a hegyi mentők, hanem a barátai szállították be a közeli kórházba, ahol luxus körülmények között, gyorsan, szakszerűen ellátták, s gondosan kezelték a kint tartózkodása hátralévő két napján.

Bár mindkét karját megműtötték volna ott helyben, ám a sérült úgy döntött, magyar orvos barátai kezére bízza magát. A külhoni beavatkozás és a kétnapos kórházi ellátás cehhje csak azért nem haladta meg a félmillió forintot, mert a legköltségesebb tételek, a hegyi mentés és a műtét összege hiányzott a számláról. A sérült tehát megúszta félmillió forintos számlával, amit ő kétezer-háromszáz forintból, a kiutazása előtt kötött utasbiztosításból rendezett.

A magyar turisták fele ugyanakkor nem hiszi, hogy baja eshet külföldön. Legalábbis csak ezzel lehet magyarázni, hogy minden második turista utazik és sportol biztosítás nélkül országhatáron túl is - véli Németh Péter a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs igazgatója. A kockázatviselők nem győzik figyelmeztetni az embereket a hazai viszonylatban horribilisnek számító külföldi orvosi beavatkozások költségeire, az utazók felét mégsem lehet rábírni még egy olcsó, 2-3 ezer forintos utasbiztosításra sem.

Ezek a turisták nem gondolnak arra - vagy nem hiszik el, amíg nem a saját bőrükön tapasztalják -, hogy ha mégis orvoshoz kell fordulni külföldön, az esetenként akár milliókra rúgó orvosi beavatkozások költségét biztosítás híján rajtuk hajtják be, külföldi kórházak magyar profikat bíznak meg a pénz beszedésével. Az eljárás során nincsenek tekintettel az egykori páciensek szociális helyzetére, ezért a megbízó szempontjából sikeres behajtásba egész családok mehetnek tönkre.

Síelés közben legtöbben ütközés vagy elesés közben sérülnek meg, a balesetek kivédése sokszor csak a szerencse kérdése. 2011-ben csak Ausztriában közel 230 síelő orvosi ellátását fedezték a magyar biztosítók, ennek ellenére az utazók egy jelentős része még mindig nem köt utasbiztosítást. A síelés során ráadásul gyakrabban fordul elő olyan baleset, mely során másnak okozunk kárt, ilyenkor a biztosítótársaság az utasbiztosítások felelősségbiztosítási fedezete alapján tud gyakran jelentős anyagi segítséget nyújtani.

A Groupama Garancia Biztosító tapasztalatai alapján pedig a síelés során a leggyakrabban előforduló balesetek a horzsolás, zúzódás, izomgörcs, izomzúzódás, rándulás, csonttörés, agyrázkódás, vérzések, belső sérülések, illetve a lehűlés vagy fagyás.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?