18 °C Budapest

Potyázók a magyar kórházakban: milliókat bukunk miattuk

Pénzcentrum
2012. január 16. 11:06

Több tízmillió forint kárt okoznak évente az egészségügyi intézményeknek a "potyázó" betegek. A külföldi betegektől a kórházaknak kell behajtaniuk a pénzt - ez azonban sokszor teljesen reménytelen.


Ha egy Magyarországon tartózkodó külföldi megbetegszik, vagy megsérül - és nincs biztosítása - a kórház vagy a klinika feladata a kezelési költségek behajtása. Ha ez nem sikerül, veszteséget kénytelenek elkönyvelni - írja a Délmagyarország napilap.

A határhoz közeli kórházakban sok az ilyen eset. Baráth Lajos, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet főigazgatója a lapnak elmondta: nemrég egy autóbaleset után megmentették egy külföldi állampolgár életét. Nyilván tudhatta, hogy ez sokba fog neki kerülni, mert - mint utóbb kiderült - szándékosan rossz címet adott meg az adatfelvételnél. Így a kórház nem tudja behajtani rajta a tartozást, mivel az intézmény nincs felkészülve arra, hogy nyomozzon egy páciens után. A főigazgató szerint három és fél millió forintot buktak azon, hogy megmentették a balesetet szenvedett külföldi állampolgár életét.

Mivel Romániában már bevezették, hogy valóban csak a biztosítottak kapnak ingyenes ellátást, a Délmagyarország információi szerint sokan jönnek át Magyarországra. Egy részük azért, mert ha már úgyis fizetniük kell, inkább a magasabb színvonalú magyar egészségügyet választják, egyre többen azonban azt használják ki, hogy könnyen eltűnhetnek, hiszen nincs ilyen típusú együttműködés a két ország között.

A legtöbb esetben az intézmények nem utasíthatják vissza az ellátást. A sürgős eseteket például mindenképpen el kell látniuk, akkor is, ha a páciensnek nincs biztosítása. De még ha nem is életmentő beavatkozásról van szó: nem szívesen küldik el, aki ellátásra szorul.

Így kell ellátni a külföldieket

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatása szerint Magyarország területén huzamosabb ideig tartózkodó külföldi állampolgároknak lehetőségük van az egészségbiztosítóval kötött megállapodással gondoskodniuk az egészségügyi ellátásukról, egy előre meghatározott összegű járulék fizetése mellett.

A külföldiek a tartózkodási helyük szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél köthetik meg az ellátásra jogosító megállapodást, ahol a külföldi személy részére egy, az egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot igazoló nyomtatványt is kiállítanak.

Nagykorú külföldi állampolgár a minimálbér 50 százaléka (a 2012. január 1-jétől érvényes 93.000 Ft-os minimálbér alapulvételével 46.500 Ft), a 18 évesnél fiatalabb gyermek, illetve a magyarországi oktatási intézményben nappali tagozaton tanuló külföldi állampolgár a minimálbér 30 százalékának (jelenleg 27.900 Ft) megfizetésével szerezhet egészségügyi ellátásra jogosultságot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megállapodás kedvezményezettje a társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi szolgáltatásra a megállapodás megkötését követő hatodik hónaptól lesz jogosult, addig a sürgősségi ellátást veheti igénybe. Lehetőség van a megállapodás megkötésekor a hat hónapra esedékes járulékot visszamenőleg egy összegben befizetni is.

Mi a helyzet, ha mi kerülünk bajba egy másik országban?

Azok, akik Magyarországon biztosítottak vagy egészségügyi ellátásra jogosultak, az Európai Gazdasági Térség egy másik tagállamában jogosultak (a tartózkodásuk tervezett idejére, és egészségi állapotukra tekintettel) orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra. Az orvosilag szükséges ellátások körét az egyes országok határozzák meg.

Ezt a jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya igazolja. Ez alapján a magyar jogosult ugyanolyan feltételekkel részesül az orvosilag szükséges ellátásban, mint az adott tagállam biztosítottai. A kártyát bármely kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve kiállítja, érvényességi ideje 36 hónap.

Fontos tudnivaló, hogy a kártyával a szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól lehet az egyenlő elbánás elvének megfelelően igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti.

A kártyával az összes államban egységesen, közvetlenül lehet az egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni. A magyar jogosult a külföldi ellátást az egyenlő elbánás elvének megfelelően tudja igénybe venni a másik EGT-tagállamban.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm