-5 °C Budapest

Potyázók a magyar kórházakban: milliókat bukunk miattuk

Pénzcentrum
2012. január 16. 11:06

Több tízmillió forint kárt okoznak évente az egészségügyi intézményeknek a "potyázó" betegek. A külföldi betegektől a kórházaknak kell behajtaniuk a pénzt - ez azonban sokszor teljesen reménytelen.


Ha egy Magyarországon tartózkodó külföldi megbetegszik, vagy megsérül - és nincs biztosítása - a kórház vagy a klinika feladata a kezelési költségek behajtása. Ha ez nem sikerül, veszteséget kénytelenek elkönyvelni - írja a Délmagyarország napilap.

A határhoz közeli kórházakban sok az ilyen eset. Baráth Lajos, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet főigazgatója a lapnak elmondta: nemrég egy autóbaleset után megmentették egy külföldi állampolgár életét. Nyilván tudhatta, hogy ez sokba fog neki kerülni, mert - mint utóbb kiderült - szándékosan rossz címet adott meg az adatfelvételnél. Így a kórház nem tudja behajtani rajta a tartozást, mivel az intézmény nincs felkészülve arra, hogy nyomozzon egy páciens után. A főigazgató szerint három és fél millió forintot buktak azon, hogy megmentették a balesetet szenvedett külföldi állampolgár életét.

Mivel Romániában már bevezették, hogy valóban csak a biztosítottak kapnak ingyenes ellátást, a Délmagyarország információi szerint sokan jönnek át Magyarországra. Egy részük azért, mert ha már úgyis fizetniük kell, inkább a magasabb színvonalú magyar egészségügyet választják, egyre többen azonban azt használják ki, hogy könnyen eltűnhetnek, hiszen nincs ilyen típusú együttműködés a két ország között.

A legtöbb esetben az intézmények nem utasíthatják vissza az ellátást. A sürgős eseteket például mindenképpen el kell látniuk, akkor is, ha a páciensnek nincs biztosítása. De még ha nem is életmentő beavatkozásról van szó: nem szívesen küldik el, aki ellátásra szorul.

Így kell ellátni a külföldieket

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatása szerint Magyarország területén huzamosabb ideig tartózkodó külföldi állampolgároknak lehetőségük van az egészségbiztosítóval kötött megállapodással gondoskodniuk az egészségügyi ellátásukról, egy előre meghatározott összegű járulék fizetése mellett.

A külföldiek a tartózkodási helyük szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél köthetik meg az ellátásra jogosító megállapodást, ahol a külföldi személy részére egy, az egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot igazoló nyomtatványt is kiállítanak.

Nagykorú külföldi állampolgár a minimálbér 50 százaléka (a 2012. január 1-jétől érvényes 93.000 Ft-os minimálbér alapulvételével 46.500 Ft), a 18 évesnél fiatalabb gyermek, illetve a magyarországi oktatási intézményben nappali tagozaton tanuló külföldi állampolgár a minimálbér 30 százalékának (jelenleg 27.900 Ft) megfizetésével szerezhet egészségügyi ellátásra jogosultságot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megállapodás kedvezményezettje a társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi szolgáltatásra a megállapodás megkötését követő hatodik hónaptól lesz jogosult, addig a sürgősségi ellátást veheti igénybe. Lehetőség van a megállapodás megkötésekor a hat hónapra esedékes járulékot visszamenőleg egy összegben befizetni is.

Mi a helyzet, ha mi kerülünk bajba egy másik országban?

Azok, akik Magyarországon biztosítottak vagy egészségügyi ellátásra jogosultak, az Európai Gazdasági Térség egy másik tagállamában jogosultak (a tartózkodásuk tervezett idejére, és egészségi állapotukra tekintettel) orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra. Az orvosilag szükséges ellátások körét az egyes országok határozzák meg.

Ezt a jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya igazolja. Ez alapján a magyar jogosult ugyanolyan feltételekkel részesül az orvosilag szükséges ellátásban, mint az adott tagállam biztosítottai. A kártyát bármely kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve kiállítja, érvényességi ideje 36 hónap.

Fontos tudnivaló, hogy a kártyával a szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól lehet az egyenlő elbánás elvének megfelelően igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti.

A kártyával az összes államban egységesen, közvetlenül lehet az egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni. A magyar jogosult a külföldi ellátást az egyenlő elbánás elvének megfelelően tudja igénybe venni a másik EGT-tagállamban.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?