21 °C Budapest

Mikor zuhan le a műhold? Mi lesz, ha eltalálja a házunkat?

2011. szeptember 23. 10:03

Ma érkezik a légkörbe a NASA egyik műholdja, és szakértők szerint egyes darabjai szárazföldre is eshetnek. Bár annak az esélye, hogy a Földre érkező alkatrészek anyagi kárt, vagy netán személyi sérülést okozzanak, minimális, az ehhez hasonló extrém esetekre is létezik biztosítási védelem.

Várhatóan ma este, magyar idő szerint 20 és 24 óra között érkeznek a Föld légterébe a NASA egyik már használaton kívüli, felső atmoszférát vizsgáló műholdjának darabjai, és nagyjából két tucat alkatrész be is csapódik majd. A hattonnás műhold harminc éve a legnagyobb űrjármű, amely lezuhan a Földre, igaz, meg sem közelíti a minden idők rekordját tartó, 75 tonnás SkyLabet, amely 1979-ben hullott alá. A NASA számításai szerint a javarészt alumíniumból épült műhold huszonhat darabra esik majd, ezek közül a többség pár kilós lesz, de akadhat 100 kilogramm feletti hulladékdarab is.

Csak kis darabok esnek majd le
Csak nagyon kevés esélye van annak, hogy szárazföldre és azon belül lakott területre zuhanjon annak az amerikai műholdnak valamelyik darabja, amely a következő napokban lép be a bolygó légkörébe - mondta Ferencz Csaba, az ELTE űrkutatási csoportjának vezetője szerdán az MTI-nek.

A szakértő szerint ha a viszonylag nagyméretű műhold darabkái el is találnak egy várost, mire leérnek a légkör alacsony régióiba, már annyira elégnek, hogy nem okoznak kárt.

Amit a mostani esetnél biztosan ki lehet jelenteni: a tárgy felépítése és a részeinek szerkezete azt valószínűsíti, hogy csak nagyon kicsi darabok úszhatják meg a légkörbe való belépést; esetleg az akkumulátor, az alumíniumváz vagy a nyomtatott áramkörök bizonyos alkatrészei nem égnek el teljesen - mondta.

A szakemberek hangsúlyozzák: 1 a 3200-hoz az esélye annak, hogy bárkit is megsebesítene a becsapódó részelemek valamelyike. Az űrkorszak több mint fél évszázados története alatt még nem történt olyan baleset, amelynek következtében egy földre zuhanó űreszköz darabja emberi sérülést okozott volna.

(MTI)


Bár a becsapódások helyét megbecsülni sem lehet, annak az esélye, hogy jelentős anyagi kár, vagy netán személyi sérülés keletkezzen, igen csekély. Ennek egyebek mellett az az oka, hogy a Föld felszínének kétharmadát tengervíz borítja, és a megnövekedett népesség ellenére viszonylag nagy a lakatlan területek aránya is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Bár nem valószínű, hogy a NASA műholdjának érkezése sűrűn lakott területeket érint, és a Magyarország területére történő becsapódás esélye elhanyagolható mértékű, jó tudni, hogy a biztosítási védelem vonatkozhat ehhez hasonló, nem mindennapi eseményekre is" - mondta el a hír kapcsán Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató-helyettese.

A legtöbb lakásbiztosítási szerződésben - így az AEGON-nál is- ugyanis szerepel az "idegen jármű ütközése" biztosítási esemény, amely szerint biztosítási eseménynek minősül és megtéríti a biztosító, ha nem a biztosított tulajdonában vagy használatában lévő jármű, annak alkatrésze, rakománya az épületbe, építménybe való ütközéssel kárt okoz. Ugyanígy a Globál all risk típusú lakásbiztosítási terméknél is egyértelműen biztosítási eseménynek számítana egy váratlan becsapódás, mert ennél a módozatnál a "hirtelen, váratlanul, a biztosított akaratától függetlenül" bekövetkező esemény minősül biztosítási eseménynek - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató-helyettes.

Ha pedig a becsapódással összefüggésben tűz vagy robbanás történik, akkor az ezek által okozott károkat a tűz és robbanás mint alapbiztosítási esemény alapján téríti meg a biztosító. Ha netán a becsapódó alkatrészek személyi sérülést is okoznak, akkor ezek a károk balesetbiztosítás alapján, a szerződések szerinti biztosítási összegig térülnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 11:50
Egy 2020 elején megjelent interjúban szereplő kijelentés kapcsán nyert pert az egyesület a lap kiadó...
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?