29 °C Budapest

Ettől is retteghetnek a repülővel utazók?

2011. július 7. 12:32

Az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatóságának állítólagos jelentése szerint terroristák műtéti úton akarnak beültetni emberekbe robbanóanyagokat annak érdekében, hogy így játszhassák ki a biztonsági ellenőrzéseket. Brüsszel közben a repülőtéri testszkennerek használatának szabályozását sürgeti.

Cáfolta a Fehér Ház, hogy bármilyen információi lennének arról, hogy terroristák műtéti úton akarnának bombát rejteni magukba, hogy így játsszák ki a repülőtéri biztonsági intézkedéseket. Korábban azért figyelmeztették az új fajta veszélyre a légitársaságokat és a reptereket. A washingtoni Fehér Ház azt bizonygatta szerdán: nincs "közvetlen veszélye" annak, hogy terroristák az emberi bőr alá beültetett bombákkal kövessenek el repülőgépek elleni merényleteket.

Barack Obama amerikai elnök szóvivője, Jay Carney egyúttal elismerte, hogy az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága (TSA) és a belbiztonsági minisztérium "részletes betekintést nyújtott a légitársaságoknak azokba a nemrég szerzett értesülésekbe, melyek szerint terroristák a légi közlekedési szektort kívánják célba venni". Ugyanakkor azt állította, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedéseknek "semmi közük nincs valamiféle közvetlen vagy különleges fenyegetéshez".

Nem mutatná ki a testszkenner

Az amerikai sajtóban nagy visszhangot keltett a TSA illetékeseire hivatkozó jelentés, amely szerint "terroristák műtéti úton akarnak beültetni emberekbe robbanóanyagokat annak érdekében, hogy így játszhassák ki a (repülőtéri) biztonsági ellenőrzéseket". Lapértesülések szerint a női terroristák például mellükbe operáltatnák a robbanószereket, amelyek vegyi anyagok szervezetbe juttatásával lépnének működésbe.

A Los Angeles Times szerint "ezek az információk azt eredményezhetik, hogy újabb ellenőrző intézkedéseket kell majd bevezetni az amerikai repülőtereken", mivel - mondják a napilap által idézett szakértők - "a jelenleg használt testszkennerek nem feltétlenül tudnak kimutatni a bőr alá ültetett bombákat".

A felmerült újabb biztonsági eljárások során a biztonsági ügynökök egyebek közt az eddigieknél jóval nagyobb rendszerességgel folyamodnának ahhoz, hogy "vattapálcával mintát vegyenek az utasok bőréről, hogy kimutathassák a legkisebb robbanóanyagnyomot is".

 


A repülőtéri testszkennerek használatának szabályozását sürgeti az EP

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A repülőtereken használt testátvilágító szkennereket csak az utasok egészségének és méltóságának megőrzése mellett lenne szabad használni, véli a Parlament.  A magánélet védelmét és az egészségügyi kockázatok minimalizálását is biztosítaniuk kell a tagállamoknak, ha a repülőtereken testátvilágító szkennereket akarnak működtetni.

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint egyes tagállamok már próbaszerűen üzemeltetnek szkennereket, köztük Franciaország, Németország, vagy Olaszország. A technológia a sugárzás miatt egészségügyi szempontból vitatott, és a ruhákon átlátó, "akt képeket" generáló gépek a magánélethez való jogot sérthetik.

A Parlament megtiltaná az ionizáló sugárzást használó biztonsági szkennerek alkalmazását, és külön kiemeli a gyermekek, idősek, terhes nők és mozgássérültek igényeinek tiszteletben tartását. Az utasok számára biztosítani kell a jogot, hogy a szkennerek helyett más módszerrel ellenőrizzék őket, és ha valaki így dönt, az ilyen elutasítás nem vezethet az utas meggyanúsításához - szól az állásfoglalás.

Az ellenőrzésre kötelezett utasok kiválasztása véletlenszerűen kell, hogy történjen, semmiféle faji, etnikumi, nyelvi, vallási vagy egyéb besorolást nem tartanak elfogadhatónak a képviselők. A szkennerek kijelzőin pálcikafigurák kell, hogy helyettesítsék az utasok testét, nem szabad felvételeket készíteni róluk, véli a Parlament. Az adatokat azonnal törölni kéne, tárolásukat nem engednék a képviselők.

A Parlament követeli, hogy 2013-ban töröljék el a folyadékok utastérben való szállításának tilalmát. Azt is kérik a képviselők, hogy a jegyeken világosan fel legyen tüntetve a biztonsági intézkedések ára, és hogy ha bizonyos tagállamok szigorúbb ellenőrzéseket akarnak, akkor maguk állják ennek a költségét. Az Unión belül a biztonsági ellenőrzések kölcsönös elismerését is támogatja a Parlament, ami azt jelentené, hogy az EU-n belüli átszállások esetén nem kellene újabb ellenőrzéseken átesni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 15:22
Az alapítvány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatásokat osztotta to...
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?