27 °C Budapest

Társasházban laksz? Erről nem árt, ha tudsz

2011. március 8. 14:32

Vannak helyzetek, amikor akár milliós nagyságrendű kárt kell megtéríteniük a társasházi lakóknak, így például, ha a lakóközösség okoz vétlenül kárt, a társasház-biztosítás segíthet. Előfordulhat, hogy a tetőről jégcsapok esnek a parkoló autókra, vagy egy eltört szennyvízvezeték tönkreteszi az épületben, bérleményként kiadott üzlet teljes raktárkészletét. Az épülethasználói felelősségbiztosítás - a társasház-biztosítás részeként - akár több tízmillió forintig is megtérítheti az ehhez hasonló károkat.

Míg Magyarországon a lakásokat közel 70 százalékban biztosítják tulajdonosaik, addig a társasházak közel felének nincs megfelelő biztosítása. Pedig az egyéni lakásbiztosítások csak részlegesen fedezik a közös tulajdonú épületrészekben keletkezett károkat.

Érdemes a lakóközösségeknek mihamarabb napirendre tűzni a társasház-biztosítás kérdését, mert a társasházi törvény szerint május 31-ig kell a közös képviselőnek összehívnia a közgyűlést, hogy az elfogadja az előző évi beszámolót és az új költségvetési tervet. Ugyanígy a közgyűlésnek kell döntenie minden értéknövelő beruházásról és a tervszerű karbantartási munkák előzetes engedélyezéséről is.

"Megtörtént például, hogy eltört egy társasház szennyvíz vezetéke és a kiömlő víz eláztatta a ház földszintjén működő üzletek áruját és berendezését. Ilyen esetekben a kár könnyen elérheti a több tízmillió forintot. Bármekkora is a kár, ilyenkor a lakóközösség a felelős, nekik kell kárpótolniuk az üzlet tulajdonosát. Ha van társasház-biztosításuk, a biztosító téríti meg a károsult kárát, ellenkező esetben viszont a lakóknak kell összeadniuk a pénzt." - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

A szakértő hozzátette: "Lakásvásárláskor is érdemes elkérni a társasház fontosabb papírjait, és ellenőrizni, hogy kötöttek-e társasház-biztosítást. A társasház-biztosítás további előnye, hogy nemcsak a közös tulajdon tartozó ingatlanrészekre terjedhet ki, hanem a külön tulajdonba tartozó lakásokra, albetétekre is. Így, ha a lakóközösség rendelkezik társasház-biztosítási szerződéssel, a lakásbiztosításban már csak a saját ingóságokat kell egyénileg biztosítani, ami lényegesen olcsóbb."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A társasház-biztosítás keretein belül, az alap biztosítási szolgáltatások mellé még számos kiegészítő biztosítás közül választhatnak a lakók, az ingatlan adottságainak és az igényeknek megfelelően. Ha például van üvegtetős része a társasháznak, a biztosítási fedezet kiterjeszthető erre is. Gyakran igényelt kiegészítő szolgáltatás a társasházi közös képviselők és társasházkezelők kiegészítő felelősségbiztosítása, vagy a betöréses lopás és a rablás, rongálás károkra vonatkozó biztosítás.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?