26 °C Budapest

Tehetetlen közös képviselők: a társasházak felének nincs biztosítása

2011. február 26. 14:02

A téli hónapokban sok épület tetőszerkezetében okozott kárt a hó, de sokszor a tűzeseteket és a viharokat is megsínylik a társasházak közös épületrészei. Míg Magyarországon a lakásokat közel 70 százalékban biztosítják tulajdonosaik, addig a társasházak közel felének nincs biztosítása. Pedig az egyéni lakásbiztosítások csak részlegesen fedezik a közös tulajdonú épületrészekben keletkezett károkat.

Legutóbb a híradásokból ismert újpesti paneltűz esetében állapított meg közel 4 millió forintos kártérítést a Generali biztosító a 14 lakást és több közös helyiséget érintő tűzeset pusztítása nyomán. Itt számos olyan sérülés keletkezett az épületben, amelyeket nem fedezett volna a lakók egyéni lakásbiztosítása. Fontos tudni, hogy az egyénileg kötött, lakásokra megkötött biztosítások többnyire csak részlegesen terjednek ki a közös tulajdonú épületrészekre a tulajdoni hányadok megoszlása alapján. "Egy tetőszerkezetet ért viharkár esetén a kártérítés a lakások biztosítottságának arányában jár. Ha tehát a tetőjavítási költség egymillió forint, és az épületben lévő lakásoknak csak 60 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással, akkor a kártérítés is csupán 600 ezer forint lehet. Ha azonban a ház többlakásos épületbiztosítással rendelkezik, a kártérítés teljes egészében fedezi a felmerült költségeket." - hangsúlyozza Hajas Gábor, a Generali biztosító vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

A biztosító társaságnál ma 660 ezer lakás - 20 ezer lakóközösség - rendelkezik többlakásos épületbiztosítással, ezek közül a legnagyobb az óbudai, "Faluház" néven ismert panelóriás. A több mint 30 éves, 884 lakásból álló 15 lépcsőházas társasház Budapest legnagyobb lakóháza, amelynek 42 ezer négyzetméterén több ezren élnek. Egy ilyen épületben egy vihar, a gázvezeték sérülése vagy egy eltörött főnyomócső rengeteg ember életét keserítheti meg és adhat okot vitára. Ha a lakóknak egyenként van lakásbiztosításuk, akkor esetenként 4-5 biztosítóval kell felvenni a kapcsolatot és a náluk biztosított lakások arányában kell kérni a kártérítést. Ebben az esetben számolni kell azzal is, hogy egyes lakások nincsenek sehol biztosítva, és az ezekre eső kártérítést csak a közös költségből tudja a ház fedezni, ami jelentős problémákat okozhat a pénzügyi helyzetében.

A biztosító adatai szerint a társasházakban a károk kétharmada gondatlanságból vagy kivitelezési hibákból eredő beázás miatt következik be, darabszámban ezt követik az üvegtörés miatt érkező bejelentések és a 2010-ben nagy számban előforduló természeti katasztrófák okozta károk. A biztosítóhoz a tavalyi évben 104 ezer kárbejelentés érkezett a társasházaktól, a kifizetések pedig csaknem 5 milliárd forintra rúgtak.

A Társasházi lakóépületek biztosításának fontos eleme a felelősségbiztosítás is, gondoljunk csak az elhanyagolt, nem megfelelően karbantartott tetőszerkezet miatt a parkoló autóra eső tetőcserép vagy a rossz takarítás következtében elcsúszó és lábát törő postás esetére, mely kártérítések szintén a lakóközösségre hárulnának felelősségbiztosítás hiányában. Ráadásul komplett épületbiztosítás esetén a lakóknak csak a saját ingóságaikat kell biztosítaniuk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

További lehetőség, hogy az új építésű lakóparkok biztosítását ki lehet terjeszteni a "hagyományos" kockázatokon kívül az épületek körül telepített dísznövények, padok, világítótestek, játszótéri gyermekjátékok, antenna-, erősítőrendszerek, szeméttárolók, kaputelefonok, elektromos kapumozgató rendszerek rongálásának kockázataira is. Új szolgáltatás a felvonók géptörés biztosítása, illetve a tulajdonosok által használt garázsban tárolt gépjárművek biztosítása.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?