17 °C Budapest

Trükkös nyugdíjas elől menekültek a csalók

2010. november 8. 18:02

Vannak hatékony és egyszerű módszerek az úgynevezett trükkös tolvajokkal szemben. Legutóbb egy miskolci férfi egy jól irányzott kérdéssel futamított meg két egyelőre még ismeretlen elkövetőt.

A napokban ketten becsöngettek egy miskolci nyugdíjashoz azzal az ürüggyel, hogy ők a nyugdíjfolyósító intézettől jöttek, és pénzt hoztak, de előtte arra kérték az idős embert, hogy váltson fel egy 20 000 forintos bankjegyet. A férfi azonban megkérdezte tőlük, hogy tudnak-e mutatni valamilyen hivatalos okiratot, amivel igazolják magukat. A két elkövető ekkor sarkon fordult és eltűnt a helyszínről.

Figyelem: trükkös lopások!

Országszerte előfordul, hogy trükkös tolvajok tévesztik meg főleg idős áldozataikat. Van ellenük megoldás: Idegeneket ne engedjünk be a lakásunkba, kertünkbe - tanácsolja a rendőrség.

További tanácsok:

* A magukat hivatalos személynek kiadó emberektől kérjük el az igazolványukat, esetleg telefonon hívjuk fel az őket kiküldő szervezetet, intézményt személyazonosítás céljából!
* Lehetőség szerint kerítésen át (bezárt kapuk, s kulccsal zárt lakás ajtók mellett) kérdezzük meg a becsengetőket jövetelük céljáról, és mielőtt beengednénk őket bizonyosodjunk meg állításuk valódiságáról!
* Bármilyen gyanús körülmény esetén azonnal értesítsük a rendőrséget az ismert 107-es vagy 112-es telefonszámon!

Összegzett tapasztalatok:

A rendőrség tapasztalatai szerint a bűnelkövetők különböző kitalált történettel jutnak be a sértettek lakásába, ahol az ott lakók figyelmét elterelve értékeit, de elsősorban készpénzüket tulajdonítják el. A tettesek (2-3 személy) általában a következő fals történetekkel keresik fel kiszemelt áldozataikat:

* Tartoznak az ott lakó egyik rokonának, és a kölcsönt szeretnék visszafizetni.
* Zöldséget, szenet, fát árulnak,
* Vasat, hulladékot, papírt vásárolnak,
* Nyugdíjfolyósító Intézettől eseti nyugdíjat hoztak.

Az elkövetők majd minden alkalommal arra kérik az érintetteteket, hogy a náluk lévő 20 000 forintos bankjegyet váltsák fel. A váltópénz előkeresése alkalmával kifigyelik, hogy az ott lakó hol tartja a pénzét, majd egyikük egy pohár vizet kér, vagy más indokkal a lakás/kert egy távolabbi pontjára csalják áldozatukat, s miközben elterelik figyelmét, a másik elkövető eltulajdonítja a tulajdonos értékeit, készpénzét.

Megtévesztő praktikák és azok megelőzése:

Álhivatal: A trükkös tolvajok többek között hivatalnoknak adják ki magukat, közüzemi szolgáltatást ellátó cég (víz-, áram-, gázszolgáltató, stb.) képviselőjeként mutatkoznak be. Legtöbbször azt állítják, hogy túlfizetés keletkezett, ezért a visszajáró pénzt hozták ki, mely általában 20.000 Ft-os bankjegy. A pénz felváltását kérik és az alkalmat kihasználva, lopják meg a gyanútlan tulajdonosokat.

Megelőzés: Minden esetben kérjük el a munkáltató által kiállított arcképes igazolványt. (Aki valóban Önt keresi, ezt természetesnek veszi, s nem sértődik meg.)

Álrosszullét: A lakásba különböző ürüggyel bekéredzkedő idegenek, általában rosszullétet színlelve, pohár vizet, gyógyszert kérnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megelőzés: Ilyen esetben se engedjük be a lakásba az idegeneket, vigyük ki a vizet, vagy súlyos esetben hívja a mentőt, illetve a rendőrséget.

Álpénzváltás: Amennyiben pénzváltási szándékkal keresnek fel minket, akkor se legyünk gyanútlanok.

Megelőzés: Küldjük el őket a postára, boltba és semmi esetre se engedjük, hogy belépjenek a lakásba!

Ál-felvásárlás: Felvásárlóként is sokan járják a településeket. Általában ruhaneműt, háztartási eszközöket, ékszert vagy tűzifát árulnak, esetleg hulladék-vasat vásárolnak fel.

Megelőzés: Legyünk bizalmatlanok és óvatosak minden olyan személlyel szemben, aki rámenős, és be akar jutni az otthonunkba!

Álbefektetés: A csalások elkövetői különböző történeteket előadva próbálnak pénzt kiszedni a tapasztalatlan, hiszékeny leginkább idős emberektől, akik előnyös befektetést ajánlanak, vagy magas kamatot ígérve kérnek kölcsönt.

Megelőzés: Az ilyen bűncselekmények elkerülése érdekében csak biztos és ismert pénzintézetekre bízzuk a pénzünket! Képviselőiket csak előzetes időpont egyeztetés alapján fogadjuk.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?