18 °C Budapest

Munkanélküliség biztosítás adókedvezménnyel

2010. augusztus 23. 11:02

Jelenleg mindössze három biztosítótársaság kínál - a gazdasági válság kapcsán előtérbe került, de biztosítói szempontból kockázatosnak minősített - szabad felhasználású munkanélküliség biztosítási terméket a hazai munkavállalók részére.

François Maresquier az egyik ilyen társaság, az April ügyvezetője szerint azonban jelentősen növekedhetne az ilyen típusú biztosítási kockázatot vállaló biztosítótársaságok és a megkötött munkanélküliség biztosítások száma is, amennyiben a munkanélküliség biztosítások adókedvezményének bevezetése mellett döntene az országgyűlés.

Az állam számára már középtávon is olcsóbb megoldás lenne a munkanélküliség biztosítást adókedvezménnyel támogatni, hiszen a körülbelül 30 000 Ft-os adókedvezmény ellenében megvásárolható éves munkanélküliség biztosítás 9-12 hónapon keresztül képes garantálni az állását vesztő személy korábbi jövedelmét. Az állam ez esetben mentesülhetne az átképzési és egyéb támogatások fizetése alól, nem lenne szükség a társadalom peremére sodródó családok, családonként milliókat felemésztő későbbi támogatására sem. Nem is beszélve a társadalmi következményekről, amelyek nem csak az állását vesztett személyre, de családjára és gyermekei jövőjére is kihatnak.

A fentiekre figyelemmel - a munkanélküliség biztosítások magyarországi bevezetésében már korábban is közreműködő biztosítási alkusz - a Biztosítás.hu Kft. még a parlament őszi ülésszaka előtt tárgyalásokat kezdeményez az érintett biztosítókkal és a parlamenti pártokkal arról, hogy a munkanélküliség biztosítás gyorsított eljárás keretében kerüljön be azon biztosítások közé, amelyek díja levonható az összevont adóalap adójából.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége által is támogatott javaslat elfogadása esetén - mellyel a munkanélküliség kockázatainak egy része az államról az üzleti biztosítókra hárulna - a hazai munkavállalóknak lehetősége nyílna arra, hogy 2011. év elején beadásra kerülő adóbevallásukban már adócsökkentő tételként tüntessék fel az általuk befizetett munkanélküliség biztosítási díjat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A jogalkotóknak amellett, hogy mindent megtesznek a gazdaság élénkítése és munkahelyek megőrzése érdekében, arra vonatkozóan is támogatást kell biztosítaniuk, amikor erőfeszítéseik ellenére a társadalom egyes tagjai mégis kikerülnek a foglalkoztatásból" - véli Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője és hozzáteszi: "A közelmúltban például éppen a milliárdos viharkárok kapcsán vált nyilvánvalóvá, hogy öngondoskodás hiányában (az árvízkárok esetében ez megfelelő biztosítást jelent) rendkívül nehéz a továbblépés. Miközben azok a családok, akik biztosították a házukat, már a felújításnál tartanak, az állami segítség mértéke és időpontja még sok helyütt bizonytalan."

Bár a széles tömegek számára biztonságot jelentő munkanélküliség biztosítás 40-250 ezer Ft-os választható havi összegeivel, 9-12 hónapra szóló kártérítési időtartammal, és a maga 3.000 Ft-os átlagos havi díjával nem nevezhető drágának, mégis vannak olyan családok, akik hónapról-hónapra élve még ezt az alacsony havi díjat sem tudják kigazdálkodni a családi keretből. Számukra adókedvezmény nélkül nem elérhető a munkanélküliség biztosítás, pedig éppen ők azok, akinek a leginkább szükségük lenne a biztosításra és az állam számára is ők jelentik a legnagyobb kockázatot és későbbi kiadást.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?