6 °C Budapest

Munkanélküliség biztosítás adókedvezménnyel

2010. augusztus 23. 11:02

Jelenleg mindössze három biztosítótársaság kínál - a gazdasági válság kapcsán előtérbe került, de biztosítói szempontból kockázatosnak minősített - szabad felhasználású munkanélküliség biztosítási terméket a hazai munkavállalók részére.

François Maresquier az egyik ilyen társaság, az April ügyvezetője szerint azonban jelentősen növekedhetne az ilyen típusú biztosítási kockázatot vállaló biztosítótársaságok és a megkötött munkanélküliség biztosítások száma is, amennyiben a munkanélküliség biztosítások adókedvezményének bevezetése mellett döntene az országgyűlés.

Az állam számára már középtávon is olcsóbb megoldás lenne a munkanélküliség biztosítást adókedvezménnyel támogatni, hiszen a körülbelül 30 000 Ft-os adókedvezmény ellenében megvásárolható éves munkanélküliség biztosítás 9-12 hónapon keresztül képes garantálni az állását vesztő személy korábbi jövedelmét. Az állam ez esetben mentesülhetne az átképzési és egyéb támogatások fizetése alól, nem lenne szükség a társadalom peremére sodródó családok, családonként milliókat felemésztő későbbi támogatására sem. Nem is beszélve a társadalmi következményekről, amelyek nem csak az állását vesztett személyre, de családjára és gyermekei jövőjére is kihatnak.

A fentiekre figyelemmel - a munkanélküliség biztosítások magyarországi bevezetésében már korábban is közreműködő biztosítási alkusz - a Biztosítás.hu Kft. még a parlament őszi ülésszaka előtt tárgyalásokat kezdeményez az érintett biztosítókkal és a parlamenti pártokkal arról, hogy a munkanélküliség biztosítás gyorsított eljárás keretében kerüljön be azon biztosítások közé, amelyek díja levonható az összevont adóalap adójából.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége által is támogatott javaslat elfogadása esetén - mellyel a munkanélküliség kockázatainak egy része az államról az üzleti biztosítókra hárulna - a hazai munkavállalóknak lehetősége nyílna arra, hogy 2011. év elején beadásra kerülő adóbevallásukban már adócsökkentő tételként tüntessék fel az általuk befizetett munkanélküliség biztosítási díjat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A jogalkotóknak amellett, hogy mindent megtesznek a gazdaság élénkítése és munkahelyek megőrzése érdekében, arra vonatkozóan is támogatást kell biztosítaniuk, amikor erőfeszítéseik ellenére a társadalom egyes tagjai mégis kikerülnek a foglalkoztatásból" - véli Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője és hozzáteszi: "A közelmúltban például éppen a milliárdos viharkárok kapcsán vált nyilvánvalóvá, hogy öngondoskodás hiányában (az árvízkárok esetében ez megfelelő biztosítást jelent) rendkívül nehéz a továbblépés. Miközben azok a családok, akik biztosították a házukat, már a felújításnál tartanak, az állami segítség mértéke és időpontja még sok helyütt bizonytalan."

Bár a széles tömegek számára biztonságot jelentő munkanélküliség biztosítás 40-250 ezer Ft-os választható havi összegeivel, 9-12 hónapra szóló kártérítési időtartammal, és a maga 3.000 Ft-os átlagos havi díjával nem nevezhető drágának, mégis vannak olyan családok, akik hónapról-hónapra élve még ezt az alacsony havi díjat sem tudják kigazdálkodni a családi keretből. Számukra adókedvezmény nélkül nem elérhető a munkanélküliség biztosítás, pedig éppen ők azok, akinek a leginkább szükségük lenne a biztosításra és az állam számára is ők jelentik a legnagyobb kockázatot és későbbi kiadást.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem