17 °C Budapest

Íme, a világ legjobb országai - Megérkezett a listák listája!

2010. augusztus 19. 05:22

A világ 100 országát rangsorolta az amerikai Newsweek magazin azon szempont szerint, hogy egy most születő csecsemő a Föld mely pontján indul a legjobb esélyekkel az életben. A kimutatás egy újfajta kezdeményezés, mely több különböző korábbi tanulmányt, rangsorolást fog össze.

A világ mely országában élhet egy ma születő újszülött élete során a legjobban? Erre a kérdésre kereste a választ az amerikai Newsweek magazin. Az újságnak dolgozó szakértők egy 100-as listát állítottak össze, rangsorolva a világ országainak egy jelentős részét, az egyes államok által kínált várható életminőség alapján.

A végső összesített rangsor öt fő kategória részeredményeiből alakult ki. A kategóriák között szerepel: nemzetközi tesztek alapján az oktatás színvonala, WHO adatok alapján az egészségügy színvonala és az emberek egészségi állapota, valamint az ország által kínált életminőség. Utóbbi csoporton belül olyan résztényezők szerepelnek, mint például az ENSZ kimutatása az országon belüli jövedelmi különbségekről, a Világgazdasági Fórum nemek közötti egyenlőséget vizsgáló adatai vagy a Világbank extrém szegénységben - napi 2 dollár alatt - élőkről készített tanulmánya, de ide vették például a nemzetközi kimutatásokat az egyes országokon belüli 100 ezer lakosra vetített emberölések számáról és a munkanélküliség arányáról is.

További két fő rangsorolási szempont volt az ország gazdaságának és politikai környezetének vizsgálata. Előbbi csoportban például az egy főre jutó GDP változása, a vállalkozások életképessége, vagy a kutatás-fejlesztésre fordított összegek szerepelnek. Utóbbinál pedig többek között a politikai stabilitás, a szabadságjogok megléte vagy a választásokon való részvételi arány számít.

A skandinávok az élmezőnyben

Az összeállítás szerint a világ három legjobb országa sorrendben Finnország, Svájc és Svédország. Őket Ausztrália és Luxemburg és Norvégia követi. Nem meglepő módon elmondható, hogy szinte kizárólag magas jövedelműnek besorolt országok kerültek a lista első harmadába. Ugyanakkor az is látszik, hogy a jövedelem nem minden. Több arab ország ugyanis annak ellenére, hogy gazdaságával igen előkelő helyen szerepel, a Newsweek mércéjével mért összesített rangsorban mégis csupán a lista második felében foglal helyet. Ilyen például Katar (54.), Omán (60.) vagy Szaúd-Arábia (64.).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hazánk a lista első harmadának végén

Magyarország - két balti ország közé rangsorolva - az összesített lista 33. helyét foglalja el. Közvetlenül előttünk Észtország áll, a 34. helyen pedig Litvánia szerepel. Északi szomszédunk, Szlovákia a 31. helyre került a Newsweek rangsorában, Lengyelország a 29., Csehország pedig a 25. helyen áll. Az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia a 38. illetve 39. pozícióba került.

Hazánk az oktatás csoporton belül teljesített a legjobban a többi országhoz képest. A magyar oktatási rendszer a 24. helyre volt elegendő. A legrosszabb helyezést pedig a gazdasági rangsorban érte el az ország, mindössze a 49. helyre voltunk jók, előttünk Marokkó, utánunk pedig Peru gazdasága áll.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?