13 °C Budapest

Minden ötödik elvesztett pénztárca megkerül - nem Magyarországon

2010. augusztus 22. 07:02

Egy brit cég által végzett felmérés szerint a szigetországbeliek az elmúlt öt évben 9 millió pénztárcát veszítettek el, melyek 75 százaléka soha többé nem kerül elő.

Egy brit vállalat, az elsősorban mobiltelefonok, bankkártyák, személyes adatok biztosításával foglalkozó CCP kutatása szerint csak minden ötödik elveszített, vagy ellopott pénztárca kerül ismét gazdája birtokába, annak ellenére, hogy a megkérdezettek hatvan százaléka azt állítja, ha találna egyet, eljuttatná a rendőrségre, vagy megpróbálná eljuttatni tulajdonosához.

A britek átlagosan 85 font készpénzt és 7 ezer fontot bankkártya formájában tartanak pénztárcájukban, ami bizony igen jelentős anyagi veszteség a tárca elveszítésekor. Az elmúlt öt évben 9 millió pénztárca veszett el a szigetországban, összesen mintegy 765 millió fontnyi veszteséget okozva ezzel gazdájuknak, nem beszélve arról a mintegy 110 óráról, vagyis több mint 4,5 napról, amit a bankkártyák letiltására, pótlására kell fordítani.

Az országszintű kutatás során 20 pénztárcát "veszítettek el" a CCP munkatársai, benne 10 fonttal, egy fényképpel, buszjegyekkel, blokkokkal és néhány névjegykártyával különböző köztereken, így múzeumokban, pályaudvarokon, kávézókban és öt nagyváros utcáin. Húszból mindössze négy pénztárca jutott vissza tulajdonosához, és ezeknek is csak felében volt benne a pénz.

A kutatás szerint búcsút inthet a pénztárcájának az, aki tömegközlekedési eszközön, vagy vendéglátóhelyen veszíti el - ezek közül ugyanis egy sem került elő - azonban ha múzeumban tűnne el, 47 százalékos eséllyel még előkerülhet a buksza, míg a bevásárlóközpontokban "felejtett" tárcák mintegy harmada jutott vissza becsületes gazdájához.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20