27 °C Budapest

Egyre több hamis gyógyszer áramlik az EU-ba

Pénzcentrum
2010. július 29. 14:02

Bár a tavalyi évben összesen kevesebb hamis terméket foglaltak le az EU tagállamok vámhatósági szervei, mint egy évvel korábban, a hamis gyógyszerek arányában mégis növekedést tapasztaltak. 2009-ben összesen több mint 11 millió hamisított gyógyszeripari terméket koboztak el az Unió határain - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

Az Európai Unió napokban kiadott közleménye szerint az egy évvel korábbi adatokhoz képest tavaly csökkent a térség határain lefoglalt hamisítványok száma. 2009-ben összesen 118 millió hamis termék akadt fenn a vámhatósági szervek szűrőin, amelyek mintegy 10 százaléka gyógyszerhamisítvány volt.

Az elmúlt évben 43500 esetben léptek fel hamisítási ügyben az uniós hatóságok, az esetek 8 százalékában gyógyszerhamisítási ügyben kellett, hogy intézkedjenek.

Az összes lefoglalt termék számának csökkenésével ellentétben a hamis gyógyszerek mennyiségében növekedést tapasztaltak a szakemberek. Tavaly összesen mintegy 11,5 millió hamisított gyógyszeripari terméket koboztak el a hatóságok az EU határain, míg 2008-ban közel 9 milliót, amely pedig közel kétszerese volt a 2007-ben előkerült hamisítványok számának.

A 2009-es statisztikai adatok szerint a hamis gyógyszerek fő forrása tavaly az Egyesült Arab Emirátusok volt,. az összes lefoglalt készítmény 74 százaléka származott az arab országból. A gyógyszerhamisítványok 23 százaléka Indiából érkezett, és csak 1,4 százaléka származott a minden más termékcsoport hamis verzióinak terjesztésében élen járó Kínából. A megnevezett országokon Szíria érdemel még említést, mint az összes lefoglalt készítmény 1 százalékának exportjáért felelős ország.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az összes lefoglalt hamis termék számának csökkenését elsősorban a kevesebb kalózlemez és elektronikai termék előkerülése okozta. Más termékcsoportok esetében a 2008-as értékekhez hasonló mennyiségű hamisítvány került elő.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?