12 °C Budapest

Egyre több hamis gyógyszer áramlik az EU-ba

Pénzcentrum
2010. július 29. 14:02

Bár a tavalyi évben összesen kevesebb hamis terméket foglaltak le az EU tagállamok vámhatósági szervei, mint egy évvel korábban, a hamis gyógyszerek arányában mégis növekedést tapasztaltak. 2009-ben összesen több mint 11 millió hamisított gyógyszeripari terméket koboztak el az Unió határain - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

Az Európai Unió napokban kiadott közleménye szerint az egy évvel korábbi adatokhoz képest tavaly csökkent a térség határain lefoglalt hamisítványok száma. 2009-ben összesen 118 millió hamis termék akadt fenn a vámhatósági szervek szűrőin, amelyek mintegy 10 százaléka gyógyszerhamisítvány volt.

Az elmúlt évben 43500 esetben léptek fel hamisítási ügyben az uniós hatóságok, az esetek 8 százalékában gyógyszerhamisítási ügyben kellett, hogy intézkedjenek.

Az összes lefoglalt termék számának csökkenésével ellentétben a hamis gyógyszerek mennyiségében növekedést tapasztaltak a szakemberek. Tavaly összesen mintegy 11,5 millió hamisított gyógyszeripari terméket koboztak el a hatóságok az EU határain, míg 2008-ban közel 9 milliót, amely pedig közel kétszerese volt a 2007-ben előkerült hamisítványok számának.

A 2009-es statisztikai adatok szerint a hamis gyógyszerek fő forrása tavaly az Egyesült Arab Emirátusok volt,. az összes lefoglalt készítmény 74 százaléka származott az arab országból. A gyógyszerhamisítványok 23 százaléka Indiából érkezett, és csak 1,4 százaléka származott a minden más termékcsoport hamis verzióinak terjesztésében élen járó Kínából. A megnevezett országokon Szíria érdemel még említést, mint az összes lefoglalt készítmény 1 százalékának exportjáért felelős ország.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az összes lefoglalt hamis termék számának csökkenését elsősorban a kevesebb kalózlemez és elektronikai termék előkerülése okozta. Más termékcsoportok esetében a 2008-as értékekhez hasonló mennyiségű hamisítvány került elő.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?