Nyolc Balatonnyi vízben süllyedt el 18 milliárd forint

Pénzcentrum
2010. június 17. 05:20

Alig egy hónap alatt annyi eső esett Magyarországon, hogy nyolcszor megtölthetné a Balatont. A rendkívüli időjárás komoly gondokat okozott a fővárosban, Veszprém és Borsod megyékben, valamint legutóbb Somogyban. A biztosítók eddig 18,3 milliárd forint kártérítést fizettek ki a pórul járt családoknak. A nyári viharszezon azonban még előttünk van, így a teljes kárösszeg elérheti a 30 milliárd forintot is.


Rendkívüli helyzet, rendkívüli intézkedések

Soha nem látott módon megtépázták a rendkívül erős viharok és a heves esőzések a hazai ingatlanállományt. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint június közepéig 14,8 ezren jelezték, hogy a rendkívüli időjárás miatt kisebb nagyobb kár érte őket. A biztosítótársaságok nekik 18,3 milliárd forintot fizettek ki eddig. A nyári viharok azonban csak ezután érkeznek, így a károsultak száma és kár nagysága is emelkedhet, országos szinten elérheti a 30 milliárd forintot- jelentette ki egy tegnapi sajtótájékoztatón Szabó Zoltán a Mabisz lakásbizottságának elnöke.

A leginkább a lakóingatlanokat viselte meg a szélsőséges időjárás, a károk 96 százaléka a lakossági ingatlanokban keletkezett. A bejelentéseknek csupán 3 százaléka szólt az ipari létesítményeket és a mezőgazdaságot ért kárról, 853-an pedig a járművük sérülése miatt tettek bejelentést.

A rendkívüli helyzetre a biztosítók rendkívüli intézkedésekkel igyekeztek reagálni. A rendkívüli időjárás által leginkább sújtott területekre átcsoportosították kárszakértőiket, a meghosszabbított nyitvatartással dolgozó ügyfélszolgálatokon dolgozók létszámát megnövelték. A biztosítók a rendkívüli helyzetre való tekintettel igyekeztek összehangolni kártérítési gyakorlatukat is. Egyes társaságok például nem fizettek a redőnyökben vagy a vakolatban keletkező károk után, mostantól azonban már ezt is megtérítik. A lakhatatlanná vált házakból való kiköltözés költségeit ugyancsak magukra vállalják, a károsultaknak pedig gyorssegélyt folyósítanak. A károk 85-90 százalékát egyébként négy társaság, a Generali, az Allianz, a Groupama-Garancia és az Aegon viseli.

Borsodot büntették az égiek

A viharok a legnagyobb kárt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozták, a kár itt 2 milliárd forint felett van. A második legnagyobb kárt, 1,8 milliárd forintot a fővárosban regisztrálták, a szomorú lista harmadik helyén pedig Pest megye szerepel, 1,5 milliárd forintos viharkárral. A Borsod megyeiek mindennapjait tovább nehezíti, hogy a viharon túl a víz is csaknem 4 milliárd forint kárt okozott. De nincsenek irigylésre méltó helyzetben a Veszprém megyeiek sem. Ott a Mabisz számításai szerint csakúgy mint Borsodban, minden kilencedik ingatlan károsodott a viharban. A szélsőséges időjárás a hazai települések közül Felsőzsolcán okozta a legnagyobb kárt, a becslések szerint több mint egymilliárd forintot vitt el a vihar. A hírekben sokat szereplő Edelényben "csak" 286 millió forint a kár.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A soha nem látott károk ráirányítják a figyelmet a lakásbiztosítások fontosságára. Aki ilyennel nem rendelkezik, annak legfeljebb az állam nyújthat segítséget, egyébként teljesen magára van utalva. Bár havonta egy jó pizza árába kerül, lakásbiztosítást az ingatlantulajdonosok 38 százaléka nem köt. Ez azt jelenti, hogy 1,12 millió ingatlantulajdonos kár esetén nem kap kártérítést. A helyzet ráadásul tovább romlik, mert a Mabisz adatai szerint 2008. végétől 2010. június közepéig 40 ezer darabbal csökkent a lakásbiztosítási szerződések száma.

Vannak azonban olyan ingatlanok, amelyeket a piaci alapon működő társaságok nem biztosítanak. Ilyenek az ártéren épült vagy a vályogból készített házak. Az ilyen ingatlanok tulajdonosai is gondoskodhatnak magukról. A Wesselényi Mikós Ár- és Belvíz Védelmi Alap nekik évente 2 ezer forint körüli összegért kínál biztosítást. A szerződést az államkincstár területi irodáiban lehet megkötni és ugyanitt lehet bejelenteni a károkat is. A kedvező lehetőséggel azonban nem sokan élnek, tavaly mindössze 876 szerződéssel rendelkezett az alap.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?