27 °C Budapest

Nyolc Balatonnyi vízben süllyedt el 18 milliárd forint

Pénzcentrum
2010. június 17. 05:20

Alig egy hónap alatt annyi eső esett Magyarországon, hogy nyolcszor megtölthetné a Balatont. A rendkívüli időjárás komoly gondokat okozott a fővárosban, Veszprém és Borsod megyékben, valamint legutóbb Somogyban. A biztosítók eddig 18,3 milliárd forint kártérítést fizettek ki a pórul járt családoknak. A nyári viharszezon azonban még előttünk van, így a teljes kárösszeg elérheti a 30 milliárd forintot is.


Rendkívüli helyzet, rendkívüli intézkedések

Soha nem látott módon megtépázták a rendkívül erős viharok és a heves esőzések a hazai ingatlanállományt. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint június közepéig 14,8 ezren jelezték, hogy a rendkívüli időjárás miatt kisebb nagyobb kár érte őket. A biztosítótársaságok nekik 18,3 milliárd forintot fizettek ki eddig. A nyári viharok azonban csak ezután érkeznek, így a károsultak száma és kár nagysága is emelkedhet, országos szinten elérheti a 30 milliárd forintot- jelentette ki egy tegnapi sajtótájékoztatón Szabó Zoltán a Mabisz lakásbizottságának elnöke.

A leginkább a lakóingatlanokat viselte meg a szélsőséges időjárás, a károk 96 százaléka a lakossági ingatlanokban keletkezett. A bejelentéseknek csupán 3 százaléka szólt az ipari létesítményeket és a mezőgazdaságot ért kárról, 853-an pedig a járművük sérülése miatt tettek bejelentést.

A rendkívüli helyzetre a biztosítók rendkívüli intézkedésekkel igyekeztek reagálni. A rendkívüli időjárás által leginkább sújtott területekre átcsoportosították kárszakértőiket, a meghosszabbított nyitvatartással dolgozó ügyfélszolgálatokon dolgozók létszámát megnövelték. A biztosítók a rendkívüli helyzetre való tekintettel igyekeztek összehangolni kártérítési gyakorlatukat is. Egyes társaságok például nem fizettek a redőnyökben vagy a vakolatban keletkező károk után, mostantól azonban már ezt is megtérítik. A lakhatatlanná vált házakból való kiköltözés költségeit ugyancsak magukra vállalják, a károsultaknak pedig gyorssegélyt folyósítanak. A károk 85-90 százalékát egyébként négy társaság, a Generali, az Allianz, a Groupama-Garancia és az Aegon viseli.

Borsodot büntették az égiek

A viharok a legnagyobb kárt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozták, a kár itt 2 milliárd forint felett van. A második legnagyobb kárt, 1,8 milliárd forintot a fővárosban regisztrálták, a szomorú lista harmadik helyén pedig Pest megye szerepel, 1,5 milliárd forintos viharkárral. A Borsod megyeiek mindennapjait tovább nehezíti, hogy a viharon túl a víz is csaknem 4 milliárd forint kárt okozott. De nincsenek irigylésre méltó helyzetben a Veszprém megyeiek sem. Ott a Mabisz számításai szerint csakúgy mint Borsodban, minden kilencedik ingatlan károsodott a viharban. A szélsőséges időjárás a hazai települések közül Felsőzsolcán okozta a legnagyobb kárt, a becslések szerint több mint egymilliárd forintot vitt el a vihar. A hírekben sokat szereplő Edelényben "csak" 286 millió forint a kár.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A soha nem látott károk ráirányítják a figyelmet a lakásbiztosítások fontosságára. Aki ilyennel nem rendelkezik, annak legfeljebb az állam nyújthat segítséget, egyébként teljesen magára van utalva. Bár havonta egy jó pizza árába kerül, lakásbiztosítást az ingatlantulajdonosok 38 százaléka nem köt. Ez azt jelenti, hogy 1,12 millió ingatlantulajdonos kár esetén nem kap kártérítést. A helyzet ráadásul tovább romlik, mert a Mabisz adatai szerint 2008. végétől 2010. június közepéig 40 ezer darabbal csökkent a lakásbiztosítási szerződések száma.

Vannak azonban olyan ingatlanok, amelyeket a piaci alapon működő társaságok nem biztosítanak. Ilyenek az ártéren épült vagy a vályogból készített házak. Az ilyen ingatlanok tulajdonosai is gondoskodhatnak magukról. A Wesselényi Mikós Ár- és Belvíz Védelmi Alap nekik évente 2 ezer forint körüli összegért kínál biztosítást. A szerződést az államkincstár területi irodáiban lehet megkötni és ugyanitt lehet bejelenteni a károkat is. A kedvező lehetőséggel azonban nem sokan élnek, tavaly mindössze 876 szerződéssel rendelkezett az alap.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 20. 06:30
Egy szokatlan hatása az energiapiaci felfordulásnak az, amit a devizapiacokon látunk. A forint gyeng...
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?