14 °C Budapest

Túl kevés az egynapos sebészeti beavatkozás Magyarországon

2010. március 8. 09:47

Észak-Amerikához és Nyugat-Európához képest lesújtóan alacsony az egynapos sebészeti ellátások aránya az összes sebészeti beavatkozáshoz képest Magyarországon. Pedig az ellátási módszer alkalmazásából nem csupán beteg, a beteg munkáltatója, hanem az egészségügyi kassza, vagyis az állam és rajta keresztül az egész társadalom is profitál.


Az összes sebészeti beavatkozás mindössze 8%-a volt az egynapos esetek aránya Magyarországon 2007-ben - derül ki az Állami Számvevőszék múlt hét pénteken publikált jelentéséből. Ugyanez az arány az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Dániában például 40 és 60% között alakul, míg az Egyesült- Államokban és Kanadában a sebészeti beavatkozások 64-87%-a ebben a formában valósul meg.

A rendszer hiányosságait jól jellemzi, hogy az egynapos sebészetre rendelkezésre álló keret (teljesítmény volumenkorlát) 70%-át nem használták fel a 2008-as finanszírozási évben, míg 2009-ben ez az arány 40% volt.

Forrás: ÁSZ jelentés


Hiányosságként értékeli a jelentés, hogy az orvosok az egynapos illetve a hosszabb kórházi ellátás között sok esetben nem csupán egészségügyi szempontok szerint döntenek, hanem a beteg szociális helyzetének mérlegesére is kényszerülnek. Szintén az egynapos sebészet terjedését nehezíti, hogy a kórházak az ágykihasználtsági mutatók javítása érdekében sokszor nem preferálják az egynapos ellátási módot, hanem a magasabb összköltséggel járó gyógyítást választják.

Az ÁSZ jelentése az egynapos egészségügyi ellátás terjedésének elősegítése érdekében javasolja az egészségügyi miniszternek, hogy vezessen be célértékeket az egyes beavatkozási típusokra vonatkozóan, valamint dolgozzon ki monitoring rendszert a hatékonyság mérésére.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ÁSZ ezenkívül javasolja az egynapos beavatkozásokra vonatkozó külön várólista bevezetését , és a várólistára vonatkozó követelmények szigorú ellenőrzését. Indokolt lenne a továbbá a beavatkozások körének bővítése, valamint az egynapos ellátások finanszírozási szabályainak felülvizsgálata.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?