19 °C Budapest

Túl kevés az egynapos sebészeti beavatkozás Magyarországon

2010. március 8. 09:47

Észak-Amerikához és Nyugat-Európához képest lesújtóan alacsony az egynapos sebészeti ellátások aránya az összes sebészeti beavatkozáshoz képest Magyarországon. Pedig az ellátási módszer alkalmazásából nem csupán beteg, a beteg munkáltatója, hanem az egészségügyi kassza, vagyis az állam és rajta keresztül az egész társadalom is profitál.


Az összes sebészeti beavatkozás mindössze 8%-a volt az egynapos esetek aránya Magyarországon 2007-ben - derül ki az Állami Számvevőszék múlt hét pénteken publikált jelentéséből. Ugyanez az arány az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Dániában például 40 és 60% között alakul, míg az Egyesült- Államokban és Kanadában a sebészeti beavatkozások 64-87%-a ebben a formában valósul meg.

A rendszer hiányosságait jól jellemzi, hogy az egynapos sebészetre rendelkezésre álló keret (teljesítmény volumenkorlát) 70%-át nem használták fel a 2008-as finanszírozási évben, míg 2009-ben ez az arány 40% volt.

Forrás: ÁSZ jelentés


Hiányosságként értékeli a jelentés, hogy az orvosok az egynapos illetve a hosszabb kórházi ellátás között sok esetben nem csupán egészségügyi szempontok szerint döntenek, hanem a beteg szociális helyzetének mérlegesére is kényszerülnek. Szintén az egynapos sebészet terjedését nehezíti, hogy a kórházak az ágykihasználtsági mutatók javítása érdekében sokszor nem preferálják az egynapos ellátási módot, hanem a magasabb összköltséggel járó gyógyítást választják.

Az ÁSZ jelentése az egynapos egészségügyi ellátás terjedésének elősegítése érdekében javasolja az egészségügyi miniszternek, hogy vezessen be célértékeket az egyes beavatkozási típusokra vonatkozóan, valamint dolgozzon ki monitoring rendszert a hatékonyság mérésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ÁSZ ezenkívül javasolja az egynapos beavatkozásokra vonatkozó külön várólista bevezetését , és a várólistára vonatkozó követelmények szigorú ellenőrzését. Indokolt lenne a továbbá a beavatkozások körének bővítése, valamint az egynapos ellátások finanszírozási szabályainak felülvizsgálata.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 09:54
Kovács István nem hajlandó elárulni, hogy mennyit költöttek a választások előtti időszakban a Fidesz...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?