9 °C Budapest

Mennyit buksz a biztosításodon? - Megérkeztek a számok

Pénzcentrum
2010. január 6. 15:45

A novemberben beharangozottaknak megfelelően már elérhető a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) honlapján a teljes költség mutató (TKM) táblázat, amelyben jelenleg 16 magyarországi biztosító 174 darab, befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítási termékének költségeit lehet összehasonlítani. Mi is az a TKM, milyen paraméterek mellett értelmezendő, mik a kivételek és mire kell odafigyelni?

Az egyes biztosítók termékeinek TKM értékei a cikk második oldalán és a MABISZ honlapján megtekinthetők.

2009.11.24 10:40
Amire mindenki várt: a THM után itt a TKM

 

Mi az a TKM?
A biztosítók önszabályozása révén létrejött TKM nem más, mint az ügyfelek tájékoztatását szolgáló, egyszerű mutató, amely egyetlen szám segítségével fejezi ki meghatározott paraméterek mellett a biztosítás költségeit, azaz megmutatja, hogy megközelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet egy elméleti, költségmentes hozamhoz képest amiatt, hogy azt az adott unit-linked terméken érte el. Egy 5%-os TKM-mel rendelkező életbiztosítás esetén tehát 5%-os éves hozam mellett kapja vissza az ügyfél a befizetett díjat. A 2009. január 4-étől elérhető TKM-ek segítségével egyszerűbbé vált a unit-linked termékek költségszintjének összehasonlítása.

 

Típuspélda, paraméterek és költségek

Vegyünk egy 35 éves férfit, aki 1.287 000 forintért (vagy ennek megfelelő euróért) egyszeri díjas, vagy 232.000 forint éves díjjal (vagy ennek megfelelő euróért) rendszeres díjú biztosítást köt (csoportos beszedési megbízással vagy átutalással történő díjfizetéssel). A TKM értékek e típuspéldában bemutatott paraméterek esetén értendőek. A TKM figyelembe veszi a biztosítás kockázati élet és/vagy balesetbiztosítási szolgáltatásának díját, amennyiben ez a szerződés biztosítási feltételei szerint kötelezően választandó. Figyelembe veszi az alapkezelési költségeket (vagyonkezelési költségek esetében az eszközalapok és a bennük lévő befektetési eszközökből a kezelő vagy kibocsátó által elvont költségeket), a szerzési, fenntartási, minden fix (adminisztratív jellegű) és változó költséget, de nem tartalmazza a tartam alatt az értékkövetés százalékával növelt költségek emelkedéséből származó változást és az eszközalapok közötti átváltások költségét.

A biztosítási kockázat jellemzőit (kockázat megnevezése és minimális biztosítási összeg) a biztosító ügyféltájékoztatójának tartalmaznia kell. A TKM kiszámítása különböző időtartamokra történik, hogy látható legyen, miként befolyásolják a különböző időtartamok a termék költségterhét. Rendszeres díjfizetés esetén a számítás 10-15-20, egyszeri díjas szerződéseknél 5-10-20 évre, az élethosszig tartó biztosításoknál 20 évre történik. Amennyiben az adott biztosító változtat az induláskor feltételezett költségeken, soron kívül újra kell számolni a TKM mutatót, és a biztosítónak 15 napon belül saját honlapján és a MABISZ honlapján is korrigálnia kell az értéket, valamint az ügyfélnek átadandó dokumentumokon is át kell vezetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kivételek

Néhány esetben nem elérhető a típuspélda valamely paramétere, vagy magasabb a piaci átlagdíjnál a termék minimális díja. Ilyenkor a MABISZ táblázata magyarázattal szolgál a TKM-számítás eltérésére vonatkozóan. Mivel a TKM minden, a befektetés értékét csökkentő költséget figyelembe vesz, a különböző eszközalapok kezelési díjának eltérése estén minimum-maximum tartományt ad meg a TKM-re a biztosító. Tőke- és hozamgarantált/védett biztosítások esetében nem számítanak TKM-et, mivel a befektető minden körülmények között hozzájut a befektetett tőkéhez (és a hozamhoz).

Vigyázat!

A TKM a MABISZ fenti típuspéldájában bemutatott paraméterek esetén értendő, feltételezi, hogy a szerződés a biztosítási tartam alatt mindvégig él, nem módosul, a megállapított díjat a tartam során maradéktalanul fizeti az ügyfél. A TKM megközelítő tájékoztatást nyújt az adott termékkel kapcsolatos költségekről, és nem az adott szerződésről ad pontos képet, így a közölt TKM-től a szerződés egyedi paraméterei miatt nagy eltérés is előfordulhat. Alacsonyabb TKM érték alacsonyabb költséget jelent, mivel azonban a költségek egy része a kockázati fedezet díja, érdemes a biztosító által vállalat kockázati fedezet jelleget (baleseti vagy élet, esetleges további elemek), annak mértékét is figyelembe venni. Mivel hosszú távú megtakarításokról szól a biztosítás, ezért sokat számít az, hogy mennyire lehet adott esetben likvid a szerződés, milyen addicionális előnyöket kínál a társaság az ügyféligények kiszolgálásában (pl. befektetések online átcsoportosításának lehetősége), milyen kiegészítő fedezetekkel bővíthető adott esetben a biztosítás, vagyis a termék mennyire testre szabható.

Az alábbi táblázat egyes termékeihez tartozó megjegyzések a MABISZ honlapján megtekinthetők.

Klikk a képre!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem