15 °C Budapest

Megpiszkálta a nyugdíjat a kormány

2009. november 17. 11:32

Nem kell aggódniuk a kedvezménnyel korhatár alatt nyugdíjba vonulóknak, hiszen 2010 elejétől a korábbiakkal ellentétben még sem lesznek olyan szigorú szabályok a nyugdíjra, hála az országgyűlésnek. A tegnap elsöprő többséggel elfogadott törvénymódosítás szerint a 2008 előtt nyugdíjba vonulóknál nem lesz éves keresetkorlát, a 2008 után nyugdíjba vonulóknál pedig 50 százalékkal emelkedik a határ. Az egyes emberek szempontjából üdvözlendő döntés koránt sem hasznos a társadalom szempontjából, az pedig biztos, hogy a korhatár alatti nyugdíjazás rendszerének tisztába szedése csorbát szenvedett.

Nagy többséggel döntött az országgyűlés hétfőn egy törvénymódosításról, ami lehetővé teszi, hogy a 2008. január eleje előtt - a törvényes nyugdíjkorhatárt el nem érve - nyugdíjba vonuló állampolgároknál ne kelljen keresetkorlátot alkalmazni.

A 2008-tól érvényes szabályozás szerint, akik saját döntésük alapján döntöttek úgy, hogy a törvényes nyugdíjkorhatár előtt vonulnak nyugdíjba, azok dolgozhattak a nyugdíj mellett, azonban a nyugdíjukat adott évben egy keresetkorláthoz kötötték. A minimálbér tizenkétszeresénél meghúzott határ azt jelentette, hogy ha a nyugdíj melletti bérem év közben kumuláltan meghaladta volna ezt a keretösszeget, akkor a következő hónaptól kezdve nem kaptam volna meg a nyugdíjamat. A nyugdíj szüneteltetése azonban csak átmeneti, hiszen a következő évben újraindul a játszma.

A cikk folytatódik, kattints!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?