19 °C Budapest

Hasznos tippek lakástulajdonosoknak

Pénzcentrum
2009. október 8. 10:30

Érdemes tisztában lenni a lakásbiztosítások nyújtotta szolgáltatások körével, és figyelni az aktuális díjengedményeket

Tudta-e Ön, hogy...

• ... egyre gyakrabban következnek be szélsőséges időjárási események?
Az elmúlt évek tapasztalatai szerint egyre gyakrabban következnek be szélsőséges időjárási események, és az ezek által okozott pusztítás nagysága is emelkedik. Az idén nyáron bekövetkezett jégverés, vihar és villámcsapás közel 10 000 épületet károsított, több milliárd forint kárt okozva. Az időjárás változását kutató hazai és külföldi szakemberek véleménye szerint az elkövetkező időben egyre gyakoribbá válhatnak az intenzív viharok, a jégeső, a folyók áradásai, amelyek következtében többször keletkezhetnek nagymértékű károsodások a lakó- és melléképületekben.

• ... az utóbbi években sajnos gyakoriak a betöréses lopás- és rablás károk?
A betöréses lopás károk a Groupama Garancia Biztosító tapasztalatai szerint országosan - területenként eltérő mértékben - emelkedő változást mutatnak. Ezt figyelembe véve különösen fontos, hogy a lakásbiztosítás megkötése mellett értékeinket megfelelő minőségű - MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) által ajánlott - biztonságtechnikai eszközökkel (pl. biztonsági ajtó, riasztó rendszer stb.) védjük és mindig gondosan zárjuk be lakásunk bejárati ajtóit.

• ... van olyan biztosító is, amely a biztosítási díj fizetését munkanélküliség, vagy tartós betegállomány esetén átvállalja?

A Groupama Garancia a hazai piacon egyedülálló módon lehetőséget nyújt a biztosítási díj fizetésének szüneteltetésére, munkanélküliség, vagy keresőképtelenség esetén. Amennyiben ügyfelünk igazoltan munkanélkülivé válik, vagy hosszan tartó betegsége miatt keresőképtelen lesz, úgy a biztosító az előbbi okok miatt bekövetkező nehéz időszakra átvállalja a lakásbiztosítási díj fizetését, egy alkalommal legfeljebb 12 hónapra, illetve a szerződés teljes tartama alatt összesen 24 hónapra.

• ... hogy az ősszel elnéptelenedő nyaralók esetében az átlagosnál magasabb a betörési arány?
Az egyre jobban felszerelt, emiatt egyre értékesebb nyaralók, hétvégi házak az elhagyatottság miatt még a lakásoknál is jobban vonzzák a betörőket, így biztonságukról a legkésőbb a nyári időszak végén gondoskodnunk kell.

• ... az épület rejtett hibái által okozott kár ellen is egyszerűen biztosíthatjuk magunkat?
Lakásvásárláskor, vagy beköltözéskor nem lehetünk biztosak abban, hogy az épület tökéletes állapotban van, akár új építésű, akár régebbi ingatlanról van szó. A rejtett hiba lényege, hogy később, váratlanul valamilyen komoly károsodást okozhat a lakásban, családi házban. A kár helyreállítása legtöbbször halaszthatatlan, ilyen esetekben fontos egy erre a kockázatra is fedezetet vállaló lakásbiztosítás, ami alapján a biztosító szolgáltatást nyújt az ingatlan tulajdonosának.

• ... Magyarországon és akár külföldön is bekövetkezhet olyan káresemény, amiért Magyarországon a Polgári Törvénykönyv, külföldön az ottani jogszabályok alapján Önt terhelheti kártérítési kötelezettség?
Ha ilyen eset előfordul, például ha az Ön háza előtt a havas járdán elesik valaki és sérülést szenved, vagy ha egy erkélyéről leeső tárgy egy autóban kárt okoz, esetleg egy nyitva hagyott csap miatt elázik az alsó szomszéd - Önnek nem jelent anyagi veszteséget, mert a Groupama Garancia Biztosító lakásbiztosítása magában foglalja a felelősségbiztosítást is.

• ... lakásbiztosítása révén kedvenc kutyáját, macskáját is biztonságban tudhatja?
Kedvenceinket, sajnos érhetik balesetek, akár a ház körül, akár az utcán. A Groupama Garancia Biztosító lakásbiztosításával a házi kedvencek biztosítására is lehetőség nyílik, hiszen Komfort vagy a Prémium lakásbiztosítási csomag választása esetén a biztosító megtéríti a kutyák vagy a macskák balesete miatti gyógyítás, temetés költségeit.

Érdemes tájékozódni, hogy kedvezőbb biztosítási díjakat találjunk!

Érdemes tudni, hogy lakásbiztosítási díjainkat a kedvezmények igénybevételével jelentősen csökkenthetjük:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• Figyeljük az időszakos kedvezményeket! Az október 31-ig megkötött szerződések esetében a Groupama Garancia Biztosító például előre megadja a kármentességi kedvezményt, ezzel a megelőlegezett bizalommal a biztosítási díj 10%-kal csökkenthető, és ugyancsak 10%-os mértékű a társaság által nyújtott termék-bevezetési díjkedvezmény.

• Már lakásbiztosításban is választható - önrészesedés. Ahogy a Casco biztosítások esetében már megszokhatták az ügyfelek, már lakásbiztosítás kötése esetén is vállalhatunk önrészesedést, pl. a Groupama Garancia Biztosító Prémium lakásbiztosítási csomagjának választásakor. Ekkor a kisebb anyagi kárral járó esetekben az ügyfelek nem kérik a biztosító segítségét, így a biztosítási díj tovább csökkenthető.

• Tájékozódjunk a partnerkedvezményekről. OTP Lakossági Folyószámláról történő fizetéssel 5% díjcsökkentés, OTP Lakástakarékpénztári szerződés esetén pedig további 5% kedvezmény jár a Groupama Garancia Biztosítónál.

• Használjuk ki a díjfizetés gyakoriságától függő kedvezményeket. A Groupama Garancia a félévenkénti díjfizetést 3%, az éves egyösszegű díjfizetést 5% kedvezménnyel jutalmazza.

• Különleges kedvezmények. A környezetbarát építési anyagokat és megoldásokat alkalmazó, valamint energiatakarékos fűtési és melegvíz-ellátási rendszerekkel ellátott épületek esetében a Groupama Garancia Biztosító 5% ún. "zöld ház" kedvezményt ad a biztosítás díjából.

Mire figyeljünk lakásbiztosítás kötésekor?

• Mérlegeljük, mit kapunk a pénzünkért. Találjuk meg azt a szolgáltatás-csomagot, amely adott biztosítási díjak mellett a lehető legtöbb szolgáltatást nyújtja, amelyekkel akár több külön biztosítás kiváltható, továbbá sok járulékos probléma megelőzhető. Ilyen, többek között, a díjfizetés átvállalása munkanélküliség, vagy tartós betegség esetén, a házi kedvencek balesetbiztosítása, vagy a közüzemi szolgáltatás kimaradása miatt keletkező károk megtérítése.

• Olyan biztosítást válasszunk, amelyhez rugalmasan, illetve alacsony díjak ellenében igényelhetünk egyedi igényekre szabott kiegészítő szolgáltatásokat, mint például a háztartásban élő összes személy balesetbiztosítása, vagy kombinált élet- és balesetbiztosítása, vagy a különleges üvegezések (télikert, akvárium, tükrök, bútorüvegek) biztosítása. Ide tartoznak az ingatlanhoz kapcsolódó üzleti tevékenységeink is, amelyeknek mezőgazdasági kistermelői biztosítással, illetve egyéni- és mikrovállalkozói vagyonbiztosítással nyújthatunk megnyugtató védelmet.

• Érdemes ügyelni arra is, hogy lakásbiztosításunk a nap 24 órájában rendelkezésünkre álló gyorsszerviz-szolgáltatást is nyújtson. Egy csőtörés, zárba tört kulcs, vagy betört ablak, sürgős problémamegoldást igényel, de ha mindez hétvégén, vagy éjszaka történik, a legjobb, ha biztosítónk ilyenkor is odafigyel ránk és kiközvetíti a megfelelő szakembert.

A Groupama Garancia Biztosító aktuális hasznos tippje tehát: mindenképpen gondoskodjunk lakásunk, házunk biztosítási védelméről is. Egy otthon megteremtésében gyakran több évtized munkája fekszik. Egy komolyabb tűzkár, egy erősebb vihar pusztítása, vagy egy betörő "áldásos" munkája után egy jól megválasztott biztosítás pótolhatatlan anyagi segítséget jelent a helyreállításához.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?