28 °C Budapest

Korlátok a fiatal nyugdíjasoknak

Pénzcentrum
2009. szeptember 30. 09:32

2010-ben várhatóan jelentősen megemelkedik azok száma, akik átmenetileg választani kényszerülnek a nyugdíj és a kereset között -írja a Népszabadság.


2008 elején lépett életbe az a korlátozás, hogy az előre hozott nyugdíjban lévők - jellemzően azok, akik nem töltötték be 62. életévüket - egy-egy évben legfeljebb a minimálbér tizenkétszeresét kereshetik meg. Ez a szabály ez év végéig csak a tavaly, illetve idén korhatár alatt nyugdíjazottakra vonatkozik, jövő januártól azonban minden előre hozott nyugdíjasra kiterjed.

A nyugdíjasnak addig nincs különösebb teendője, amíg az APEH nem értesíti a nyugdíjfolyósítót, és az ennek alapján meg nem hozza a szüneteltetést kimondó határozatot. Ekkor azonban az érintett már két-három hónapja jogosulatlanul kapja a járadékát, mert nagyjából ennyi időt vesz igénybe, mire a "rendszeren" átfut az információ. A jogszabályok értelmében a 90 napon belüli jogcím nélküli kifizetést vissza kell utalni akkor is, ha maga a nyugdíjas nem tehet arról, hogy már nem volt jogosult az ellátásra.

Arra azonban nincsenek pontos adatok, hány embert is érint a változás. Az adóhivatal kimutatásai szerint 2008-ban mintegy 150 ezer nyugdíjas munkavállaló szerzett jogosultságot ellátásának emelésére, felerészben 62 évesnél fiatalabbak. Egyelőre ugyanakkor elenyészően kevesen voltak közöttük, akik nemrég mentek nyugdíjba, és az adott jövedelmi korlát fölött kerestek volna.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?