10 °C Budapest

Önkéntes nyugdíjpénztárak: fontos változások jöhetnek

Pénzcentrum
2009. szeptember 16. 08:47

Az önkéntes pénztárak portfólióinak többsége 2008-ban veszteséges lett, a tagok pedig elégedetlenek voltak. A PSZÁF adatai szerint 2008 harmadik negyedévének végén még több mint 1,4 millió tagja volt az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, az idei első negyed végére azonban már csak 1,365 millió. Az első három hónap során több mint 40 ezren kértek a pénztáraktól járadékszolgáltatást -írja a Világgazdaság.

Jól érzékelhető igény merült fel a magánnyugdíjpénztári tagok részéről az iránt, hogy a vagyonkezelők ne a tőzsdén forgassák a pénzüket, hanem helyezzék inkább biztonságos és kiszámítható eszközökbe - az elmúlt hónapok akciós kamatait látva lehetőleg bankbetétbe.A Világgazdaság körképéből kiderül: több kassza jövőre tervezi bevezetni a rendkívül alacsony kockázatú alapokat. 

 

Az MKB Nyugdíjpénztárnak a múlt héten engedélyezte a PSZÁF, hogy az önkéntes ágon is bevezesse a választható portfóliós rendszert - erre várhatóan 2010-től kerül sor.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár stratégiájában is szerepelnek átalakítási tervek: a közeljövőben a hazai piacon eddig még nem látott, élettartamra szóló portfóliós struktúrát vezetnek be. Várhatóak a dinamikusnál rizikósabb konstrukciók is, az eddigi gyakorlattal ellentétben azonban a pénztártagoknak nem azt kell eldönteniük, hogy ők mekkora kockázatot szeretnének vállalni, csak abban kell határozniuk, mikorra tervezik a nyugdíjba vonulást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár önkéntes ágánál a klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési alap mellé tavaly februárban vezettek be két új portfóliót. Közülük az abszolút hozam stratégiával menedzselt úgynevezett "szakértői" alap teljesített jobban, amelyet a pénztár azoknak ajánl, akik nem rendelkeznek kellő jártassággal a befektetési területen, ezért a portfólió összetételének megválasztását teljesen a vagyonkezelőre szeretnék bízni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 11:05
Írtam négy éve a szépreményű Four Generations Property "cégről", ami azóta már több néven újra és új...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem