Önkéntes nyugdíjpénztárak: fontos változások jöhetnek

Pénzcentrum
2009. szeptember 16. 08:47

Az önkéntes pénztárak portfólióinak többsége 2008-ban veszteséges lett, a tagok pedig elégedetlenek voltak. A PSZÁF adatai szerint 2008 harmadik negyedévének végén még több mint 1,4 millió tagja volt az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, az idei első negyed végére azonban már csak 1,365 millió. Az első három hónap során több mint 40 ezren kértek a pénztáraktól járadékszolgáltatást -írja a Világgazdaság.

Jól érzékelhető igény merült fel a magánnyugdíjpénztári tagok részéről az iránt, hogy a vagyonkezelők ne a tőzsdén forgassák a pénzüket, hanem helyezzék inkább biztonságos és kiszámítható eszközökbe - az elmúlt hónapok akciós kamatait látva lehetőleg bankbetétbe.A Világgazdaság körképéből kiderül: több kassza jövőre tervezi bevezetni a rendkívül alacsony kockázatú alapokat. 

 

Az MKB Nyugdíjpénztárnak a múlt héten engedélyezte a PSZÁF, hogy az önkéntes ágon is bevezesse a választható portfóliós rendszert - erre várhatóan 2010-től kerül sor.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár stratégiájában is szerepelnek átalakítási tervek: a közeljövőben a hazai piacon eddig még nem látott, élettartamra szóló portfóliós struktúrát vezetnek be. Várhatóak a dinamikusnál rizikósabb konstrukciók is, az eddigi gyakorlattal ellentétben azonban a pénztártagoknak nem azt kell eldönteniük, hogy ők mekkora kockázatot szeretnének vállalni, csak abban kell határozniuk, mikorra tervezik a nyugdíjba vonulást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár önkéntes ágánál a klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési alap mellé tavaly februárban vezettek be két új portfóliót. Közülük az abszolút hozam stratégiával menedzselt úgynevezett "szakértői" alap teljesített jobban, amelyet a pénztár azoknak ajánl, akik nem rendelkeznek kellő jártassággal a befektetési területen, ezért a portfólió összetételének megválasztását teljesen a vagyonkezelőre szeretnék bízni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?