6 °C Budapest

Az OTP-vel karöltve, a válsággal szemben

2009. május 27. 12:17

Az április elején a francia Groupama csoport magyar leányvállalata és az OTP Garancia egyesülésével létrejött Groupama Garancia Biztosító ügyfélkörét sem kerülhette el a válság, megváltozott a fogyasztók vásárlási szokása, növekedett a kockázatérzékenységük, intenzívebben keresik a garanciákat, és még rövidebb perspektívában gondolkodnak, mint korábban. Az ilyen változások a biztosítókat nagy kihívások elé állítják, ezekre a Groupama Garancia az OTP-vel való szoros, húsz évre szóló stratégiája keretében kíván válaszolni. A válságra adott válasz három fő eleme náluk az értékesítés intenzívebbé és hatékonyabbá tétele, a már meglévő ügyfelekre történő fokozottabb koncentrálás és a termékfejlesztési innováció mind az élet-, mind pedig a nem-életbiztosítási üzletágban.

A társaság sajtótájékoztatóján Yann Ménétrier, a cég vezérigazgatója kiemelte: az OTP-vel kötött stratégiai együttműködés stabil és jól átgondolt döntés volt, mellyel a biztosító a globális gazdasági válság ismert folyamataira is jóval hatékonyabb választ tud adni.

Csurgó Ottó, a társaság nem-életbiztosítási vezérigazgató-helyettese rámutatott: a háztartások jövedelmét jelentősen csökkenti a válság, bizonytalanabbá válik a megtakarítási képességük, a meglévő befektetéseik ráadásul elértéktelenednek, míg a munkanélküliség veszélye egyre intenzívebben érinti őket. A hitelterhek jelentősen megnövekedtek, s a fogyasztói szokások is látványos változáson mentek át, nagyobb a kockázatérzékenységük, fokozott igény tartanak a garanciákra, és még rövidebb távon gondolkodnak, mint korábban.

Ebben a helyzetben minkét üzletág számára drámai folyamatok zajlódtak le a gazdaságban is. A lakás- és autóeladások több mint 50%-ot zuhantak, a vállalkozások beruházási aktivitása jelentősen visszaesett, a külföldi utazások volumene szintén jelentősen csökkent, miközben az életbiztosítási piacon pedig folytatódik a unit-linked termékeke vesszőfutása - ezzel egyidejűleg előtérbe kerülnek a kockázati termékek -, a visszavásárlások és a díjnemfizetések aránya pedig fokozatosan nő. Utóbbi a Groupama Garancia esetében nem tekinthető drasztikusnak, Fábián Attila élet- és bankbiztosítási vezérigazgató-helyettes szerint az új értékesítések nagyjából pótólják az ebből fakadó tartalék-csökkenést.

A biztosítók helyzetét tovább nehezíti, hogy várhatóan eltörlik az életbiztosítások adókedvezményét, és hogy a bankbiztosítási csatornákon keresztül történő értékesítés a hitelezési tevékenység visszaszorulása miatt kissé nehezebbé vált, de nem használ a jelenlegi helyzetben a Szolvencia II 2012-ig várható életbe lépése sem - mondták el a sajtótájékoztatón.

2009.05.06 08:08
Forradalmi változások küszöbén a biztosítók

Válaszok a nem-életbiztosításban

A Groupama Garancia Biztosító a magyar lakásbiztosítási piac egyik legnagyobb - a szerződések darabszámát tekintve második, az állománydíj tekintetében pedig a piac harmadik - szereplője. Április elején új lakásbiztosítási termékkel jelentkezett a biztosító, mellyel az emelkedő általános kockázatérzékenység, a fokozottabb munkanélküliségi kockázat, a beszűkülő pénzügyi lehetőségekben rejlő veszélyek kezelhetővé tételét célozta meg a társaság.


A társaság új lakásbiztosítása Magyarországon először lehetőséget ad munkanélküliség vagy hosszan tartó betegség idején a biztosítási díj fizetésének szüneteltetésére, ekkor ugyanis a Groupama Garancia Biztosító átvállalja egy időre a díjfizetést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új lakásbiztosítás csomagrendszerű, 3 szabadon megválasztható alapbiztosítási csomagot tartalmaz, melyek közül a Bázis csomag az alapvető igényekre ad megfelelő fedezetet, míg magasabb szintű védelmet a Komfort és Prémium csomagok és ezek kiegészítő csomagjai nyújtanak. A termék új típusú díjengedményeket is elérhetővé tesz: a díj csökkentése érdekében önrészesedés vállalására is lehetőség nyílik. A kedvezmények (pl. a kármentes évekre szóló) széles körével akár 40% díjengedmény is elérhető náluk.

A Groupama Garancia lakásbiztosítása számos új szolgáltatást is kínál, ilyen lehet az épületre felszerelt tartozékok lopása, az épületek rongálása, vandalizmus, az épület rejtett hibái, a szolgáltatás kimaradása (pl. fagyasztott élelmiszer megromlása áramszünet miatt), a készpénzt ért károk, az ellopott, elveszett kulcs pótlása a háztartási gépek, elektromos berendezések géptörése és a járművek tartalék alkatrészei - mondta el Csurgó Ottó. Mindezen felül a kisállatbiztosítás a Groupama Garancia Biztosítónál is elérhető.

Nagy újdonságnak tekinthető a környezetbarát módon felszerelet ún. zöld házak kedvezménye, náluk 5% kedvezményt ad a biztosító a termék biztosítási díjából.

Válaszok az életbiztosításban

Az életbiztosítási üzletágban az OTP Bank jelzáloghiteleihez megköthető Törlesztési Biztosítás munkanélküliség, keresőképtelenség, teljes és végleges rokkantság, valamint haláleset bekövetkeztekor nyújthat segítséget a hitel visszafizetésében. Az OTP Bank jelzáloghiteleihez kapcsolódóan 2006 óta, a személyi kölcsöneihez 2008-tól érhetőek el a Törlesztési Biztosítások, a hitelkártyákhoz pedig idén májustól kínál a Groupama Garancia Biztosító Törlesztési Biztosítást. A társaság a válságban leginkább érintett szektorok, például az autóiparban, elektronikai iparban tevékenykedő vállalatok, vállalkozások munkavállalói számára is lehetővé teszi a szerződéskötést, és tömeges elbocsátások, a csoportos leépítések esetén is szolgáltatnak.

Ami a befektetési jellegű, unit-linked konstrukciókat illeti, immár három, az OTP Bankkal közös konstrukciót kínál a biztosító. Egy új, 2 éves tartamú egyszeri díjas unit-linked életbiztosítás jelent meg a biztosító termékpalettáján, mely 20 százalék fölötti hozamot kínál két éves lejáraton, tőke- és hozamvédelem mellett egy magas hozamú OTP-kötvénybe való befektetés révén.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem