17 °C Budapest

Rémület a nyugdíj körül - Már csak a lottóötösben bízzunk?

Pénzcentrum
2009. május 26. 13:55

Minden másnál jobban félünk Magyarországon a globális pénzügyi válság elmélyülésétől, s bár egyre kevesebben bízunk az állami nyugdíjban, az öngondoskodás szerepe is háttérbe szorul a krízis hatására - derül ki az Aviva Csoport legújabb nemzetközi felméréséből. A kutatás szerint Magyarországon a pénzügyi intézményekbe vetett bizalom akkor állhat helyre, ha az ügyfelek úgy érzik, megtartják ígéretüket a bankok és biztosítók, valamint pénzügyi garanciát tartalmazó és minél nagyobb hozamú termékeket nyújtanak számukra.

Bartók János elnök-vezérigazgató a társaság sajtótájékoztatóján rámutatott: az elmúlt időszak pénzügyi nehézségei jelentősen rontották a magyar lakosság hangulatát, így pénzügyi kérdésekben csak tovább súlyosbodott a magyar lakosság híres pesszimizmusa. Ez derül ki legalábbis abból a kutatásból, amelyet az Aviva megbízásából a társaság által lefedett 26 országban 27 ezer fő megkérdezésével végeztek, s amely több éves múltra tekint vissza, így a változások is nyomon követhetők.

Kockázatvállalás

Ma kevésbé jellemző a magyarokra a kockázatvállalás, mint akár tavaly: a megkérdezettek mindössze 4%-a mondja azt, hogy kockázatvállalóbb a pénzügyekben, mint öt évvel ezelőtt, 46% pedig kevésbé mondható ilyennek. A bizonytalanok nem csak a politikusok számára érdekesek, van jelentőségük a biztosítóknál is - húzta alá Bartók. Szerinte ma a garanciaelem sokkal fontosabb, mint korábban, és a többség akkor hoz kockázatosabb döntést, ha érzi, biztosíték, garancia is áll valamiképp a döntése mögött.


Bizalom

Ma sokkal kevésbé bízunk a pénzügyi intézményekben, mint korábban. Elviekben fontos ezeket az intézményeket szétválasztani bankokra és biztosítókra, de nem kimutatható a beléjük vetett bizalom terén éles elválás. Három ország összevetésében a bizalmatlanok aránya Magyarországon a legnagyobb, Csehországban pedig relatíve kevésbé jellemző a bizalmatlanság, míg Románia középső helyet foglal el ebben. A bizalom visszaszerzésére nagyobb hangsúlyt kell fektetni a jövőben - vélte Bartók. Amerikában az Enron-botrány után a Sarbans-Oxley törvény teremtett bizalmat, s arra lehet számítani, a válság után a pénzügyi szektorra is hasonló előírások lesznek érvényesek. A bizalomvesztést szigorúbb szabályozással lehetne megfordítani - jelentette ki az elnök-vezérigazgató.


A magyarok számára az a legfontosabb, hogy a pénzügyi szolgáltató betartsa az ígéretét, ekkor képes ugyanis csak megtartani az ügyfél bizalmát. A második legfontosabb tényező, hogy pénzügyi garanciát nyújtson a termékeivel, s a harmadik, hogy minél nagyobb hozamot adó terméket biztosítson az ügyfél számára. Ha az egyes országokat nézzük, Romániában ugyanígy az ígéretek megtartása a legfontosabb, míg Csehországban a pénzügyi garancia hangsúlyosabb. A magyarok számára az a legkevésbé fontos, hogy az ügyfélszolgálat iránt bizalmat érezzen az ügyfél, ez pedig az elektronikus szolgáltatások előtérbe helyeződésével magyarázható. Az ügyfelek döntő többsége ma már elektronikus kapcsolaton keresztül akar tájékozódni, és csak az aláírásnál jön be a személyes kapcsolat - magyarázta ezt Bartók János.

Befektetés

A befektetési forma megválasztásában fontos, hogy tudja az ügyfél, mekkora hozamot fog elérni a jövőben, legalábbis a megkérdezettek 26%-a határozottan állította ezt. Magyarország még ezzel az aránnyal sem előzi meg Csehországot és Romániát, náluk még fontosabb ez a tényező. Abban, hogy mennyit takarítunk meg, kiemelkedő szerepe van egy új fogalomnak: ez a "pénzügyi válság", amely idén a legfontosabb kifogás lett arra vonatkozóan, mi az oka, hogy mostanában kevesebbet takarított meg. A pénzügyi válság mint legfontosabb tényező a megkérdezettek 44%-ánál szerepel, így Magyarországon ez Csehországnál és Romániánál is hangsúlyosabb elem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A magyar lakosság a globális pénzügyi válság miatt aggódik leginkább, megelőzve az egészségromlás és a munkanélküliség kérdéskörét. A terrorizmus, a háború, vagy a környezeti tényezők most kevésbé hangsúlyosak Magyarországon a félelem szempontjából.


Öngondoskodás a nyugdíjas évekre

Zolnay Judit, az Aviva értékesítési és marketing területéért felelős vezérigazgató-helyettese többek között arról beszélt, a nyugdíjtakarékosság bizony nem az idős korosztály dolga, hanem épp a fiatalabbaké. A kutatás sajnos mégis azt mutatja, az emberek nagy aggodalommal tekintenek nyugdíjas éveikre, 77 százalék legalábbis így nyilatkozott erről.


Bár a megkérdezettek többsége fél attól, hogy nem lesz elegendő jövedelme ahhoz, hogy nyugdíjas éveiben is fenntartsa életszínvonalát, az öngondoskodással szemben az állam felelősségének tartja a nyugdíjasokról való gondoskodást a megkérdezettek 75 százaléka. Ez az arány kisebb, mint a cseh és a romániai, ahol nagyobb az állami nyugdíjrendszerbe vetett bizalom is. Magyarországon csak 11 százalék biztos abban, hogy az állam megfelelő nyugdíjat lesz majd képes biztosítani a számára, míg Csehországban 15, Romániában pedig 22 százalék ezek aránya.


Fontos kérdés, vajon mennyien vannak, akik lépéseket is tesznke azért, hogy önállóan gondoskodjanak nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról. Ez az arány Magyarországon a másik két ország közötti szinten áll: 40 százalék nyilatkozta, hogy tesz ezért a cseh 50 és a romániai 27 százalékkal szemben. Nyugdíjcélra a megkérdezettek elmondása szerint az emberek több mint a fele szokott rendszeresen félretenni hazánkban.


Hogy vajon mi a legjobb módja a vagyon felhalmozásának, abban Magyarországon kiemelt szerepe van a lottónyereménynek és az öröklésnek, ám a legtöbben mégis a havi rendszerességű megtakarításokat és az eseti, minél nagyobb összegű megtakarításokat tartják célszerűnek, míg a folyamatos önképzés és a későbbi nyugdíjba vonulás Csehországnál és Romániánál is jelentéktelenebb szerepet játszik.


Ami a trendeket illeti, szomorú kép rajzolódik ki: egyre kevesebben képesek arra, hogy gondoskodjanak nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról, ennek megfelelően egyre több az emiatt aggodalmat érzők aránya, ám az államban is egyre kevésbé bíznak már az emberek, ami a nyugdíjról való gondoskodást illeti.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 12:21
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a júliusban megkezdett eljárása során jog...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 29. 12:11
Negatív rekord negatív rekord hátán, a 13%-ra emelt magyar alapkamat után ma a 420 forintot is átvit...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 07:59
Hiteligénylés eltt állsz? Bármelyik bankot is választod, a kérelem mellé számos dokumentumot kell be...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?