17 °C Budapest

Rémület a nyugdíj körül - Már csak a lottóötösben bízzunk?

Pénzcentrum
2009. május 26. 13:55

Minden másnál jobban félünk Magyarországon a globális pénzügyi válság elmélyülésétől, s bár egyre kevesebben bízunk az állami nyugdíjban, az öngondoskodás szerepe is háttérbe szorul a krízis hatására - derül ki az Aviva Csoport legújabb nemzetközi felméréséből. A kutatás szerint Magyarországon a pénzügyi intézményekbe vetett bizalom akkor állhat helyre, ha az ügyfelek úgy érzik, megtartják ígéretüket a bankok és biztosítók, valamint pénzügyi garanciát tartalmazó és minél nagyobb hozamú termékeket nyújtanak számukra.

Bartók János elnök-vezérigazgató a társaság sajtótájékoztatóján rámutatott: az elmúlt időszak pénzügyi nehézségei jelentősen rontották a magyar lakosság hangulatát, így pénzügyi kérdésekben csak tovább súlyosbodott a magyar lakosság híres pesszimizmusa. Ez derül ki legalábbis abból a kutatásból, amelyet az Aviva megbízásából a társaság által lefedett 26 országban 27 ezer fő megkérdezésével végeztek, s amely több éves múltra tekint vissza, így a változások is nyomon követhetők.

Kockázatvállalás

Ma kevésbé jellemző a magyarokra a kockázatvállalás, mint akár tavaly: a megkérdezettek mindössze 4%-a mondja azt, hogy kockázatvállalóbb a pénzügyekben, mint öt évvel ezelőtt, 46% pedig kevésbé mondható ilyennek. A bizonytalanok nem csak a politikusok számára érdekesek, van jelentőségük a biztosítóknál is - húzta alá Bartók. Szerinte ma a garanciaelem sokkal fontosabb, mint korábban, és a többség akkor hoz kockázatosabb döntést, ha érzi, biztosíték, garancia is áll valamiképp a döntése mögött.


Bizalom

Ma sokkal kevésbé bízunk a pénzügyi intézményekben, mint korábban. Elviekben fontos ezeket az intézményeket szétválasztani bankokra és biztosítókra, de nem kimutatható a beléjük vetett bizalom terén éles elválás. Három ország összevetésében a bizalmatlanok aránya Magyarországon a legnagyobb, Csehországban pedig relatíve kevésbé jellemző a bizalmatlanság, míg Románia középső helyet foglal el ebben. A bizalom visszaszerzésére nagyobb hangsúlyt kell fektetni a jövőben - vélte Bartók. Amerikában az Enron-botrány után a Sarbans-Oxley törvény teremtett bizalmat, s arra lehet számítani, a válság után a pénzügyi szektorra is hasonló előírások lesznek érvényesek. A bizalomvesztést szigorúbb szabályozással lehetne megfordítani - jelentette ki az elnök-vezérigazgató.


A magyarok számára az a legfontosabb, hogy a pénzügyi szolgáltató betartsa az ígéretét, ekkor képes ugyanis csak megtartani az ügyfél bizalmát. A második legfontosabb tényező, hogy pénzügyi garanciát nyújtson a termékeivel, s a harmadik, hogy minél nagyobb hozamot adó terméket biztosítson az ügyfél számára. Ha az egyes országokat nézzük, Romániában ugyanígy az ígéretek megtartása a legfontosabb, míg Csehországban a pénzügyi garancia hangsúlyosabb. A magyarok számára az a legkevésbé fontos, hogy az ügyfélszolgálat iránt bizalmat érezzen az ügyfél, ez pedig az elektronikus szolgáltatások előtérbe helyeződésével magyarázható. Az ügyfelek döntő többsége ma már elektronikus kapcsolaton keresztül akar tájékozódni, és csak az aláírásnál jön be a személyes kapcsolat - magyarázta ezt Bartók János.

Befektetés

A befektetési forma megválasztásában fontos, hogy tudja az ügyfél, mekkora hozamot fog elérni a jövőben, legalábbis a megkérdezettek 26%-a határozottan állította ezt. Magyarország még ezzel az aránnyal sem előzi meg Csehországot és Romániát, náluk még fontosabb ez a tényező. Abban, hogy mennyit takarítunk meg, kiemelkedő szerepe van egy új fogalomnak: ez a "pénzügyi válság", amely idén a legfontosabb kifogás lett arra vonatkozóan, mi az oka, hogy mostanában kevesebbet takarított meg. A pénzügyi válság mint legfontosabb tényező a megkérdezettek 44%-ánál szerepel, így Magyarországon ez Csehországnál és Romániánál is hangsúlyosabb elem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A magyar lakosság a globális pénzügyi válság miatt aggódik leginkább, megelőzve az egészségromlás és a munkanélküliség kérdéskörét. A terrorizmus, a háború, vagy a környezeti tényezők most kevésbé hangsúlyosak Magyarországon a félelem szempontjából.


Öngondoskodás a nyugdíjas évekre

Zolnay Judit, az Aviva értékesítési és marketing területéért felelős vezérigazgató-helyettese többek között arról beszélt, a nyugdíjtakarékosság bizony nem az idős korosztály dolga, hanem épp a fiatalabbaké. A kutatás sajnos mégis azt mutatja, az emberek nagy aggodalommal tekintenek nyugdíjas éveikre, 77 százalék legalábbis így nyilatkozott erről.


Bár a megkérdezettek többsége fél attól, hogy nem lesz elegendő jövedelme ahhoz, hogy nyugdíjas éveiben is fenntartsa életszínvonalát, az öngondoskodással szemben az állam felelősségének tartja a nyugdíjasokról való gondoskodást a megkérdezettek 75 százaléka. Ez az arány kisebb, mint a cseh és a romániai, ahol nagyobb az állami nyugdíjrendszerbe vetett bizalom is. Magyarországon csak 11 százalék biztos abban, hogy az állam megfelelő nyugdíjat lesz majd képes biztosítani a számára, míg Csehországban 15, Romániában pedig 22 százalék ezek aránya.


Fontos kérdés, vajon mennyien vannak, akik lépéseket is tesznke azért, hogy önállóan gondoskodjanak nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról. Ez az arány Magyarországon a másik két ország közötti szinten áll: 40 százalék nyilatkozta, hogy tesz ezért a cseh 50 és a romániai 27 százalékkal szemben. Nyugdíjcélra a megkérdezettek elmondása szerint az emberek több mint a fele szokott rendszeresen félretenni hazánkban.


Hogy vajon mi a legjobb módja a vagyon felhalmozásának, abban Magyarországon kiemelt szerepe van a lottónyereménynek és az öröklésnek, ám a legtöbben mégis a havi rendszerességű megtakarításokat és az eseti, minél nagyobb összegű megtakarításokat tartják célszerűnek, míg a folyamatos önképzés és a későbbi nyugdíjba vonulás Csehországnál és Romániánál is jelentéktelenebb szerepet játszik.


Ami a trendeket illeti, szomorú kép rajzolódik ki: egyre kevesebben képesek arra, hogy gondoskodjanak nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról, ennek megfelelően egyre több az emiatt aggodalmat érzők aránya, ám az államban is egyre kevésbé bíznak már az emberek, ami a nyugdíjról való gondoskodást illeti.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem