Nyugdíjpénztári tagok: most ne nyúljanak a kasszához!

Pénzcentrum
2009. március 16. 09:45

Minden önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári tag megtudhatja majd az értesítőkből, mennyivel csökkent tavaly megtakarításának értéke. Azonban szolgáltató- vagy portfólióváltás helyett a jelenlegi helyzetben egyetlen jó megoldás van: a kivárás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Pocsék évet tudhatnak maguk mögött a hazai nyugdíjpénztárak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint a válság egy csapásra lenullázta az elmúlt évek nyereségét: tavaly a magánpénztárak vagyona ötödével, az önkénteseké tizedével csökkent. Ennek következtében az elmúlt tíz évre számolt reálhozamok (az adott időszak inflációval korrigált teljesítménye) az előbbi pénztáraknál 0,7 százalékos csökkenést, utóbbiaknál 0,4 százalékos növekedést mutatnak. Ez azt jelenti: az ügyfelek befizetései összességében nem vesztettek értékükből, ám nyereséget sem termeltek ez alatt a tíz esztendő alatt.

A pénztáraknak június végéig kell postázniuk a számlaegyenlegeket, azonban a szakemberek óva intenek attól, hogy ezek alapján bárki is meggondolatlan lépésre ragadtassa magát. Jelenleg nem éri meg sem pénztárat, sem adott kasszán belül portfóliót váltani, ezzel ugyanis az ügyfél ténylegesen is realizálhatja a tavalyi veszteséget, amely egyelőre csak "virtuális mínusz".

Az önkéntes pénztárak azt javasolják nyugdíjas tagjaiknak: ha nem létszükséglet, egyelőre várjanak a pénzek felvételével, hiszen ezáltal realizálnák a veszteséget, míg ha a megtakarításokat a számlán hagyják, hosszabb távon szinte biztosan ledolgozzák a tavalyi mínuszokat.

A nyugdíjpénztárak tavalyi vesztesége azért létezik nagyrészt csak papíron, mert az általuk kezelt megtakarítások többségét, mintegy 60 százalékát állampapírban tartják. A törvényi előírások miatt azonban ezeket a befektetéseket is az aktuális piaci értékük szerint kell nyilvántartani, vagyis azon az áron, amit akkor érnének, ha most kellene pénzzé tenni a papírokat. A befektetők pedig jelenleg csak igen nyomott árakon hajlandók magyar állampapírokat vásárolni.

A pénztárak azonban nem adják el állampapírjaikat, hiszen azokért a futamidő végén garantáltan megkapják mind a névértéket, mind az ígért kamatot. A kasszák pedig hosszú távú befektetésként vásárolnak állampapírt, így még normál piaci körülmények között sem jellemző, hogy a futamidő előtt értékesítenék azokat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?