1 °C Budapest

Nyugdíjpénztári tagok: most ne nyúljanak a kasszához!

Pénzcentrum
2009. március 16. 09:45

Minden önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári tag megtudhatja majd az értesítőkből, mennyivel csökkent tavaly megtakarításának értéke. Azonban szolgáltató- vagy portfólióváltás helyett a jelenlegi helyzetben egyetlen jó megoldás van: a kivárás.

Pocsék évet tudhatnak maguk mögött a hazai nyugdíjpénztárak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint a válság egy csapásra lenullázta az elmúlt évek nyereségét: tavaly a magánpénztárak vagyona ötödével, az önkénteseké tizedével csökkent. Ennek következtében az elmúlt tíz évre számolt reálhozamok (az adott időszak inflációval korrigált teljesítménye) az előbbi pénztáraknál 0,7 százalékos csökkenést, utóbbiaknál 0,4 százalékos növekedést mutatnak. Ez azt jelenti: az ügyfelek befizetései összességében nem vesztettek értékükből, ám nyereséget sem termeltek ez alatt a tíz esztendő alatt.

A pénztáraknak június végéig kell postázniuk a számlaegyenlegeket, azonban a szakemberek óva intenek attól, hogy ezek alapján bárki is meggondolatlan lépésre ragadtassa magát. Jelenleg nem éri meg sem pénztárat, sem adott kasszán belül portfóliót váltani, ezzel ugyanis az ügyfél ténylegesen is realizálhatja a tavalyi veszteséget, amely egyelőre csak "virtuális mínusz".

Az önkéntes pénztárak azt javasolják nyugdíjas tagjaiknak: ha nem létszükséglet, egyelőre várjanak a pénzek felvételével, hiszen ezáltal realizálnák a veszteséget, míg ha a megtakarításokat a számlán hagyják, hosszabb távon szinte biztosan ledolgozzák a tavalyi mínuszokat.

A nyugdíjpénztárak tavalyi vesztesége azért létezik nagyrészt csak papíron, mert az általuk kezelt megtakarítások többségét, mintegy 60 százalékát állampapírban tartják. A törvényi előírások miatt azonban ezeket a befektetéseket is az aktuális piaci értékük szerint kell nyilvántartani, vagyis azon az áron, amit akkor érnének, ha most kellene pénzzé tenni a papírokat. A befektetők pedig jelenleg csak igen nyomott árakon hajlandók magyar állampapírokat vásárolni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pénztárak azonban nem adják el állampapírjaikat, hiszen azokért a futamidő végén garantáltan megkapják mind a névértéket, mind az ígért kamatot. A kasszák pedig hosszú távú befektetésként vásárolnak állampapírt, így még normál piaci körülmények között sem jellemző, hogy a futamidő előtt értékesítenék azokat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 12:09
Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?