20 °C Budapest

Nagyon kemény időszak előtt állunk: adókedvezmény kell!

Pénzcentrum
2008. október 16. 15:31

A Lehman Brothers bedőlése nem érinti a CIG Biztosítót. Mindeközben mostanra kiemelten fontos, hogy a kormány az öngondoskodást elősegítse, míg Járai azt hangsúlyozta, nagyon kemény időszak előtt állunk - többek között ez hangzott el a mai rendkívüli sajtótájékoztatón.

Horváth Béla, az idén elindult CIG Biztosító vezérigazgatója kiemelte, hogy a tulajdonosi körben 8 százalékos részesedéssel a Lehman Brothers is megtalálható, ez azonban nem érinti a biztosító sorsát, mivel a belső szabályzatban az szerepel, hogy helyét a jogutód veszi majd át, a PwC vagy értékesíti a részesedést, vagy pedig a tulajdonosok élnek majd elővásárlási jogukkal.

Azt, hogy nincs gond, mi sem mutatja jobban, minthogy a héten tartották meg a Felügyelő Bizottság ülését, melyen immár másodszorra kellett módosítani az idei évre szóló prognózist. Először a terv 800 milliárd forintos díjállományra szólt, ezt emelték meg 1,7 milliárdra. Végül ezt kedden módosították 1,5 milliárd forintra. A rendszeres díjas termékekből befolyt díj már most meghaladja az 1 milliárd forintot, ez pedig azt mutatja, hogy a lakosság, érzi a válságos helyzetet, s tisztában van azzal, hogy az életbiztosítással, mint hosszú távú előtakarékossági forma, képes gondoskodni magáról. Az egyszeri díjas termékek ezen felül még legalább 1 milliárd forintos állományt tesznek ki.

Horváth Béla aláhúzta, a kedvező teljesítmény mögött egy régóta ismert tétel rejlik, hogy fellendülés idején duplázódnak a befektetések, válság idején azonban megháromszorozódnak a biztosítók bevételei. Ezen a ponton hívják fel a döntéshozók, a kormány figyelmét arra, hogy a hosszú távon előtakarékoskodókat - s, mint azt a vezérigazgató kiemelte, itt nem csak életbiztosításra gondolnak - azt állami eszközökkel is támogatni kell, így például fokozott adókedvezménnyel, melynek különös aktualitást ad a válság, s a világtakarékossági hónap. Az egyik javaslat a jelenlegi 3,5 millió forintos jövedelemhatár alatt érvényesíthető50-100 ezer forintos kedvezmény átalakítására vonatkozik, amely szerint ne legyen felső határ, s legyen a kedvezmény jövedelem-független.

Ez azért is lenne fontos, mivel még nagyon messze van Magyarország attól, hogy az előtakarékossági arány elérje a nyugati szintet. Éppen ezért a mai nappal megalapítják a Hosszútávra Előtakarékoskodók Szövetségét (HESZ), melynek tiszteletbeli elnöke Warren Buffett lesz, kinek eszközalapja prémium termék a CIG-nél. Buffett cége, a Berkshire Hathaway pedig a vezérigazgató értékelése szerint egy készpénzgazdag cég, s a közelmúltban az árfolyamok zuhanása ellenére is csupán néhány százalékponttal csökkent az eszközalap értéke.


A HESZ keretében a mai napon teszik közzé 15 évre szóló modellportfoliójukat, melyet az ügyfeleknek ajánlanak, de minden érdeklődő figyelemmel követheti. A szövetség munkájába kapcsolodó biztosítókat, alapkezelőket, egyéb szervezetek, illetve magánszemélyeket arra bíztatják, hogy alakítsanak ki saját modellportfoliót, így versenyezve egymással.

Sándor Benedek, a biztosító bankkapcsolati igazgatója eközben a CIG Warren Buffett Eszközalap mögöttes termékének, a Berkshire Hathaway holding befektetési aktivitását értékelte. Sándor szerint a Berkshire Hathaway befektetési politikája értékalapú szemléletet követ, mellyel lehetséges, hogy a válságos idők során is pozitív befektetési eredményeket érjenek el. Szeptember 1. és október 2. között, a cég részvényeinek árfolyama 17,2 százalékos növekedést ért el, az elmúlt 2 hónap alatt nem csökkent a befektetési eszközalap értéke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Járai Zsigmond, a CIG Felügyelő Bizottságának elnöke mindehhez hozzátette, a modellportfolió egy átlagos ajánlat, egyénileg minden ügyfél mást köthet, maga alakítja ki a portfolióját.

Járai kiemelte, nagyon nehéz év vár Magyarországra, különösen azért, mert nem vagyunk felkészülve a válságra, így azonnali lépések kellenek a hatások csökkentésére. A nehéz idők abban fognak megjelenni, hogy hitelszűke, s gazdasági visszaesés lesz, a kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok tömegesen mennek majd csődbe, a munkanélküliség, s az infláció növekedése várható. Nem lesz könnyű, azonban már most kell gondoskodni a jövőről. "A tűztől nem kell félni, de óvatosnak kell lenni. Jól kell megválogatni, hogy hová tesszük a pénzünket" - fogalmazott a volt jegybankelnök.

Hozzátette, az életbiztosítás egy nagyon hosszú távú befektetés, amely 10-20 évre szól. A mai adókedvezmények mellett is kedvező forma, de ha ezeket még sikerül tovább növelni, úgy ez az alternatíva még vonzóbb lesz. A CIG ügyfelek ezt érzik, s ezért különleges a helyzetük, hogy a válság közepén is jól alakulnak a mutatók. Sokkal több ügyfél van, mint amire gondoltak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?