13 °C Budapest

Nagyon kemény időszak előtt állunk: adókedvezmény kell!

Pénzcentrum
2008. október 16. 15:31

A Lehman Brothers bedőlése nem érinti a CIG Biztosítót. Mindeközben mostanra kiemelten fontos, hogy a kormány az öngondoskodást elősegítse, míg Járai azt hangsúlyozta, nagyon kemény időszak előtt állunk - többek között ez hangzott el a mai rendkívüli sajtótájékoztatón.

Horváth Béla, az idén elindult CIG Biztosító vezérigazgatója kiemelte, hogy a tulajdonosi körben 8 százalékos részesedéssel a Lehman Brothers is megtalálható, ez azonban nem érinti a biztosító sorsát, mivel a belső szabályzatban az szerepel, hogy helyét a jogutód veszi majd át, a PwC vagy értékesíti a részesedést, vagy pedig a tulajdonosok élnek majd elővásárlási jogukkal.

Azt, hogy nincs gond, mi sem mutatja jobban, minthogy a héten tartották meg a Felügyelő Bizottság ülését, melyen immár másodszorra kellett módosítani az idei évre szóló prognózist. Először a terv 800 milliárd forintos díjállományra szólt, ezt emelték meg 1,7 milliárdra. Végül ezt kedden módosították 1,5 milliárd forintra. A rendszeres díjas termékekből befolyt díj már most meghaladja az 1 milliárd forintot, ez pedig azt mutatja, hogy a lakosság, érzi a válságos helyzetet, s tisztában van azzal, hogy az életbiztosítással, mint hosszú távú előtakarékossági forma, képes gondoskodni magáról. Az egyszeri díjas termékek ezen felül még legalább 1 milliárd forintos állományt tesznek ki.

Horváth Béla aláhúzta, a kedvező teljesítmény mögött egy régóta ismert tétel rejlik, hogy fellendülés idején duplázódnak a befektetések, válság idején azonban megháromszorozódnak a biztosítók bevételei. Ezen a ponton hívják fel a döntéshozók, a kormány figyelmét arra, hogy a hosszú távon előtakarékoskodókat - s, mint azt a vezérigazgató kiemelte, itt nem csak életbiztosításra gondolnak - azt állami eszközökkel is támogatni kell, így például fokozott adókedvezménnyel, melynek különös aktualitást ad a válság, s a világtakarékossági hónap. Az egyik javaslat a jelenlegi 3,5 millió forintos jövedelemhatár alatt érvényesíthető50-100 ezer forintos kedvezmény átalakítására vonatkozik, amely szerint ne legyen felső határ, s legyen a kedvezmény jövedelem-független.

Ez azért is lenne fontos, mivel még nagyon messze van Magyarország attól, hogy az előtakarékossági arány elérje a nyugati szintet. Éppen ezért a mai nappal megalapítják a Hosszútávra Előtakarékoskodók Szövetségét (HESZ), melynek tiszteletbeli elnöke Warren Buffett lesz, kinek eszközalapja prémium termék a CIG-nél. Buffett cége, a Berkshire Hathaway pedig a vezérigazgató értékelése szerint egy készpénzgazdag cég, s a közelmúltban az árfolyamok zuhanása ellenére is csupán néhány százalékponttal csökkent az eszközalap értéke.


A HESZ keretében a mai napon teszik közzé 15 évre szóló modellportfoliójukat, melyet az ügyfeleknek ajánlanak, de minden érdeklődő figyelemmel követheti. A szövetség munkájába kapcsolodó biztosítókat, alapkezelőket, egyéb szervezetek, illetve magánszemélyeket arra bíztatják, hogy alakítsanak ki saját modellportfoliót, így versenyezve egymással.

Sándor Benedek, a biztosító bankkapcsolati igazgatója eközben a CIG Warren Buffett Eszközalap mögöttes termékének, a Berkshire Hathaway holding befektetési aktivitását értékelte. Sándor szerint a Berkshire Hathaway befektetési politikája értékalapú szemléletet követ, mellyel lehetséges, hogy a válságos idők során is pozitív befektetési eredményeket érjenek el. Szeptember 1. és október 2. között, a cég részvényeinek árfolyama 17,2 százalékos növekedést ért el, az elmúlt 2 hónap alatt nem csökkent a befektetési eszközalap értéke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Járai Zsigmond, a CIG Felügyelő Bizottságának elnöke mindehhez hozzátette, a modellportfolió egy átlagos ajánlat, egyénileg minden ügyfél mást köthet, maga alakítja ki a portfolióját.

Járai kiemelte, nagyon nehéz év vár Magyarországra, különösen azért, mert nem vagyunk felkészülve a válságra, így azonnali lépések kellenek a hatások csökkentésére. A nehéz idők abban fognak megjelenni, hogy hitelszűke, s gazdasági visszaesés lesz, a kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok tömegesen mennek majd csődbe, a munkanélküliség, s az infláció növekedése várható. Nem lesz könnyű, azonban már most kell gondoskodni a jövőről. "A tűztől nem kell félni, de óvatosnak kell lenni. Jól kell megválogatni, hogy hová tesszük a pénzünket" - fogalmazott a volt jegybankelnök.

Hozzátette, az életbiztosítás egy nagyon hosszú távú befektetés, amely 10-20 évre szól. A mai adókedvezmények mellett is kedvező forma, de ha ezeket még sikerül tovább növelni, úgy ez az alternatíva még vonzóbb lesz. A CIG ügyfelek ezt érzik, s ezért különleges a helyzetük, hogy a válság közepén is jól alakulnak a mutatók. Sokkal több ügyfél van, mint amire gondoltak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm