18 °C Budapest

Mi a biztosítók titka?

Pénzcentrum
2008. július 25. 15:00

A világ nagy biztosító társaságai többé-kevésbé "száraz lábbal" áteveztek a hitelválságon, ennek ellenére a befektetők óvatoskodnak, nem kellenek nekik a részvények. Hogy mindemögött mi áll, annak az Economist járt utána, lássuk, mire jutottak!

Ebben az évben a banki papírok árfolyama közel harmadával esett, így a legtöbb európai befektető most rossz ötletnek gondolja, hogy biztosítási részvényekbe tegye pénzét. Ráadásul a bankok mérlegei - melyet a megfontolt és professzionális befektetők természetesen folyamatosan figyelemmel kísérnek - talán nehezebben érthetően egy hagyományos vállalaténál, azonban a biztosítók beszámolójának elemzése még súlyosabb és összetettebb feladat.

Mindemellett az is sokat nyom a latba, hogy a 2002-es gazdasági visszaesésnél a biztosítók is megégették magukat. A legnagyobb európai társaságok akkor túlságosan nagy arányban tartottak részvényeket, így mikor a piacok negatívba fordultak, a biztosítók pozíciója is megroggyant, sokan közülük új részvények kibocsátására kényszerültek.

Azóta persze jóval óvatosabbak a biztosítók, ami abban is megmutatkozik, hogy ezen szektor részvényeinek ára esett arányaiban a legkevesebbet. Ez arra vezethető vissza, hogy manapság a részvények már csupán 10 százalékos arányt képviselnek a 10 legnagyobb európai biztosító befektetett eszközei között, a nagyobb részt a kevésbé kockázatos állami- és jó minősítésű vállalati kötvények teszik ki.

A befektetők mindezek ellenére tartanak a biztosító társaságok részvényeitől, ami a Citigroup elemzője szerint arra vezethető vissza, hogy nincs egységes rendszer, amely alapján történne a könyvelés és a beszámoló elkészítése.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?