7 °C Budapest

PSZÁF vs. MÁV: összeesküvés-elmélet 2.0

Pénzcentrum
2008. április 8. 08:00

Botrány nélkül zajlott le a tavalyi kötelező kampány. Nem függesztett fel senkit a Felügyelet és a GVH sem buktatott meg karteleket. Azonban a múlt hét pénteken felpezsdült az állóvíz és egy PSZÁF határozat kapcsán ismét a figyelem központjába került a MÁV Biztosító Egyesület. Puskaporossá vált a levegő a két szervezet között, főleg mióta a MÁV bejelentette, a határozat ellenére sem függesztik fel a tevékenységüket. Kiss Bálint véleménye az, hogy egy lejárató akció folyik ellenük, míg a Felügyelet szerint tartalékhiányról van szó. Mától azonban az alkuszok sem kínálják a MÁV termékét, betartva ezzel a határozatot.Azonban a kérdés elsősorban nem az, hogy jogos-e a felfüggesztés, hanem az, hogy figyelmen kívül hagyhatja egy piaci szereplő a PSZÁF határozatát?

A "botrány" múlt hét pénteken pattant ki, mikor is április 8-tól visszavonásig felfüggesztette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékének terjesztését. A PSZÁF kötelezte a biztosító egyesületet tartalékhiányos kgfb állománya átruházásának előkészítésére. A határozat szerint a felfüggesztés alatt az egyesület továbbra is jogosult, s köteles a már meglévő kgfb-állomány kezelésére, azaz a már meglévő szerződéseken alapuló biztosítási tevékenység végzésére.

2008. április 7-ét követően azonban kgfb-szerződésre vonatkozó ajánlatot már nem fogadhat el. Emellett a PSZÁF kezdeményezte a biztosító első számú vezetőjének és vezető biztosításmatematikusának felmentését.

A felfüggesztés és az állományátruházás indoka az egyesületnél meglévő állomány tartalékhiánya, amely hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos működését.

A MÁV válasza

A Felügyelet álláspontját elutasította a MÁV vezetője és kijelentette, hogy nem függesztik fel a tevékenységüket. Ez azért is kiváltképp érdekes, mivel a Bit értelmében köteles a határozatban foglaltakat végrehajtani. Majd ezt követően megtámadhatja azt.

Kiss Bálint,szerint egy lejárató akció folyik az egyesület ellen, amelyet nagy piaci szereplők kezdeményeztek, mivel a MÁV nem volt hajlandó bekapcsolódni az aktív kárrendezésbe.

Az egyesület vezetője elmondta, nem jogerős a határozat, mivel azt nem kapták meg időben, tehát betartaniuk sem kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kitart a Felügyelet

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) munkanapon kézbesíti a határozatot, melyet a MÁV Biztosító szabályszerűen át is vett - mondta el kérdésünkre Binder István, a PSZÁF szóvivője. A határozatban szereplők szerint a kötelezettségek április 8-tól lépnek életbe, így még korai volna jóslatokba bocsátkozni, hogy az egyesület valóban eleget tesz-e ennek, ez ma reggel ki fog derülni,

A határozatban foglaltak szerint az egyesületnek két lehetősége van, vagy rendezi a fennálló tartalékhiányt, vagy pedig június 30-ig biztosítja a kgfb-állomány átruházását, melyről folyamatosan jelentenie kell a PSZÁF-nak. Az első ilyen jelentést az átadás-átvételről április 15-ig kell megtenni.

Amennyiben a biztosító egyesület megtagadja a szankciók végrehajtását, abban az esetben a PSZÁF további eszközöket alkalmaz majd (hogy miket, azt nem árulták el). Binder István kiemelte, hogy mindezt a Felügyelet a teljes ügyfélkör biztonságának szavatolása érdekében teszi meg.

Sok minden kiderül tehát a mai napon, várjuk mind a MÁV Biztosító, mind pedig a Felügyelet reakcióit.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem