Öntsünk tiszta vizet a pohárba: hogyan lesz az ügynökvizsga?

Pénzcentrum
2008. július 1. 11:15

A közelmúltban, június 16-án hatályba lépett rendelet némi kavarodást okozott azzal kapcsolatosan, kinek, mikor, hol és hogyan kell majd vizsgát tennie, ha biztosításközvetítői tevékenységet kíván végezni. A félreértések elkerülése végett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tájékoztatót adott ki, ennek főbb megállapításait vesszük most górcső alá.

Csak alternatíva

A szóban forgó Pénzügyminisztérium rendelet a függő és független biztosításközvetítői hatósági képzés követelményrendszeréről és a hatósági vizsgáról rendelkezik. Nagyon fontos kiemelni, hogy a hatósági vizsga az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő képzés és vizsga alternatívája. A hatóság alatt ebben az esetben a PSZÁF-ot kell érteni.

Mit kell tennie a PSZÁF-nak?

A PSZÁF feladata a rendeletekben meghatározottak alapján tehát a Vizsgaszabályzat elkészítése, ennek kell tartalmaznia a hatósági vizsga és vizsgáztatás valamennyi részletes szabályát. Emellett el kell készítenie azt az útmutatót is, amely a képzést és vizsgáztatást végző szervek jelentkezésére és nyilvántartásba vételére vonatkozik, s ennek alapján elvégezni a nyilvántartásba vételt, majd ezt közzé is teszi a honlapján.

A PSZÁF-nak emellett feladata a képzés és vizsgáztatás ellenőrzése is. Emellett ki kell jelölnie és nyilvántartásba kell vennie a vizsgabiztosokat, s jegyzéket kell vezetni róluk, valamint nevüket és elérhetőségüket közzé kell tennie a honlapján.

Mikor lesz vizsga?

A PSZÁF-nak havonta legalább két vizsgaidőpontot kell biztosítania, ez alól kivételt az augusztusi és decemberi hónapok képezhetnek. Azt, hogy mikor lesz a vizsga, 90 nappal korábban, közlemény formájában kell a honlapon közzétenni. Ha valaki vizsgára jelentkezik, 2 hónapon belül kapnia kell időpontot. A PSZÁF határozza meg azt is, hogy a vizsgán milyen tesztkérdéseket lehet számon kérni.

Ki lesz képző szerv?

Képző szerv az lehet, aki szerepel a PSZÁF már előbb említett jegyzékében szerepel, OKJ szerinti szakképzést végez, vagy a Magyar Köztársaság területén biztosítási tevékenységet végzésére jogosult, és biztosításközvetítői alapképzést végez.

Teendői közé tartozik természetesen a képzés és a vizsgáztatás, ehhez képzési programot kell készítenie, melynek tartalmaznia kell a képzés során megszerezhető ismereteket, a képzésre történő jelentkezés, az azon való részvétel feltételeit, valamint a képzés tartamát, amely függő biztosításközvetítői képzés esetén 30 óra, független biztosításközvetítői képzés esetén pedig 40 óra. A képző szervenek kell kiválasztania a vizsgabiztost is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Biztos a vizsgabiztos

Vizsgabiztos csak büntetlen előéletű, cselekvőképes személy lehet, aki:
• felsőfokú végzettséggel rendelkezik, továbbá biztosítónál, biztosításközvetítőnél, illetve az államigazgatás pénzügyi, illetve gazdasági területén, vagy biztosítók, biztosításközvetítők, szaktanácsadók, szakmai érdek-képviseleti szerveinél legalább 5 éves szakmai tapasztalatot szerzett, vagy
• középfokú végzettséggel rendelkezik, és biztosítónál, biztosításközvetítőnél, vagy szaktanácsadónál legalább 10 éves szakmai tapasztalatot szerzett.

A vizsgabiztosi nyilvántartásba való felvételt a PSZÁF-nál kell kérelmezni a feltételeknek való megfelelés igazolásával. Nem lehet vizsgabiztos, aki a vizsgázó képzésében részt vett, illetve aki a vizsgázóval hozzátartozói kapcsolatban áll, aki a PSZÁF alkalmazottja, illetve köztisztviselője.

Hatósági vizsga és képzés

A hatósági vizsga letétele előtt kötelező a hatósági képzésen részt venni. Vizsgázni lehet írásban, vagy számítógépes vizsgaprogram igénybe vételével is. A jelentkezést a képző szervnél kell benyújtani, legalább 15 nappal a tervezett vizsgaidőpont előtt. A vizsga akkor sikeres, ha a feladatok megoldására adható összpontszám legalább 75 százalékát elérte a vizsgázó. Amennyiben nem sikerül a vizsga, nem kell újra elvégezni a képzést.


Sérelem esetén a tudomásszerzést követő 15 napon belül lehet kifogást benyújtani a képző szervnél, aki ezt 15 napon belül megküldi a PSZÁF-nak, kivéve, ha a képző szerv a kifogás tárgyát képező intézkedéseket visszavonja, illetve a kifogásnak megfelelően jár el. A PSZÁF-nak 30 napja van a kifogás megvizsgálására és az érintettek értesítésére.

A hatósági vizsga szabályzatát várhatóan 2008. július 16-ig elfogadja a Pénzügyminisztérium, ezt, valamint a képző szervek nyilvántartásba vételét követően kezdődhet meg a képzés és vizsgáztatás.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?