20 °C Budapest

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: hogyan lesz az ügynökvizsga?

Pénzcentrum
2008. július 1. 11:15

A közelmúltban, június 16-án hatályba lépett rendelet némi kavarodást okozott azzal kapcsolatosan, kinek, mikor, hol és hogyan kell majd vizsgát tennie, ha biztosításközvetítői tevékenységet kíván végezni. A félreértések elkerülése végett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tájékoztatót adott ki, ennek főbb megállapításait vesszük most górcső alá.

Csak alternatíva

A szóban forgó Pénzügyminisztérium rendelet a függő és független biztosításközvetítői hatósági képzés követelményrendszeréről és a hatósági vizsgáról rendelkezik. Nagyon fontos kiemelni, hogy a hatósági vizsga az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő képzés és vizsga alternatívája. A hatóság alatt ebben az esetben a PSZÁF-ot kell érteni.

Mit kell tennie a PSZÁF-nak?

A PSZÁF feladata a rendeletekben meghatározottak alapján tehát a Vizsgaszabályzat elkészítése, ennek kell tartalmaznia a hatósági vizsga és vizsgáztatás valamennyi részletes szabályát. Emellett el kell készítenie azt az útmutatót is, amely a képzést és vizsgáztatást végző szervek jelentkezésére és nyilvántartásba vételére vonatkozik, s ennek alapján elvégezni a nyilvántartásba vételt, majd ezt közzé is teszi a honlapján.

A PSZÁF-nak emellett feladata a képzés és vizsgáztatás ellenőrzése is. Emellett ki kell jelölnie és nyilvántartásba kell vennie a vizsgabiztosokat, s jegyzéket kell vezetni róluk, valamint nevüket és elérhetőségüket közzé kell tennie a honlapján.

Mikor lesz vizsga?

A PSZÁF-nak havonta legalább két vizsgaidőpontot kell biztosítania, ez alól kivételt az augusztusi és decemberi hónapok képezhetnek. Azt, hogy mikor lesz a vizsga, 90 nappal korábban, közlemény formájában kell a honlapon közzétenni. Ha valaki vizsgára jelentkezik, 2 hónapon belül kapnia kell időpontot. A PSZÁF határozza meg azt is, hogy a vizsgán milyen tesztkérdéseket lehet számon kérni.

Ki lesz képző szerv?

Képző szerv az lehet, aki szerepel a PSZÁF már előbb említett jegyzékében szerepel, OKJ szerinti szakképzést végez, vagy a Magyar Köztársaság területén biztosítási tevékenységet végzésére jogosult, és biztosításközvetítői alapképzést végez.

Teendői közé tartozik természetesen a képzés és a vizsgáztatás, ehhez képzési programot kell készítenie, melynek tartalmaznia kell a képzés során megszerezhető ismereteket, a képzésre történő jelentkezés, az azon való részvétel feltételeit, valamint a képzés tartamát, amely függő biztosításközvetítői képzés esetén 30 óra, független biztosításközvetítői képzés esetén pedig 40 óra. A képző szervenek kell kiválasztania a vizsgabiztost is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Biztos a vizsgabiztos

Vizsgabiztos csak büntetlen előéletű, cselekvőképes személy lehet, aki:
• felsőfokú végzettséggel rendelkezik, továbbá biztosítónál, biztosításközvetítőnél, illetve az államigazgatás pénzügyi, illetve gazdasági területén, vagy biztosítók, biztosításközvetítők, szaktanácsadók, szakmai érdek-képviseleti szerveinél legalább 5 éves szakmai tapasztalatot szerzett, vagy
• középfokú végzettséggel rendelkezik, és biztosítónál, biztosításközvetítőnél, vagy szaktanácsadónál legalább 10 éves szakmai tapasztalatot szerzett.

A vizsgabiztosi nyilvántartásba való felvételt a PSZÁF-nál kell kérelmezni a feltételeknek való megfelelés igazolásával. Nem lehet vizsgabiztos, aki a vizsgázó képzésében részt vett, illetve aki a vizsgázóval hozzátartozói kapcsolatban áll, aki a PSZÁF alkalmazottja, illetve köztisztviselője.

Hatósági vizsga és képzés

A hatósági vizsga letétele előtt kötelező a hatósági képzésen részt venni. Vizsgázni lehet írásban, vagy számítógépes vizsgaprogram igénybe vételével is. A jelentkezést a képző szervnél kell benyújtani, legalább 15 nappal a tervezett vizsgaidőpont előtt. A vizsga akkor sikeres, ha a feladatok megoldására adható összpontszám legalább 75 százalékát elérte a vizsgázó. Amennyiben nem sikerül a vizsga, nem kell újra elvégezni a képzést.


Sérelem esetén a tudomásszerzést követő 15 napon belül lehet kifogást benyújtani a képző szervnél, aki ezt 15 napon belül megküldi a PSZÁF-nak, kivéve, ha a képző szerv a kifogás tárgyát képező intézkedéseket visszavonja, illetve a kifogásnak megfelelően jár el. A PSZÁF-nak 30 napja van a kifogás megvizsgálására és az érintettek értesítésére.

A hatósági vizsga szabályzatát várhatóan 2008. július 16-ig elfogadja a Pénzügyminisztérium, ezt, valamint a képző szervek nyilvántartásba vételét követően kezdődhet meg a képzés és vizsgáztatás.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 10. 17:31
Hétfő reggel a lányokon matrózblúz, a fiúkon öltöny, előttük egy kitöltendő gondolattérkép Ady Endre...
MEDIA1  |  2024. május 10. 16:48
A Media1 megtudta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Megafon nevű Fidesz-közeli internetes propagan...
Bankmonitor  |  2024. május 10. 11:29
A Babaváró hitel egy nagyon kedvezményes konstrukció: a futamidő alatt született gyerekek számától f...
Holdblog  |  2024. május 10. 10:16
Folytatódik a HOLD Alapkezelő és a Bankmonitor eseménysorozata: a következő, élő rendezvényen, a Mer...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm