21 °C Budapest

Elárasztanak minket az ügynökök?

Pénzcentrum
2008. június 4. 12:00

Az egyes biztosító társaságok több csatorna közül is válogathatnak, melyeken kívánják ügyfeleiket elérni, termékeiket, szolgáltatásaikat értékesíteni. Egy régebbi cikkünkben már részleteztük a direktbiztosítók elterjedésének okait, létjogosultságát, most azonban egy másik irányba tekintünk, nézzük, milyen jövő várhat az ügynökökre!

Kiáramlanak, mert lehet

A szaporodó biztosítási ügynökök forrása vélhetően az Egyesült Királyság lesz majd, ami nem véletlen. A szigetországban ugyanis amellett, hogy a hitelválság nyomán sorra bajba kerülő pénzügyi intézmények és a fizetésképtelenné váló ügyfelek miatt romló pénzügyi hangulat borzolja a kedélyeket, a jutalékok és díjak is csökkenésnek indultak.

Így egyáltalán nem csoda, ha a brit biztosítási brókerek az "Öreg kontinens" felé fordították arcukat, egyfajta menekülési útvonalat remélvén az irányváltástól. Az ügyfél-piac kiterjesztésében mindenképpen a brit ügynökök segítségére lehet a 2006-ban elfogadott Biztosításközvetítői Direktíva, melynek alapján a brit Pénzügyi Felügyeletnél (FSA) regisztrált brókerek jogosultságot kapnak az értékesítésre bármelyik más uniós tagállamban. Az ilyetén engedélyek igencsak népszerűnek bizonyultak, eleddig ugyanis már mintegy 400 brit bróker folytat tevékenységet egyedül Franciaországban.

Függő és független:
A függő ügynök egyetlen biztosító termékeit, vagy több társaság egymással nem versengő termékeit közvetíti. Független ügynök (bizonyos kivételekkel) minden egyéb biztosításközvetítő.
Az ügyfelek oldaláról ugyanakkor egyelőre nem bizonyos, hogy pozitív lehet ez a változás. Az Egyesült Királyságban, s több európai országban is kérdéses, hogy az ügynöki jutalékokat nyilvánossá tegyék-e. A már említett direktíva felülvizsgálata, újratárgyalása már folyik, s tavaly szeptemberben az Európai Bizottság még azt is kijelentette, hogy több tagországban a jelenlegi szabályozási szint nem biztosítja a teljes mértékben transzparens tranzakcióhoz szükséges információkat.

Az 1937-ben megalakult Biztosításközvetítők Európai Szövetsége (Bipar) 32 országból 47 nemzeti szövetséget tudhat tagságában, vagyis hozzávetőlegesen 80 000 független közvetítőt képvisel. A Bipar is osztja a Bizottság véleményét, azonban egy olyan szabályozói környezet kialakításáért érvelnek, amely az ügyfelek védelme mellett biztosítja a megfelelő üzletvitel lehetőségét is.

Itthon is vannak ügynökök...

Magyarországon persze nem csupán a külföldről érkező közvetítők vannak jelen. A hatályos szabályozás alapján ma biztosításközvetítői tevékenységet kizárólag olyan személy végezhet, aki szerepel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) nyilvántartásában, amely a Biztosításközvetítői regiszter nevet viseli.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A regiszterben szereplő független közvetítők között összesen 4 olyan ügynök van, akinek esetében a tevékenység helye többek között az Egyesült Királyság. Ezzel szemben sem határon átnyúló biztosítónak, sem pedig külföldi biztosítónak közvetítő természetes személy, illetve gazdálkodó szervezet sincs regisztrálva.

Miért lehetünk vonzóak a britek számára?

A Pricewaterhouse Coopers adatai szerint a közép- és kelet-európai régió biztosítási piacainak növekedési üteme meghaladja a nyugati tagországokban tapasztalhatókét. Ám a különösen vonzó terepet a legújabban csatlakozott államok, Románia és Bulgária jelenthetik, hiszen a díjbevétel növekedése a GDP-emelkedésének négyszeresét tette ki.

Ugyanakkor a fennálló kulturális különbségekről sem szabad megfeledkezniük az esetlegesen ideáramló briteknek, hiszen a keleti államokban még nem alakult ki a megfelelő mértékű biztosítási tudatosság.

A brit ügynökök esetében egyébként elterjedt módszer, hogy kész, szűrt ügyfél-adatbázist vásárolnak, így könnyen hozzájuthatnak újabb és újabb biztosításra vágyóknak, így termelve meg jutalékukat. Persze az már messze nem mindegy, hogy milyen minőségűek az adatbázisban megtalálható adatok, sőt az sem elég, ha van kinek eladni, ügyes és megfelelő technika kell ahhoz, hogy valóban üzlet is legyen belőle.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 13:10
A megújult FilmMania arculat apropóján az amerikai mozipremierrel szinte egyidőben elérhető John Tra...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem