A foglalkoztatás bővítését és a társadalmi integrációt elősegítő újabb projektek az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében

Pénzcentrum
2008. május 23. 13:59

Az európai uniós támogatások a fejlődés és felzárkózás példanélküli esélyét biztosítják Magyarország számára. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv hatékony és célzatos felhasználásával munkahelyeket teremthetünk, munkára képesíthetünk, munkára ösztönözhetünk - derül ki a legújabb NFÜ közleményből.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv révén összesen több mint 1 milliárd forint támogatásban részesül két újabb kiemelt projekt: egy, amely a hajléktalanok és egy másik, amely a hátrányos helyzetű gyermekek integrációjának javítását, esélyegyenlőségének megteremtését célozza.
A fejlesztések közvetve hozzájárulnak a foglalkoztatás bővítéséhez és a gazdasági fejlődés felgyorsításához.
A hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása, valamint a versenyből kiszorulók ösztönzése és munkára képesítése a sikeres és versenyképes Magyarország megteremtésének alapvető feltétele.
A hajléktalan emberek és a rászoruló kisgyermekek a társadalom azon rétegéhez tartoznak, amelynek segítségre van szüksége az újrainduláshoz, illetve az életkezdéshez. Képzésük és munkához segítésük, integrációjuk és felzárkóztatásuk a magyar fejlesztési stratégia fontos eleme. A sikeres és versenyképes Magyarországot ugyanis csak mindannyiunk közös munkájával teremthetjük meg. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség e célkitűzésekkel összhangban részesítette összesen több mint 1 milliárd forintos támogatásban az alábbi két projektet.

A Hajléktalanokért Közalapítvány az Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberekért Közalapítvánnyal partnerségben 345 millió forint európai uniós fejlesztési pénzt nyert el a hajléktalan emberek társadalmi integrációját segítő TÁMOP-5.3.2. pályázat keretében. A projekt célja a hajléktalanok társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának szakmai és módszertani megalapozása. A támogatásból az integrációt segítő konkrét megoldásoknak megfelelő szervezetfejlesztés, a hajléktalanok helyzetét javító javaslatok valósulhatnak meg, valamint szakmai és társadalmi hálózatok épülhetnek ki. A projektgazda Hajléktalan Közalapítvány tizenhat éves szakmai múltja, a területen szerzet tapasztalatai és magas színvonalú tevékenysége biztosítja, hogy a megvalósuló fejlesztés kézzelfogható változásokat hozzon.

A társadalmi kohézió és a gazdasági fejlődés szempontjából szintén fontos réteg, a hátrányos helyzetű kisgyermekek felzárkózását célzó gyerekesély program országos kiterjesztését az NFÜ 688,6 millió forint európai uniós forrással támogatja a TÁMOP-5.2.1. pályázat keretében. A gyermek-esélyegyenlőségi program gazdája a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet, partnerségben a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézet Gyermekprogram Irodájával. A projekt megalapozza a 0-7 éves gyerekek integrációjának és esélyegyenlőségének növelésére nyújtott korszerű szolgáltatásokat és kistérségi programokat. A fejlesztés keretei között létrejön a témával kapcsolatos tudásbázis, kidolgozzák a Biztos Kezdet és a kistérségi, összetett modellprogramokat, valamint más kapcsolódó szolgáltatások tervezésére, megvalósítására, értékelésére, fenntarthatóságára és módszertani támogatására szolgáló eszközöket, képzési csomagokat hoznak létre. A kiemelt projekt megerősíti a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet szakmai tevékenységét, szorosabbá fűzi a gyermekvédelmi feladatokat ellátó intézmények, önkormányzatok és civil szervezetek szakmai kapcsolatait, valamint elősegíti a társadalmi szemléletváltást.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?