18 °C Budapest

Valóban egyenlők a nők és a férfiak?

Pénzcentrum
2008. január 28. 05:55

Mielőtt bárki megbotránkozna a kérdés kapcsán, gyorsan leszögezzük, hogy biztosítási termékek árazása szempontjából közelítünk a témához. Azaz miért és meddig kell az egyik vagy másik nemnek többet fizetni ugyanazon biztosításért?

A miért miatt a statisztikát kell okolnunk. De, hogy ne csapjunk rögtön a közepébe, kezdjük egy kicsit messzebbről a dolgokat!

Alapvetően az életbiztosítási termékeket érinti a nemek szerinti árazás. E mögött pedig a halálozási táblázatok állnak. Ugyanis a nők tovább élnek a férfiaknál, ezért egyes biztosítási típusokat nekik alacsonyabban lehet árazni, más termékeket magasabban. Ha kíváncsi, hogy statisztikailag ki meddig fog élni, akkor az alábbi cikkünkben megtudhatja:

Meddig élsz még, ha most 30,40,50... éves vagy?

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy haláleseti kockázatra vonatkozó biztosítási konstrukciónál minden korcsoportra alacsonyabb a női biztosítási díj (mivel statisztikai adatok bizonyítják, hogy a nők várható élettartama magasabb, mint a férfiaké); járadékbiztosítások esetében a férfi tarifa az alacsonyabb.

Lesz-e változás a díjakban?

Az EU zászlajára tűzte, hogy megszűnteti a nemek közötti díjkülönbségeket. Meg is alkották a Gender direktívát, amely ezt a célt hivatott végrehajtani. Azonban, egy direktíva létrehozásával nehéz kiküszöbölni a halálozási statisztikák rideg valóságát, különösen úgy, hogy ne az alacsonyabb díjú biztosítások díjai növekedjenek.

Az irányelv kimondja, hogy a tagállamok biztosítják, hogy legkésőbb 2007. december 21. után kötött valamennyi új szerződésben a biztosítási, illetve azzal kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások alkalmazásakor a biztosítási díjak és juttatások számításában a nemi hovatartozás tényezőként történő számbavétele az egyének biztosítási díjaiban és juttatásaiban nem eredményez különbséget.

Mivel ennek a teljesítése nem implementálható azonnal a gyakorlatban (arról, hogy ez pontosan hogyan is valósul meg, arról a későbbiekben még lesz szó), ezért engedményeket is tesz a direktíva.

Ennek értelmében a tagállamok 2007. december 21. előtt dönthetnek úgy, hogy megengednek arányos különbségeket az egyének biztosítási díjaiban és juttatásaiban, ha a vonatkozó és pontos biztosításmatematikai és statisztikai adatok alapján a nemi hovatartozás alkalmazása a kockázatelemzésben meghatározó tényező. Az érintett tagállamok gondoskodnak arról, hogy a nemi hovatartozás döntő biztosításmatematikai tényezőként történő alkalmazására vonatkozó pontos adatokat összeállítsák, közzétegyék és rendszeresen frissítsék, és erről a Bizottságot tájékoztatják. Ezek a tagállamok 2007. december 21. után öt évvel, a 16. cikkben említett bizottsági jelentést figyelembe véve, döntésüket áttekintő értékelésnek vetik alá, és ennek eredményét megküldik a Bizottságnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Öt évre tehát mentességet kapott az összes tagország, aki alá tudta támasztani a díjkülönbségek meglétét. Azonban a terhességgel és anyasággal kapcsolatos költségek semmiképp nem eredményezhetnek az egyének biztosítási díjaiban és juttatásaiban különbözőségeket.

Ehhez kapcsolódóan egy hazai törvény is született, amely 2007. december 1-jén lépett hatályba. A törvény a biztosítási és az azzal kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások esetében megengedi a nemek között eltérő díjak és szolgáltatások alkalmazását, amennyiben ezek statisztikai adatok alapján, arányosan, igazolt módon történnek.

Ugyanakkor a törvény szerint a terhességgel és anyasággal kapcsolatos költségek miatt nem alkalmazható különbségtétel a nemek között. Ez utóbbi rendelkezést a 2008. december 21-ét követően megkötött szerződésekre kell alkalmazni.

A nemi hovatartozás szerint eltérő díjakat és szolgáltatásokat alátámasztó adatokat a biztosító köteles nyilvánosságra hozni és évente aktualizálni, illetve az éves adatszolgáltatás keretében megküldeni a Felügyeletnek. Ez utóbbi kötelezettséget első alkalommal a 2007. évre vonatkozó éves jelentés megküldésével egyidejűleg kell teljesíteni.

Jelenleg a társaságok biztosításmatematikai számításokon keresztül vizsgálják, hogy mely szolgáltatások esetében lehet a biztosítási díjakban a nemek közötti különbségtételt megszüntetni, azaz unisex díjakat alkalmazni.

Több piaci szereplő egyes betegségbiztosítási kockázatok esetében (kórházi napi térítés, műtéti térítés) jelenleg alkalmaz különbségeket a biztosítási díjakban a nemek között a terhességgel és anyasággal kapcsolatos költségek miatt. Azonban a terhesség és anyaság miatt felmerülő költségeket teríteni fogják a teljes kockázatközösségen, törvényben megszabott határidőig. Sőt vannak, akik kínálnak kifejezetten nőknek szóló biztosításokat (ezekről egy későbbi cikkben még lesz szó).

A Direktíva bevezetése (történjen az bármikor) nem lesz hatással a futó szerződésekre. Tehát nem kell attól tartanunk, hogy már több éve futó szerződéseink díjai egyik napról a másikra drasztikusan megemelkednek (vagy csökkennek). Az unisex biztosítási díjak esetleges bevezetésével összefüggésben alig lesz érzékelhető a változás a biztosítási díjakban. A terhesség és anyaság miatti különbségtétel megszüntetésével összefüggésben a kórházi napi térítés és a műtéti térítés biztosításoknál várhatóan a szülőképes korú nők biztosítási díja jelentősen csökkenni fog, míg az idősebb nők és a férfiak biztosítási díja kis mértékben emelkedik.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 07:31
Sokan 5 évig fix kamatozású lakáshitelt vettek fel az elmúlt években. Ezen hitelek egy részének a kö...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
MEDIA1  |  2022. október 6. 17:30
A szélsséges megnyilvánulásairól elhíresült oldal a letiltása után egy másik Facebook-lapon kezdett...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?