13 °C Budapest

Valóban egyenlők a nők és a férfiak?

Pénzcentrum
2008. január 28. 05:55

Mielőtt bárki megbotránkozna a kérdés kapcsán, gyorsan leszögezzük, hogy biztosítási termékek árazása szempontjából közelítünk a témához. Azaz miért és meddig kell az egyik vagy másik nemnek többet fizetni ugyanazon biztosításért?

A miért miatt a statisztikát kell okolnunk. De, hogy ne csapjunk rögtön a közepébe, kezdjük egy kicsit messzebbről a dolgokat!

Alapvetően az életbiztosítási termékeket érinti a nemek szerinti árazás. E mögött pedig a halálozási táblázatok állnak. Ugyanis a nők tovább élnek a férfiaknál, ezért egyes biztosítási típusokat nekik alacsonyabban lehet árazni, más termékeket magasabban. Ha kíváncsi, hogy statisztikailag ki meddig fog élni, akkor az alábbi cikkünkben megtudhatja:

Meddig élsz még, ha most 30,40,50... éves vagy?

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy haláleseti kockázatra vonatkozó biztosítási konstrukciónál minden korcsoportra alacsonyabb a női biztosítási díj (mivel statisztikai adatok bizonyítják, hogy a nők várható élettartama magasabb, mint a férfiaké); járadékbiztosítások esetében a férfi tarifa az alacsonyabb.

Lesz-e változás a díjakban?

Az EU zászlajára tűzte, hogy megszűnteti a nemek közötti díjkülönbségeket. Meg is alkották a Gender direktívát, amely ezt a célt hivatott végrehajtani. Azonban, egy direktíva létrehozásával nehéz kiküszöbölni a halálozási statisztikák rideg valóságát, különösen úgy, hogy ne az alacsonyabb díjú biztosítások díjai növekedjenek.

Az irányelv kimondja, hogy a tagállamok biztosítják, hogy legkésőbb 2007. december 21. után kötött valamennyi új szerződésben a biztosítási, illetve azzal kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások alkalmazásakor a biztosítási díjak és juttatások számításában a nemi hovatartozás tényezőként történő számbavétele az egyének biztosítási díjaiban és juttatásaiban nem eredményez különbséget.

Mivel ennek a teljesítése nem implementálható azonnal a gyakorlatban (arról, hogy ez pontosan hogyan is valósul meg, arról a későbbiekben még lesz szó), ezért engedményeket is tesz a direktíva.

Ennek értelmében a tagállamok 2007. december 21. előtt dönthetnek úgy, hogy megengednek arányos különbségeket az egyének biztosítási díjaiban és juttatásaiban, ha a vonatkozó és pontos biztosításmatematikai és statisztikai adatok alapján a nemi hovatartozás alkalmazása a kockázatelemzésben meghatározó tényező. Az érintett tagállamok gondoskodnak arról, hogy a nemi hovatartozás döntő biztosításmatematikai tényezőként történő alkalmazására vonatkozó pontos adatokat összeállítsák, közzétegyék és rendszeresen frissítsék, és erről a Bizottságot tájékoztatják. Ezek a tagállamok 2007. december 21. után öt évvel, a 16. cikkben említett bizottsági jelentést figyelembe véve, döntésüket áttekintő értékelésnek vetik alá, és ennek eredményét megküldik a Bizottságnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Öt évre tehát mentességet kapott az összes tagország, aki alá tudta támasztani a díjkülönbségek meglétét. Azonban a terhességgel és anyasággal kapcsolatos költségek semmiképp nem eredményezhetnek az egyének biztosítási díjaiban és juttatásaiban különbözőségeket.

Ehhez kapcsolódóan egy hazai törvény is született, amely 2007. december 1-jén lépett hatályba. A törvény a biztosítási és az azzal kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások esetében megengedi a nemek között eltérő díjak és szolgáltatások alkalmazását, amennyiben ezek statisztikai adatok alapján, arányosan, igazolt módon történnek.

Ugyanakkor a törvény szerint a terhességgel és anyasággal kapcsolatos költségek miatt nem alkalmazható különbségtétel a nemek között. Ez utóbbi rendelkezést a 2008. december 21-ét követően megkötött szerződésekre kell alkalmazni.

A nemi hovatartozás szerint eltérő díjakat és szolgáltatásokat alátámasztó adatokat a biztosító köteles nyilvánosságra hozni és évente aktualizálni, illetve az éves adatszolgáltatás keretében megküldeni a Felügyeletnek. Ez utóbbi kötelezettséget első alkalommal a 2007. évre vonatkozó éves jelentés megküldésével egyidejűleg kell teljesíteni.

Jelenleg a társaságok biztosításmatematikai számításokon keresztül vizsgálják, hogy mely szolgáltatások esetében lehet a biztosítási díjakban a nemek közötti különbségtételt megszüntetni, azaz unisex díjakat alkalmazni.

Több piaci szereplő egyes betegségbiztosítási kockázatok esetében (kórházi napi térítés, műtéti térítés) jelenleg alkalmaz különbségeket a biztosítási díjakban a nemek között a terhességgel és anyasággal kapcsolatos költségek miatt. Azonban a terhesség és anyaság miatt felmerülő költségeket teríteni fogják a teljes kockázatközösségen, törvényben megszabott határidőig. Sőt vannak, akik kínálnak kifejezetten nőknek szóló biztosításokat (ezekről egy későbbi cikkben még lesz szó).

A Direktíva bevezetése (történjen az bármikor) nem lesz hatással a futó szerződésekre. Tehát nem kell attól tartanunk, hogy már több éve futó szerződéseink díjai egyik napról a másikra drasztikusan megemelkednek (vagy csökkennek). Az unisex biztosítási díjak esetleges bevezetésével összefüggésben alig lesz érzékelhető a változás a biztosítási díjakban. A terhesség és anyaság miatti különbségtétel megszüntetésével összefüggésben a kórházi napi térítés és a műtéti térítés biztosításoknál várhatóan a szülőképes korú nők biztosítási díja jelentősen csökkenni fog, míg az idősebb nők és a férfiak biztosítási díja kis mértékben emelkedik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm