4 °C Budapest

Sólyom nemet mondott a több-biztosítós egészségügyre (2.)

Pénzcentrum
2007. december 27. 12:15

Nem írta alá az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt az államfő. Sólyom László a jogszabályt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek - adta hírül az Info Rádió.

A lépés nem a legsúlyosabb a lehetséges kimenetek között, sőt, igazából kifejezetten kedvező a kormánypártokra nézve. A köztársasági elnöknek elvileg lehetősége lett volna az Alkotmánybírósághoz fordulni, ez esetben a követezmények teljesen kiszámítathatalanok lettek volna.

Mivel Sólyom a jelek szerint komoly alkotmányossági aggályokat nem fogalmazott meg, ezért "csak" a parlamenthez való visszaküldés mellett döntött. A "megfontolás" azonban igen gyors is lehet, az országgyűlésnek joga van akár változatlan formában is újra elfogadni a törvényt - ez esetben Sólyom Lászlónak már alá kell írnia a jogszabályt.

Az Info Rádió tudósítása szerint a köztársasági elnök a többi között azzal indokolta döntését, hogy hiányzik a törvény társadalmi támogatottsága. Véleménye szerint sem külföldi tapasztalat, sem hatástanulmány nem támasztja alá a jogszabályban megjelenő átalakításokat, és nem készült el a koncepciója a végrehajtási rendeletnek sem.

A Fidesz elfogadja az államfő döntését, egyetért Sólyom László bölcs értékelésével - jelentette ki Mikola István, a párt egészségügyi szakpolitikusa. Hozzátette: örül annak, hogy Sólyom László nemcsak az egészségbiztosítási törvényre, hanem a teljes "úgynevezett reformra" utalt.

Az MSZP megérti, hogy a nagy horderejű törvényt az államfő visszaküldte az Országgyűlésnek - mondta az egészségügyi bizottság szocialista elnöke az InfoRádióban. Kökény Mihály kijelentette: örömmel hallották, hogy az államfő szerint is szükség van az egészségügy átalakítására és a magántőke bevonására.

Az államfő kifogásait alaposan tanulmányozni kell, erre a parlamenti szünet lehetőséget ad a frakcióknak - tette hozzá. Kökény Mihály közölte: igyekeztek azokat a kérdéseket kiküszöbölni, amelyek az alkotmányellenesség gyanúját felvethették volna, ezért örülnek, hogy ilyen kifogást Sólyom László sem vetett fel.

A politikus elmondta, hogy a végrehajtás kidolgozásakor intenzívebb párbeszédet folytatnak majd az érdekképviseletekkel és a szakmai szervezetekkel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 16:38
Instagram-videóban számolt be az RTL Reggelijétől a napokban elküldött műsorvezető a távozása körülm...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Kiszámoló  |  2022. november 28. 09:48
A hétvégén Zakopaneben voltunk a családdal. Két dolog tűnt fel. Az egyik az euronetes automaták elké...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?