12 °C Budapest

Sólyom nemet mondott a több-biztosítós egészségügyre (2.)

Pénzcentrum
2007. december 27. 12:15

Nem írta alá az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt az államfő. Sólyom László a jogszabályt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek - adta hírül az Info Rádió.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lépés nem a legsúlyosabb a lehetséges kimenetek között, sőt, igazából kifejezetten kedvező a kormánypártokra nézve. A köztársasági elnöknek elvileg lehetősége lett volna az Alkotmánybírósághoz fordulni, ez esetben a követezmények teljesen kiszámítathatalanok lettek volna.

Mivel Sólyom a jelek szerint komoly alkotmányossági aggályokat nem fogalmazott meg, ezért "csak" a parlamenthez való visszaküldés mellett döntött. A "megfontolás" azonban igen gyors is lehet, az országgyűlésnek joga van akár változatlan formában is újra elfogadni a törvényt - ez esetben Sólyom Lászlónak már alá kell írnia a jogszabályt.

Az Info Rádió tudósítása szerint a köztársasági elnök a többi között azzal indokolta döntését, hogy hiányzik a törvény társadalmi támogatottsága. Véleménye szerint sem külföldi tapasztalat, sem hatástanulmány nem támasztja alá a jogszabályban megjelenő átalakításokat, és nem készült el a koncepciója a végrehajtási rendeletnek sem.

A Fidesz elfogadja az államfő döntését, egyetért Sólyom László bölcs értékelésével - jelentette ki Mikola István, a párt egészségügyi szakpolitikusa. Hozzátette: örül annak, hogy Sólyom László nemcsak az egészségbiztosítási törvényre, hanem a teljes "úgynevezett reformra" utalt.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az MSZP megérti, hogy a nagy horderejű törvényt az államfő visszaküldte az Országgyűlésnek - mondta az egészségügyi bizottság szocialista elnöke az InfoRádióban. Kökény Mihály kijelentette: örömmel hallották, hogy az államfő szerint is szükség van az egészségügy átalakítására és a magántőke bevonására.

Az államfő kifogásait alaposan tanulmányozni kell, erre a parlamenti szünet lehetőséget ad a frakcióknak - tette hozzá. Kökény Mihály közölte: igyekeztek azokat a kérdéseket kiküszöbölni, amelyek az alkotmányellenesség gyanúját felvethették volna, ezért örülnek, hogy ilyen kifogást Sólyom László sem vetett fel.

A politikus elmondta, hogy a végrehajtás kidolgozásakor intenzívebb párbeszédet folytatnak majd az érdekképviseletekkel és a szakmai szervezetekkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20