-1 °C Budapest

Átképzik a brókereket - Mennyibe fog ez nekünk kerülni? (x)

Pénzcentrum
2007. október 2. 08:15

Brókerek, közvetítők, alkuszok, ügynökök és még hosszasan sorolhatnánk mindazokat az elnevezéseket, amelyekkel a biztosítási szektorban találkozhatunk, ha közvetítőkről van szó. Ügyfélként nekünk teljesen mindegy, hogy a velünk szemben álló szakembert hogyan nevezik, csak egy dolog érdekel minket: ért a szakmájához vagy sem?

A szakmájához pedig az ért, akit megtanítottak rá. Ez általában minden területen így van, miért lenne ez másképp a biztosításban? A törvény rendelkezik is a képzésről: mindenkit oktatni kell, kivéve azt akinek van felsőfokú végzettsége (legyen az bármilyen). Ezek szerint, ha valaki remek tanító, akkor kiváló biztosítási szakember is, vagy nem...

A jelenlegi oktatási rendszerről sokan mondtak már sokfélét. Vannak, akik túl magasnak tartják a követelményeket, vannak, akik azt nehezményezik, hogy nem kell mindenkinek egységes vizsgát tenni, vannak, akik úgy tartják, hogy addig munkába se álljon a közvetítő míg nem vizsgázott.

Ebből a rövid kis felvezetőből is kiderült, hogy nincs egység a szakmában az oktatás terén. Megkértük Dr. Banyár Józsefet, a PSZÁF munkatársát, néhány mondatban foglalja össze a jelenlegi helyzetet.

Milyen módosítások várhatók a közvetítők képzésével kapcsolatban?

Kifejezetten a közvetítők képzésével kapcsolatosan várható jogszabályi változásról nem tudok, ugyanakkor az egész szakképzési rendszert megreformálják jövő év közepétől. Az új rendszerben sokkal rugalmasabbá válik a tananyag elsajátításának módszere (pl. internetes tanfolyam is lehetséges a mai kizárólagos, hagyományos "bennülős" tanfolyam helyett, stb.). Vannak ugyanakkor a piac részéről kezdeményezések, amelyek szeretnék erőteljesen lerontani a mai - nem túlságosan magas - vizsga- és képzettségi követelmények szintjét. Ezeket meg kell akadályozni.

Hogyan érinti ez a biztosítási és közvetítői szektort?

Nem a módosítások érintik elsősorban, hanem a jelenlegi szabályoknak való megfelelésre előírt határidők jövő évi tömeges lejárása. A jelenlegi adatok szerint a biztosításközvetítők többsége nem felel meg a követelményeknek, s várható, hogy tömegesen veszítik el a jogukat a közvetítésre. Ez egyben a közvetítői szakma tisztulását is jelenti, hiszen azok maradnak "állva", akik képesek voltak a minimális szintű szakmai ismeretek elsajátítására. A közvetítők kisebb száma miatt várhatóan nő az egy közvetítőre eső állománydíj, és jutalék nagysága, ami sokakat ösztönöz arra, hogy hosszú távon maradjanak közvetítők, vagyis konszolidálódik a közvetítői állomány, csökken a mai hatalmas méretű fluktuáció, ami önmagában egy erős akadálya a közvetítők által végzett munka és tanácsadás minősége emelésének.

Az oktatással kapcsolatos változások nem csak a szakmát, hanem közvetve az ügyfeleket is érinteni fogják. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy megismerjük a biztosítók, a közvetítők, az oktatási intézmények és a törvényalkotók álláspontját. Hosszú út vezet majd egy mindenki számára elfogadott rendszer kialakításához, azonban az út a felek álláspontjának megismerésével kezdődik.

A további kérdések tisztázásához és az álláspontok megismeréséhez remek alkalom lesz az október 10.-én megrendezésre kerülő biztosítási konferencia.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Holdblog  |  2023. december 2. 07:01
A héten elstartolt az első olyan légi járat, ami használt sütőolajból és más biomasszából, szemétből...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem