Átképzik a brókereket - Mennyibe fog ez nekünk kerülni?

Pénzcentrum
2007. október 2. 08:15

Brókerek, közvetítők, alkuszok, ügynökök és még hosszasan sorolhatnánk mindazokat az elnevezéseket, amelyekkel a biztosítási szektorban találkozhatunk, ha közvetítőkről van szó. Ügyfélként nekünk teljesen mindegy, hogy a velünk szemben álló szakembert hogyan nevezik, csak egy dolog érdekel minket: ért a szakmájához vagy sem?

A szakmájához pedig az ért, akit megtanítottak rá. Ez általában minden területen így van, miért lenne ez másképp a biztosításban? A törvény rendelkezik is a képzésről: mindenkit oktatni kell, kivéve azt akinek van felsőfokú végzettsége (legyen az bármilyen). Ezek szerint, ha valaki remek tanító, akkor kiváló biztosítási szakember is, vagy nem...

A jelenlegi oktatási rendszerről sokan mondtak már sokfélét. Vannak, akik túl magasnak tartják a követelményeket, vannak, akik azt nehezményezik, hogy nem kell mindenkinek egységes vizsgát tenni, vannak, akik úgy tartják, hogy addig munkába se álljon a közvetítő míg nem vizsgázott.

Ebből a rövid kis felvezetőből is kiderült, hogy nincs egység a szakmában az oktatás terén. Megkértük Dr. Banyár Józsefet, a PSZÁF munkatársát, néhány mondatban foglalja össze a jelenlegi helyzetet.

Milyen módosítások várhatók a közvetítők képzésével kapcsolatban?

Kifejezetten a közvetítők képzésével kapcsolatosan várható jogszabályi változásról nem tudok, ugyanakkor az egész szakképzési rendszert megreformálják jövő év közepétől. Az új rendszerben sokkal rugalmasabbá válik a tananyag elsajátításának módszere (pl. internetes tanfolyam is lehetséges a mai kizárólagos, hagyományos "bennülős" tanfolyam helyett, stb.). Vannak ugyanakkor a piac részéről kezdeményezések, amelyek szeretnék erőteljesen lerontani a mai - nem túlságosan magas - vizsga- és képzettségi követelmények szintjét. Ezeket meg kell akadályozni.

Hogyan érinti ez a biztosítási és közvetítői szektort?

Nem a módosítások érintik elsősorban, hanem a jelenlegi szabályoknak való megfelelésre előírt határidők jövő évi tömeges lejárása. A jelenlegi adatok szerint a biztosításközvetítők többsége nem felel meg a követelményeknek, s várható, hogy tömegesen veszítik el a jogukat a közvetítésre. Ez egyben a közvetítői szakma tisztulását is jelenti, hiszen azok maradnak "állva", akik képesek voltak a minimális szintű szakmai ismeretek elsajátítására. A közvetítők kisebb száma miatt várhatóan nő az egy közvetítőre eső állománydíj, és jutalék nagysága, ami sokakat ösztönöz arra, hogy hosszú távon maradjanak közvetítők, vagyis konszolidálódik a közvetítői állomány, csökken a mai hatalmas méretű fluktuáció, ami önmagában egy erős akadálya a közvetítők által végzett munka és tanácsadás minősége emelésének.

Az oktatással kapcsolatos változások nem csak a szakmát, hanem közvetve az ügyfeleket is érinteni fogják. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy megismerjük a biztosítók, a közvetítők, az oktatási intézmények és a törvényalkotók álláspontját. Hosszú út vezet majd egy mindenki számára elfogadott rendszer kialakításához, azonban az út a felek álláspontjának megismerésével kezdődik.

A további kérdések tisztázásához és az álláspontok megismeréséhez remek alkalom lesz az október 10.-én megrendezésre kerülő biztosítási konferencia.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?