7 °C Budapest

Az ügynök hálójában: vágd ki magad!

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 06:00

Csörög a telefon. Mivel egy számomra ismeretlen mobilszámot látok a kijelzőn, nem hagy nyugodni a kíváncsiság, felveszem. Bár ne tettem volna. Egy gyors beszédű férfi van a vonal túloldalán, aki sebtében elhadarja a nevét és már bele is kezd a jól begyakorolt mondókájába. Megosztja velem, hogy egy ismerősömtől kapta meg a számom, aki azért ajánlott neki mert úgy gondolta, hogy nekem egy független pénzügyi tanácsadó segítségére lenne szükségem. Miután ezt elmondta rögtön rá is kérdez, hogy mikor tudnánk személyesen is találkozni. Bizonyára sokukkal megesett már ez a történet. De valójában mi a megoldás?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ügynök jellemzően az a fajta aki váratlanul érkezik, mikor azonban szükség van rá, nincs sehol. Ez utóbbi leginkább akkor fordul elő, mikor tényleg szeretnénk valamilyen pénzügyi megoldást találni a problémánkra, illetve, ha meg szeretnénk őket keresni az általuk ajánlott termék problémája miatt.

A közvetítőkben azonban van egy közös dolog (persze lehet, hogy van több is, de ez az egy biztos), mindegyik függetlennek vallja magát (és itt általában nem a párkapcsolatukra gondolnak).

De valójában mit is jelent ez? Amennyiben egy közvetítő több pénzintézet több azonos szükségletet kielégítő termékét is tartja a portfoliójában, elmondhatja magáról, hogy valóban független. Abban az esetben például, ha egy közvetítő egy hitelintézet lakáshitelét, egy biztosító életbiztosítását, egy másik biztosító lakásbiztosítását és egy pénzintézet gyorskölcsönét tudja kínálni az ügyfeleinek, akkor az nem független. Mivel igaz, hogy több társasággal áll kapcsolatban, de egy adott szükségletre csak egy terméket tud kínálni.

A másik kritikus pont, hogy megfelelő referenciával és szakmai tudással rendelkező közvetítőt válasszunk partnernek. Természetesen most sokakban felvetődik a kérdés, hogy miként győződhet meg a közvetítő függetlenségéről és szaktudásáról.

Nos, aki meg szeretne győződni arról, hogy az ajtójában álló ügynök független-e, nem tegnap (vagy ma) kezdte a szakmát és valójában ügynök-e, az több lehetőség közül is választhat.

Vagy ellátogat a PSZÁF honlapjára, és hosszasan elidőz az ügynöklisták között. Vagy, ha nem szeretnénk megvárni míg minket talál meg egy lelkes közvetítő, illetve, ha egy problémánkra szeretnénk pénzügyi megoldást találni vagy segítséget kapni, akkor már hazánkban is található olyan weboldal, Pénzszerző.hu néven, amely segít a felhasználóknak a megfelelő közvetítő kiválasztásában.

Az oldal felhasználói kiválaszthatják, hogy mely településen, milyen szolgáltatást kívánnak igénybe venni. Egy rövid kérdőív kitöltésével könnyedén versenyeztethetik a közvetítőket és a számukra legjobb ajánlatot választhatják ki a legmegbízhatóbbnak tűnő közvetítőtől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06