1 °C Budapest

Az ügynök hálójában: vágd ki magad!

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 06:00

Csörög a telefon. Mivel egy számomra ismeretlen mobilszámot látok a kijelzőn, nem hagy nyugodni a kíváncsiság, felveszem. Bár ne tettem volna. Egy gyors beszédű férfi van a vonal túloldalán, aki sebtében elhadarja a nevét és már bele is kezd a jól begyakorolt mondókájába. Megosztja velem, hogy egy ismerősömtől kapta meg a számom, aki azért ajánlott neki mert úgy gondolta, hogy nekem egy független pénzügyi tanácsadó segítségére lenne szükségem. Miután ezt elmondta rögtön rá is kérdez, hogy mikor tudnánk személyesen is találkozni. Bizonyára sokukkal megesett már ez a történet. De valójában mi a megoldás?

Az ügynök jellemzően az a fajta aki váratlanul érkezik, mikor azonban szükség van rá, nincs sehol. Ez utóbbi leginkább akkor fordul elő, mikor tényleg szeretnénk valamilyen pénzügyi megoldást találni a problémánkra, illetve, ha meg szeretnénk őket keresni az általuk ajánlott termék problémája miatt.

A közvetítőkben azonban van egy közös dolog (persze lehet, hogy van több is, de ez az egy biztos), mindegyik függetlennek vallja magát (és itt általában nem a párkapcsolatukra gondolnak).

De valójában mit is jelent ez? Amennyiben egy közvetítő több pénzintézet több azonos szükségletet kielégítő termékét is tartja a portfoliójában, elmondhatja magáról, hogy valóban független. Abban az esetben például, ha egy közvetítő egy hitelintézet lakáshitelét, egy biztosító életbiztosítását, egy másik biztosító lakásbiztosítását és egy pénzintézet gyorskölcsönét tudja kínálni az ügyfeleinek, akkor az nem független. Mivel igaz, hogy több társasággal áll kapcsolatban, de egy adott szükségletre csak egy terméket tud kínálni.

A másik kritikus pont, hogy megfelelő referenciával és szakmai tudással rendelkező közvetítőt válasszunk partnernek. Természetesen most sokakban felvetődik a kérdés, hogy miként győződhet meg a közvetítő függetlenségéről és szaktudásáról.

Nos, aki meg szeretne győződni arról, hogy az ajtójában álló ügynök független-e, nem tegnap (vagy ma) kezdte a szakmát és valójában ügynök-e, az több lehetőség közül is választhat.

Vagy ellátogat a PSZÁF honlapjára, és hosszasan elidőz az ügynöklisták között. Vagy, ha nem szeretnénk megvárni míg minket talál meg egy lelkes közvetítő, illetve, ha egy problémánkra szeretnénk pénzügyi megoldást találni vagy segítséget kapni, akkor már hazánkban is található olyan weboldal, Pénzszerző.hu néven, amely segít a felhasználóknak a megfelelő közvetítő kiválasztásában.

Az oldal felhasználói kiválaszthatják, hogy mely településen, milyen szolgáltatást kívánnak igénybe venni. Egy rövid kérdőív kitöltésével könnyedén versenyeztethetik a közvetítőket és a számukra legjobb ajánlatot választhatják ki a legmegbízhatóbbnak tűnő közvetítőtől.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?