2 °C Budapest

Több-biztosítós modell: nem tudjuk mint jelent, de akarjuk

Pénzcentrum
2007. május 4. 16:29

Érdekes eredményekre jutott a Medián közvéleménykutató intézet a lakosság több-biztosítós rendszerhez való viszonyáról. A többség tulajdonképpen az SZDSZ kompromisszumosnak nevezett javaslatával ért egyet, miszerint az állami biztosító (OEP) mellett van helye a magánbiztosítóknak is a rendszerben. Viszont a válaszolók több mint harmada nem igazán érti a modellt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lakosság 54 százaléka támogatná egy "vegyes" egészségbiztosítási rendszer kialakítását, tehát egy olyan rendszerét, amelyben megmarad az állami biztosító, de aki akar, magánbiztosítóval szerződhet. A Medián február végén készített kutatása is hasonló támogatottságot mért ennek a modellnek, igaz, akkor még valamivel többen voltak a kizárólag a magánbiztosítók versenyén alapuló elgondolás mellett.


Forrás: Medián

Az elmúlt két hónapban 31-ről 37 százalékra nőtt viszont azoknak az aránya, akik megtartanák a jelenlegi egységes állami rendszert, főleg azért, mert a téma politikai felértékelődésével párhuzamosan a Fidesz szavazói a korábbinál nagyobb arányban sorakoztak fel emellett az elképzelés mellett.

2007.05.02 13:59
Egészségbiztosítás: az SZDSZ kompromisszumos vegyes modellje

Ennek ellenére az ilyen "átpolitizált" kérdéseknél általában tapasztaltnál sokkal kisebb a különbség a kormánypárti és az ellenzéki szavazók véleménye között; mindkét oldalon többségben vannak a "vegyes modell" támogatói. A pártválasztás és a több-biztosítós modell megítélése közötti gyenge kapcsolatot a Medián részben annak tudja be, hogy a Fidesz-szavazók között szép számmal található fiatalok az átlagnál nagyobb arányban támogatják a biztosítási piac megnyitását.

Elutasítást a Medián csak a 8 általánost végzettek között mért, illetve más felosztásban azok között, akik bevallásuk szerint nem értik a rendszert.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Forrás: Medián

Utóbbi egyébként meglehetősen széles tömeget takar: annak ellenére, hogy a modellválasztás kérdésében csak a válaszolók 3 százaléka nem tudott (akart) véleményt nyilvánítani, a megkérdezettek 37 százaléka nem igazán érti a több-biztosítós modellt és a jelenlegi rendszer közötti különbséget.


Forrás: Medián

Ezen alapmegállapítás ellenére az is igaz, hogy minél inkább érti valaki a kettő közötti különbséget, annál inkább támogatja a több-biztosítós rendszert.


Forrás: Medián

A vizitdíj továbbra is népszerűtlen, de a tavaly novemberihez képest mégis jelentősen nőtt az elfogadottsága. Február és április között több területen is javult az intézkedéstől várt kedvező hatás, így például a korábbinál többen gondolják, hogy a vizitdíj hatására a betegek magasabb színvonalú ellátást fognak elvárni, hogy csökken az orvosok túlterheltsége, és hogy javul az intézmények anyagi helyzete.


Forrás: Medián

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59