Több-biztosítós modell: nem tudjuk mint jelent, de akarjuk

Pénzcentrum
2007. május 4. 16:29

Érdekes eredményekre jutott a Medián közvéleménykutató intézet a lakosság több-biztosítós rendszerhez való viszonyáról. A többség tulajdonképpen az SZDSZ kompromisszumosnak nevezett javaslatával ért egyet, miszerint az állami biztosító (OEP) mellett van helye a magánbiztosítóknak is a rendszerben. Viszont a válaszolók több mint harmada nem igazán érti a modellt.

A lakosság 54 százaléka támogatná egy "vegyes" egészségbiztosítási rendszer kialakítását, tehát egy olyan rendszerét, amelyben megmarad az állami biztosító, de aki akar, magánbiztosítóval szerződhet. A Medián február végén készített kutatása is hasonló támogatottságot mért ennek a modellnek, igaz, akkor még valamivel többen voltak a kizárólag a magánbiztosítók versenyén alapuló elgondolás mellett.


Forrás: Medián

Az elmúlt két hónapban 31-ről 37 százalékra nőtt viszont azoknak az aránya, akik megtartanák a jelenlegi egységes állami rendszert, főleg azért, mert a téma politikai felértékelődésével párhuzamosan a Fidesz szavazói a korábbinál nagyobb arányban sorakoztak fel emellett az elképzelés mellett.

2007.05.02 13:59
Egészségbiztosítás: az SZDSZ kompromisszumos vegyes modellje

Ennek ellenére az ilyen "átpolitizált" kérdéseknél általában tapasztaltnál sokkal kisebb a különbség a kormánypárti és az ellenzéki szavazók véleménye között; mindkét oldalon többségben vannak a "vegyes modell" támogatói. A pártválasztás és a több-biztosítós modell megítélése közötti gyenge kapcsolatot a Medián részben annak tudja be, hogy a Fidesz-szavazók között szép számmal található fiatalok az átlagnál nagyobb arányban támogatják a biztosítási piac megnyitását.

Elutasítást a Medián csak a 8 általánost végzettek között mért, illetve más felosztásban azok között, akik bevallásuk szerint nem értik a rendszert.


Forrás: Medián

Utóbbi egyébként meglehetősen széles tömeget takar: annak ellenére, hogy a modellválasztás kérdésében csak a válaszolók 3 százaléka nem tudott (akart) véleményt nyilvánítani, a megkérdezettek 37 százaléka nem igazán érti a több-biztosítós modellt és a jelenlegi rendszer közötti különbséget.


Forrás: Medián

Ezen alapmegállapítás ellenére az is igaz, hogy minél inkább érti valaki a kettő közötti különbséget, annál inkább támogatja a több-biztosítós rendszert.


Forrás: Medián

A vizitdíj továbbra is népszerűtlen, de a tavaly novemberihez képest mégis jelentősen nőtt az elfogadottsága. Február és április között több területen is javult az intézkedéstől várt kedvező hatás, így például a korábbinál többen gondolják, hogy a vizitdíj hatására a betegek magasabb színvonalú ellátást fognak elvárni, hogy csökken az orvosok túlterheltsége, és hogy javul az intézmények anyagi helyzete.


Forrás: Medián

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16