5 °C Budapest

Reformra készülnek az alkuszok

Pénzcentrum
2007. április 23. 08:30

Miközben szakmai és politikai szinten is intenzíven zajlik a vita az egészségbiztosítás átalakításának módjáról, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) már most megkezdi a szakmai felkészülést annak érdekében, hogy az új finanszírozási rendszer bevezetésekor az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálást, pontos eligazítást kapjanak majd. Az érdekvédelmi szervezet úgy ítéli meg, hogy akár az egy-, akár a több-biztosítós modell kerül ki győztesen, az új rendszer a biztosítási szakma számára mindenképpen új kihívásokat és perspektívákat jelent.

Amennyiben a döntéshozók a több-biztosítós rendszer bevezetése mellett döntenek, az nem kevesebbet jelent, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerepének decentralizálását, amelynek során magánbiztosítók ajánlatai is versenyeznek majd az ügyfelek egészségbiztosítási befizetéseiért. A biztosítási piac egésze számára mindez eddigi bevételeinek - szerény becslések szerint is - megduplázódását jelentheti. Az új, ismeretlen rendszerben megtalálható ajánlatok közötti eligazodásban pedig - a biztosítási ágazat más területeihez hasonlóan - az ügyfelek jelentős része számára jelenthet majd segítséget a felkészült biztosítási alkusz.

Az egybiztosítós modell bevezetése ugyanakkor szintén jelentős hatással lehet a biztosítási piac szereplőire. Ebben az esetben az OEP jelentős átalakítására kerül majd sor, melynek során a szervezet - az eddigi működésétől eltérően - valódi biztosítói szerepet kap. Ezzel természetesen együtt jár majd a korábbinál szigorúbb költségvetési korlátok alkalmazása, ami az ellenőrzés szigorítása mellett várhatóan a szolgáltatási csomagok szűkülésében is jelentkezni fog. Ezáltal pedig komoly tere nyílik majd a magán-egészségbiztosítási szolgáltatásoknak.

A FBAMSZ - anélkül, hogy bármelyik modell mellett állást foglalna - már most megkezdi a felkészülést annak érdekében, hogy az új rendszer bevezetésekor jól felkészült alkuszok vállalhassanak komoly szerepet az ügyfelek tájékoztatásában, fontos szerepet betöltve a változások minél gyorsabb és zökkenőmentesebb bevezetésében. "Szövetségünk az egészségbiztosítás témakörében rendszeresen egyeztet a biztosítókkal, ezen a területen főleg azoktól a társaságoktól teszünk szert értékes ismeretekre, amelyeknek anyavállalatai már jó ideje hasonló piaci környezetben tevékenykednek" - adott tájékoztatást Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. "A jövőben szakmai konferenciákon is igyekszünk hozzájárulni a minél szélesebb körű információáramláshoz, és a most induló, a szövetség által szervezett Alkuszakadémiának júniusban szintén fontos napirendi pontja lesz majd az egészségbiztosítás kérdésköre. Meggyőződésünk, hogy a független alkuszoknak - a biztosítási piac ügyfeleket képviselő szereplőiként - bármelyik rendszer bevezetése esetén komoly feladatot kell megoldaniuk, amire felelős módon kell felkészülniük."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem