19 °C Budapest

Változik a kötelező, készülhetnek az alkuszok

Pénzcentrum
2007. április 16. 13:00

A pénzügyminiszter javaslata szerint az új szabályokat ez év július 1-től kell alkalmazni. A módosítás a biztosításközvetítők tevékenységét, valamint a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás bónusz-málusz igazolását is szabályozza. A felügyeleti díjak szintén változó szabályai viszont csak október 1-én lépnek hatályba.

A törvény eddig is meghatározta, hogy mi minősül biztosításközvetítésnek. Leegyszerűsítve: a közvetítő - üzletszerűen - biztosítási szerződéseket hoz létre. Ebbe beletartozik a biztosítási szerződés megkötése, az értékesítés szervezése, továbbá a szerződés lebonyolításában és teljesítésében való közreműködés is.

A megfogalmazás nem változott, viszont kiegészült egy más jellegű, de idevágó mondattal, amely így szól: "Abban a kérdésben, hogy valamely tevékenység e törvény értelmében biztosításközvetítői tevékenységnek minősül-e, vitás esetben a felügyelet (PSZÁF) határoz."

A módosítás megfogalmaz két kivételt is. Az első szerint nem minősül biztosításközvetítői tevékenységnek a biztosítási szerződések lebonyolításában és teljesítésében való közreműködés, ha azt olyan személy végzi, aki a biztosítási igények felkutatásában és a biztosítási védelmet kereső ügyfelek igényének szerződéskötés céljából való kiközvetítésében egyébként nem vesz részt.

A másik kivétel az, amikor a biztosítási szerződés kizárólag kiegészítője a szolgáltató által kínált terméknek - vagy nyújtott szolgáltatásnak - és a következőkre nyújt fedezetet: a szolgáltató által kínált termék törése elvesztése vagy károsodása, vagy pedig a szolgáltatónál megrendelt utazáshoz, illetőleg utazási, üdülési szolgáltatáshoz kapcsolódva a poggyász elvesztése, sérülése.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztosításközvetítők nyilvántartásba vételének új szabályait pedig 2008. július 1-től kell alkalmazni

A kártörténeti igazolásról a következő szabály olvasható a hatályos törvényben: ha a gépjármű üzemben tartója a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötésekor igazolást nem mutat be, a biztosító - az előző biztosító nyilvántartásából - jogosult megkérni az üzemben tartó kártörténetére vonatkozó adatokat. Az új szabály szerint a biztosító az új kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés megkötése céljából köteles igazolást kiadni a kártörténetre vonatkozó adatokról, illetve az igazolt biztosítási időszakra vonatkozó bónusz-málusz besorolásról. Az igazolást a biztosított jármű üzembentartója részére a szerződés megszűnését követő 15 napon belül kell kiadni.
Az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést megkötő biztosító részére pedig - annak ez irányú kérése esetén - az igénylését követő 15 napon belül kell kiadni az igazolást.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?