28 °C Budapest

Változik a kötelező, készülhetnek az alkuszok

Pénzcentrum
2007. április 16. 13:00

A pénzügyminiszter javaslata szerint az új szabályokat ez év július 1-től kell alkalmazni. A módosítás a biztosításközvetítők tevékenységét, valamint a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás bónusz-málusz igazolását is szabályozza. A felügyeleti díjak szintén változó szabályai viszont csak október 1-én lépnek hatályba.

A törvény eddig is meghatározta, hogy mi minősül biztosításközvetítésnek. Leegyszerűsítve: a közvetítő - üzletszerűen - biztosítási szerződéseket hoz létre. Ebbe beletartozik a biztosítási szerződés megkötése, az értékesítés szervezése, továbbá a szerződés lebonyolításában és teljesítésében való közreműködés is.

A megfogalmazás nem változott, viszont kiegészült egy más jellegű, de idevágó mondattal, amely így szól: "Abban a kérdésben, hogy valamely tevékenység e törvény értelmében biztosításközvetítői tevékenységnek minősül-e, vitás esetben a felügyelet (PSZÁF) határoz."

A módosítás megfogalmaz két kivételt is. Az első szerint nem minősül biztosításközvetítői tevékenységnek a biztosítási szerződések lebonyolításában és teljesítésében való közreműködés, ha azt olyan személy végzi, aki a biztosítási igények felkutatásában és a biztosítási védelmet kereső ügyfelek igényének szerződéskötés céljából való kiközvetítésében egyébként nem vesz részt.

A másik kivétel az, amikor a biztosítási szerződés kizárólag kiegészítője a szolgáltató által kínált terméknek - vagy nyújtott szolgáltatásnak - és a következőkre nyújt fedezetet: a szolgáltató által kínált termék törése elvesztése vagy károsodása, vagy pedig a szolgáltatónál megrendelt utazáshoz, illetőleg utazási, üdülési szolgáltatáshoz kapcsolódva a poggyász elvesztése, sérülése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A biztosításközvetítők nyilvántartásba vételének új szabályait pedig 2008. július 1-től kell alkalmazni

A kártörténeti igazolásról a következő szabály olvasható a hatályos törvényben: ha a gépjármű üzemben tartója a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötésekor igazolást nem mutat be, a biztosító - az előző biztosító nyilvántartásából - jogosult megkérni az üzemben tartó kártörténetére vonatkozó adatokat. Az új szabály szerint a biztosító az új kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés megkötése céljából köteles igazolást kiadni a kártörténetre vonatkozó adatokról, illetve az igazolt biztosítási időszakra vonatkozó bónusz-málusz besorolásról. Az igazolást a biztosított jármű üzembentartója részére a szerződés megszűnését követő 15 napon belül kell kiadni.
Az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést megkötő biztosító részére pedig - annak ez irányú kérése esetén - az igénylését követő 15 napon belül kell kiadni az igazolást.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 15:02
Ehhez az állami vállalat logóit kellett kiraknia a kormánypárti szervezetnek különböző felületeken.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?