12 °C Budapest

Szilveszteri földrengés - Fizetnek-e a biztosítók?

Pénzcentrum
2007. január 2. 11:50

Hazánkban nem túl gyakori esemény, az év utolsó napjára viszont mégiscsak jutott egy földrengés. Megrepedt házak széttört berendezések. Ez a kép fogadja majd a biztosító kárszakértőit. De valójában kiterjed-e a lakásbiztosítás az ilyen természeti katasztrófákra?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legnagyobb kellemetlen meglepetés akkor érhet minket, ha természeti katasztrófa sújt le ránk, ugyanis ezekre az eseményekre egy átlagos lakásbiztosítás nem nyújt fedezetet. Bizonyos esetekben (pl.: súlyos természeti katasztrófák) a biztosító méltányosságot gyakorolhat és kifizetheti a károkat.

A legtöbb biztosítás csak egy megadott értékhatárig nyújt fedezetet lopás és sérülés ellen, és rejtélyes eltűnések esetén nem kártalanítanak. Egy átlagos lakásbiztosítás általában nem foglal magában felelősségbiztosítást is, ezért nem fedezi az olyan pereskedés és kártérítés költségeit, ha valaki esetleg a lakásunkban vagy a vagyontárgyaink által sérül meg.

Hazánkban is köthetünk már olyan teljes körű, minden kockázatra kiterjedő (all risk) biztosítást is, amelyet megvásárolva, egy komplett biztosításcsomagot kapunk, az egyetlen dolog, amire oda kell figyelnünk az, hogy a biztosító társaságok néhány kockázati faktort kizárnak a felelősségvállalás alól.

Minden esetben fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy a lakásbiztosításunkban szereplő ingóságok és ingatlan értéke kövesse a piaci értékeket. Ez azt jelenti, hogy minden évben legalább az infláció mértékével korrigáljuk a biztosítási értéket, mivel az ingatlan és az ingóságok értéke is évről évre változik, amelyet a biztosítás nem követ automatikusa. Így egy esetleges káresemény alkalmával, nem biztos, hogy a kapott összeg teljes mértékben fedezi a kár tényleges értékét.

Személyi sérülések térítése több alapon is lehetséges:

Az élet és balesetbiztosítások fedezetet nyújtanak az ilyen balesetekre, valamint az egyes lakásbiztosítások is tartalmaznak személyi sérülésre vonatkozó kártérítési lehetőséget.

Ezenkívül még számos bankkártya tartalmaz olyan biztosítást, amely kiterjed az ilyen balesetekre. Egyre több munkáltató is köt alkalmazottaira olyan biztosítást, amely fizet egy ilyen baleseti sérülés esetében.

Ezek alapján tehát akkor is érdemes a sérülteknek tájékozódniuk, hogy rendelkeznek-e olyan biztosítással, amely alapján kártérítésre jogosultak, ha erre először nem is gondoltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az AEGON-hoz idáig 104 db kárbejelentés érkezett, előzetes becslések alapján kb. 21 millió Ft a várható kárösszeg. A társaság esetében van mód előleg kifizetésére is. A szóvivő elmondása szerint, az AEGON Magyarország ügyfelei ritkán veszik ezt igénybe, hiszen rendkívül gyors a kárrendezés, a kárszakértők 24 órán belül felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és 3-5 nap alatt az ügyfelek számláján van a kárösszeg.

A társaság a földrengéssel kapcsolatos károkat létező lakásbiztosítás alapján téríti. A kárbejelentéseket elsősorban telefonon, a 06-40-204-204-es számon várják, de Interneten (www.aegon.hu) és az ügyfélszolgálati irodákban is be lehet jelenteni a károkat.

Január 2-án a déli órákig 35 földrengéskár bejelentést regisztráltak a Generalinál. A Generali minden lehetséges csatornán fogadja a térségből ügyfelei kárbejelentéseit. A biztosító a bejelentések kezelésére - a szokásosan, reggel 8:00 és este 20:00 óra között hívható call center telefonszámán túlmenően - egy úgynevezett elsőbbségi telefonszámon is fogadja a földrengés miatti kárbejelentéseket (06 1 452-3315).

A károk szemlézését a bejelentéseket követően a Generali szakemberei haladéktalanul megkezdik, azokat a társaság kiemelten kezeli. A fenti eljárásról szóló lakossági tájékoztatás céljából a biztosító felvette az illetékes önkormányzatokkal a kapcsolatot.

A károk felmérését a szakértők továbbra is folyamatosan végzik. Az általunk megkérdezett piaci szereplők egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy a kárfelméréseket követően kifizetik a földrengéssel összefüggésbe hozható károkat. A kifizetések nagyságáról és a kárfelmérésekről a továbbiakban is folyamatosan beszámolunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?