5 °C Budapest

Szilveszteri földrengés - Fizetnek-e a biztosítók?

Pénzcentrum
2007. január 2. 11:50

Hazánkban nem túl gyakori esemény, az év utolsó napjára viszont mégiscsak jutott egy földrengés. Megrepedt házak széttört berendezések. Ez a kép fogadja majd a biztosító kárszakértőit. De valójában kiterjed-e a lakásbiztosítás az ilyen természeti katasztrófákra?

A legnagyobb kellemetlen meglepetés akkor érhet minket, ha természeti katasztrófa sújt le ránk, ugyanis ezekre az eseményekre egy átlagos lakásbiztosítás nem nyújt fedezetet. Bizonyos esetekben (pl.: súlyos természeti katasztrófák) a biztosító méltányosságot gyakorolhat és kifizetheti a károkat.

A legtöbb biztosítás csak egy megadott értékhatárig nyújt fedezetet lopás és sérülés ellen, és rejtélyes eltűnések esetén nem kártalanítanak. Egy átlagos lakásbiztosítás általában nem foglal magában felelősségbiztosítást is, ezért nem fedezi az olyan pereskedés és kártérítés költségeit, ha valaki esetleg a lakásunkban vagy a vagyontárgyaink által sérül meg.

Hazánkban is köthetünk már olyan teljes körű, minden kockázatra kiterjedő (all risk) biztosítást is, amelyet megvásárolva, egy komplett biztosításcsomagot kapunk, az egyetlen dolog, amire oda kell figyelnünk az, hogy a biztosító társaságok néhány kockázati faktort kizárnak a felelősségvállalás alól.

Minden esetben fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy a lakásbiztosításunkban szereplő ingóságok és ingatlan értéke kövesse a piaci értékeket. Ez azt jelenti, hogy minden évben legalább az infláció mértékével korrigáljuk a biztosítási értéket, mivel az ingatlan és az ingóságok értéke is évről évre változik, amelyet a biztosítás nem követ automatikusa. Így egy esetleges káresemény alkalmával, nem biztos, hogy a kapott összeg teljes mértékben fedezi a kár tényleges értékét.

Személyi sérülések térítése több alapon is lehetséges:

Az élet és balesetbiztosítások fedezetet nyújtanak az ilyen balesetekre, valamint az egyes lakásbiztosítások is tartalmaznak személyi sérülésre vonatkozó kártérítési lehetőséget.

Ezenkívül még számos bankkártya tartalmaz olyan biztosítást, amely kiterjed az ilyen balesetekre. Egyre több munkáltató is köt alkalmazottaira olyan biztosítást, amely fizet egy ilyen baleseti sérülés esetében.

Ezek alapján tehát akkor is érdemes a sérülteknek tájékozódniuk, hogy rendelkeznek-e olyan biztosítással, amely alapján kártérítésre jogosultak, ha erre először nem is gondoltak.

Az AEGON-hoz idáig 104 db kárbejelentés érkezett, előzetes becslések alapján kb. 21 millió Ft a várható kárösszeg. A társaság esetében van mód előleg kifizetésére is. A szóvivő elmondása szerint, az AEGON Magyarország ügyfelei ritkán veszik ezt igénybe, hiszen rendkívül gyors a kárrendezés, a kárszakértők 24 órán belül felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és 3-5 nap alatt az ügyfelek számláján van a kárösszeg.

A társaság a földrengéssel kapcsolatos károkat létező lakásbiztosítás alapján téríti. A kárbejelentéseket elsősorban telefonon, a 06-40-204-204-es számon várják, de Interneten (www.aegon.hu) és az ügyfélszolgálati irodákban is be lehet jelenteni a károkat.

Január 2-án a déli órákig 35 földrengéskár bejelentést regisztráltak a Generalinál. A Generali minden lehetséges csatornán fogadja a térségből ügyfelei kárbejelentéseit. A biztosító a bejelentések kezelésére - a szokásosan, reggel 8:00 és este 20:00 óra között hívható call center telefonszámán túlmenően - egy úgynevezett elsőbbségi telefonszámon is fogadja a földrengés miatti kárbejelentéseket (06 1 452-3315).

A károk szemlézését a bejelentéseket követően a Generali szakemberei haladéktalanul megkezdik, azokat a társaság kiemelten kezeli. A fenti eljárásról szóló lakossági tájékoztatás céljából a biztosító felvette az illetékes önkormányzatokkal a kapcsolatot.

A károk felmérését a szakértők továbbra is folyamatosan végzik. Az általunk megkérdezett piaci szereplők egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy a kárfelméréseket követően kifizetik a földrengéssel összefüggésbe hozható károkat. A kifizetések nagyságáról és a kárfelmérésekről a továbbiakban is folyamatosan beszámolunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
MEDIA1  |  2022. december 5. 01:59
Tragikus hirtelenséggel érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?