12 °C Budapest

Szaporodó műhibaperek - nyerészkedő ügyvédek

Pénzcentrum
2007. január 2. 09:30

A Magyar Kórházszövetség szerint a legutóbbi, 2005-ös felmérés óta egyre romlik a helyzet a kórházi felelősségbiztosításoknál. Mostanra a kártérítési igények összege és a díjak tovább növekedtek, ráadásul az ügyvédek is üzletet csinálnak az egészségügyi biztosításokból - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2005-ben mintegy 3,2 milliárd forint volt a felmérésben részt vevő 75 kórház ellen a biztosítási kárigény. A biztosítási díj szinte folyamatosan nő. A legnagyobb kockázattal a szülészet, az ortopédia, a traumatológia és a sebészetek üzemeltetése jár.

Évente hozzávetőleg 300 kártérítési per indul az egészségügyben Magyarországon. Az elvesztett perek finanszírozását a biztosítók általában mind esetszámban, mind az egyes esetekre jutó összeget tekintve maximalizálják

A perek döntő többsége nem egyes orvosokhoz, hanem eseményekhez kötődik. Úgy véli, gyakran az egész rendszer hibás működése vezet a kártérítési összegek megítéléséhez.

Világszerte gondokkal küzd egyébként az egészségügyi felelősségbiztosítások piaca: szaporodnak a műhibaperek, emelkedik a kártérítési összeg és számtalan jogász specializálódik erre a területre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?