3 °C Budapest

170 milliós biztosítási csalás - 14 ezren estek áldozatul...

Pénzcentrum
2006. november 7. 16:00

Több, mint 17 millió forintos (455 000 fontos) büntetést szabott ki a brit pénzügyi felügyelet a Loans.co.uk nevű online hitelfolyósító társaságra, mert az az ellene lefolytatott vizsgálat szerint az ügyfeleket félrevezetve úgy kötött meg több, mint 14 000 törlesztési biztosítást, mintha az kötelező lenne.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több, mint 176 millió forintos (455 000 fontos) büntetést szabott ki a brit pénzügyi felügyelet a Loans.co.uk nevű online hitelfolyósító társaságra, mert az az ellene lefolytatott vizsgálat szerint az ügyfeleket félrevezetve úgy kötött meg több, mint 14 000 törlesztési biztosítást, mintha az kötelező lenne.

Az eset egyediségét azonban a büntetés okozza, nem az ügyfelek félrevezetése. Sőt egyre érkeznek a felügyelethez az olyan panaszlevelek, amelyben a pórul járt ügyfelek arról panaszkodtak, hogy több hitelfelvételkor és bankkártya igényléskor mint kötelező elemet tüntették fel a törlesztési biztosítást, amely jelentősen megnövelheti az egyébként kedvezményesnek feltüntetett hitel költségeit.

A biztosítás eredetileg olyan esetekre nyújt fedezetet, amikor a hitelfelvevő önhibáján kívül keresőképtelenné válik, elveszti állását, illetve meghal: munkanélküliség esetén egy meghatározott ideig törleszti a részleteket, míg ha a szerződő fél elhalálozik, a társaságnak a teljes hitelösszeget ki kell egyenlítenie.

A probléma ott van, hogy a biztosítási díjat sok esetben beépítik a törlesztő részletekbe, így egyrészt azok észrevétlenül emelik meg a költségeket, másképp nehézkes a lemondásuk, amelyben a hitelintézetek sincsenek az ügyfelek segítségére, a biztosítás magam prémium értékei miatt. Egy házaspárnak például, akik beleegyeztek, hogy megkötik ezt a biztosítást, mert az éreztették velük, hogy egyébként nem kapják meg a hitelt, csak jogi lépéssel való fenyegetéssel sikerült megszabadulniuk a nem kívánt tehertől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Emellett olyan záradékokat is tartalmaz a biztosítási kötvény, amely kizár bizonyos felhasználási lehetőségeket, amely jelentősen csökkenti a befizetett pénzt, így már nem meglepő, hogy a becsapottak tiltakoznak az ellen, hogy az eredetileg nekik 6 százalékos hiteldíj mutatóval ígért kölcsön költségei akaratuk ellenére 23 százalék felé ugranak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?